March 19, 2012

Kau Tercipta Untukku ♥

Assalamualaikum.

Maniskan tajuk article kali ni ? Kau tercipta untukku dan aku tercipta untukmu. Jiwang ke ? Asif la ye. Sebenarnya ni satu lagi forum yang dianjurkan oleh PMIMSU (Persatuan Mahasiswa Islam Management and Science University). Istimewanya program ini adalah kerana panel jemputan merupakan novelis Islamic yang sangat dikagumi dan yang zahir, sangat romantik...

 

.Ustazah Fatimah Syarha dan Dr. Farhan Hadi.


 


Pemilik Cintaku Setelah Allah dan Rasul.
Tautan Hati.
Denyut Kasih Medik.
Sebarkan Cinta-Mu.
Syabab Musafir Kasih.

Di atas ni adalah antara karya-karya kedua mereka. Tak rugi baca tau. Sebenarnya tak tahu pun DKM adalah salah satu karya Dr. Farhan Hadi. Kalau tengok sahabat-sahabat kat MSU, ke sana ke mari ada je yang kelek buku tu. Ingatkan buku study diorang, almaklumlah budak medik tak mainlah buku nipis-nipis ni kan. Ada ukhti ain yang amek MBBS ; Kak E (Izzah) , dia yang paling smangat bawak buku tu slalu. Tapi since ain ni bukan student medic, semangat nak baca tu agak tipis tapi Kak E cakap rugi tak baca ! So macam mana ni ??? Nak kena habiskan semua bacaan yang ada sekarang then nak tambah buku baru. Alhamdulillah, mama ain pun suka sangat kalau beli buku ni sebab dia pun book worm. Seronok dia bila ain cakap dah tak nak letak novel kat almari dalam rumah ni. 

Ok, asfi ye melalut pulak. Program 'Kau Tercipta Untukku' adalah forum ketiga sempena Minggu Penghayatan Islam 2012. Kata naqibah saya, short sem ni bakal diadakan konsert. Tahun lepas Shahir AF dah datang MSU ! tahun ni sapa?

Carilah pasangan yang high class.. bukan putera raja yang dicari tapi mereka yang :-
1. Meletakkan Allah ditempat teratas
2. Cinta kita kerana Allah
3. Mujahadah melawan nafsu
4. Menjaga hubungan dengan Allah dan sesama manusia

Dia yang tercipta untukmu bukanlah dia yang digelar teman lelaki atau teman wanita. Sebaliknya mereka adalah zaujan dan zaujah (^^,) romantik kan Ustazah Fatimah dan Dr. Farhan ni (usha gambar di atas) ^_^ #melting

Pesan Ustazah Fatimah Syarha, persiapan diri adalah penting. Dambakan yang soleh / solehah , maka solehah /soleh kan lah dirimu terlebih dahulu. Asif ya, ain lupa panel mana yang pernah pesan macam ni tapi mesti korang pun dah selalu dengar ' Cari pasangan bukan untuk diri sendiri tapi fikir siapa yang selayaknya menjadi bapa / ibu kepada anak-anak anda. 

Ain tak tahu lah silap atau benar bahawa ada antara audience yang expect forum ini akan menyentuh tentang alam bercinta di usia remaja yakni sebelum meninjakkan kaki ke alam perkahwinan. Sebenarnya, tak ada istilah bercouple sebelum kahwin. Tapi kalau tengok umat Islam zaman sekarang, dah tak amek kisah semua tu kan. Semoga Allah membuka pintu hati setiap mereka. 

Sebenarnya ain nak sentuh pasal forum ni saja tapi cam melalut ntah apa-apa plak kan. Emosi lebey ni namanya. Ok2, sebelum berakhirnya forum ni. Di saat Farihah dan ain sendiri dah off camera masing-masing. Kumpulan Mestika tampil di atas pentas. Hah ! Kelam kabut nak on dan adjust button record. Kusut betul, boleh pulaj terlupa ada persembahan istimewa. Alhamdulillah, ain dah sempat record. Sila usha klip video di bawah k !



Klip video sepanjang forum Kau Tercipta Untukku pun dah siap di upload ( muat naik :P)
sila rujuk 3 link

www.youtube.com/durratulfarihah

www.youtube.com/ainheartz

www.youtube.com/farihahhf

Kita tak sempat nak ambil gambar dengan Ustazah :'(


March 18, 2012

Mak, Abah Redhailah Anakmu by Imam Muda Asyraf.

Assalamualaikum.

Special talkshow : " Mak Abah, Redhailah Anakmu " adalah forum ke 2 selepas " Aku Jatuh Cinta ". Alhamdulillah, berkesempatan juga bersua muka dengan Imam Muda Asyraf. Loghat utara beliau tak hilang sepanjang forum ni. Asif sebab baru nak update pasal forum ni. Sebenarnya sekadar perkongsian. 

Imam Muda Asyraf sendiri turut menceritakan sedikit sebanyak pengalaman beliau sehingga berjaya menjadi insan yang digelar Imam Muda. Tahniah la kat students msu yang datang hari tu. Yang ain perasan semua macam tak nak balik. 

Tapi.... perasaan ku menyatakan ada beberapa mualim yang kecil hati. Iye ke? :( 

Ustaz Islamic Studies Ain kemain lagi merendah diri dengan Imam Muda dengan dialog beliau ' Dah dapat yang muda , lupalah yang tua '. Alahai ! Tapi hakikatnya Ustaz lagi muda dari Imam Muda Asyraf. Lawak la plak bila tau fakta tu ^^. Amek kesempatan sikit nak ucap Selamat Pengantin Baru buat Ustaz Mohd Herzali and Miss Akma :) Semoga diberkati Allah.

Berbalik kepada forum ' Mak Abah, Redhailah Anakmu, ada satu slot yang sangat mencuit hati. Kata Imam Muda Asyraf, ada sebab kenapa ditakdirkan hanya kaum hawa dipilih untuk hamil. Oppss, ingat tak kita pernah digemparkan dengan berita bahawa ada lelaki yang dikatakan mengandung. Auta aka loyar buruk semata-mata sebab beliau atau nama sebenarnya adalah Betty  sebenarnya adalah wanita yang dilahirkan dengan rahim yang sempurna namun memilih untuk menukar jantina . :'( * Tolonglah umat Islam jangan terpengaruh. 

Kata Imam Muda Asyraf, cuba bayang kalau lelaki mengandung dan bayangkan tok imam kat kampung korang adalah salah seorang daripadanya. 

Makmum : Tok Imam pasai pa letih sangat ni :)
Imam : 8 bulan dah ;S 

Nak dengar real-life punya dari Imam Muda Asyraf? Sila usha-usha video dibawah ^^.





Terfikir pula lepas ni kot ada orang google ' Imam mengandung 8 bulan '. Jangan buat lawak la tapi tak mustahil juga sebab ain usha kat nuffnang tu, macam-macam pesen keyword orang guna sampai kehadiran mereka dapat dikesan di blog ain ni. *nuffnanger mesti faham ni.

Asif la, panjang pula berceloteh kali ni. Tapi sebelum jari jemari berhenti menekan papan kekunci dengan kasarnya, (skema) ain nak kongsi beberapa keping gambar yang di ambil sepanjang program ini diadakan. 


Imam Muda Asyraf.


How lucky muslimin got a chance to take pic with Imam Muda :P Muslimat, sorry cannot upload our pic with  Imam Muda , all my fault >.<


Not to be forgotten nasyid group ; Damai. InshaAllah they are coming with first single. Check them our on facebook 'Nasyid Damai'. There are 6 members in Damai group and sorry this picture only focusses on 3 of them. It was taken by farihah :P Mind me introducing the middle one? Since he's the youngest so I vividly can remember him, ahha ! He just finished his SPM and I heard girls were going wild that night by looking at his appearance. Me ?? Alhamdulillah, dah tua ni dah banyak sedar diri. self-concious :P Anyway, some of them are from MSU/PTPL Shah Alam. Alhamdulillah, boleh tumpang bangga .... enjoy

Thanks for reading.

March 15, 2012

Aku Jatuh Cinta ♥

Assalamualaikum.

Sekadar perkongsian di mana satu forum bertajuk ' aku jatuh cinta ' ajuran Persatuan Mahasiswa Islam Management and Science University (PMIMSU) telah diadakan pada 15 Februari lepas di Lecture Hall, MSU. Tak lupa nak ucap sejuta dua juta tiga juta thanks untuk sahabat saya ; Afif Amalina.. beloved mommy. Asif la lambat sangat upload sebab saya baru habis final exam untuk semester 3. Doakan keputusan yang cemerlang ye untuk Durratul Ain <--- 100 org baca inshaAllah jadilah. Dapat Anugerah Dekan pun dah alhamdulillah (demand sungguh -.-)

   

Panel undangan adalah Ustaz Hasrizal Abdul Jamil dan Ustaz Halim Din. Alhamdulillah terlalu banyak input yang diperolehi dari forum berkenaan. Penyampaian kedua ustaz ni sangatlah menarik dan tidak membosankan. Moderator pun tersangatlah arif dan nampak sangat berpengalaman. tabik spring untuk moderator Tahniah bagi 300++ pelajar MSU yang telah diberi peluang oleh Allah untuk hadir ke forum yang penuh menfaat ini.

Moderator ; Zharif , Ustaz Hasrizal, Ustaz Halim Din, President PMI ; Saudara Syed dan Arif



'Aku Jatuh Cinta'

Love... I believe that most of you might thinking of your special beloved one; guess you know what I mean. It's ok and it should be fine. It could be you husband and your wife. *sorry I refuse to say gf/bf for certain circumstances...

In this forum, the panels and moderator focussed on the love towards Allah s.w.t, our prophet ; Muhammad s.a.w and love towards parents. How to develop and show our true love ??

There were a lot been discussed and I have received lots of positive feedbacks from my fellow friends and a bunch of thanks for that.. :) Thanks for being a apart of this forum and thanks for supporting our club.

Btw, my friend; Farihah had uploaded few videos that were taken during the forum..
Enjoy.. and syukran jazilan for reading...