May 31, 2011

Blog Saya Biasa Biasa Je Tapi Cool!

This is a contest by Cik Aish. Wanna join ???? Click on the banner below =)


(belog Cik Aish)

Cik Aish suruh letak link entry yang terbaik tapi ain tak tahu nak pilih yang mana so ain pilih entry di bawah ni ^_____^ its the best cause its been dedicated to my beloved mother

Di sini ain mengeTAG
sebab ain baru stalk dia kat belog chumyl dia



Syarat penyertaan contest Cik Aish ni
1. Mestilah menjadi follower Belog Cik Aish
2. Buat satu entry bertajuk Blog Saya Biasa Biasa Je Tapi Cool!
3. Dalam entry tu anda wajib letak 1 entry korang yang terbaik (letak link je)
4. Letak header Belog Cik Aish dalam entry tersebut dan linkkan ke Belog Cik Aish
5. Tag SEORANG rakan blogger dan pastikan dia tahu dirinya ditag
6. Letak link entry tu dekat belog Cik Aish

.
.
.
.
Everything has been checked

wish me luck !


nota hati : sorry fatenchumyl ~ 

'Babies" terhebat tapi REAL ke.

I found an article regarding fake babies @fesbuk. Seriously, it's amazing ! Those 'babies' are super duper amazing. Check it out this photo =)

Cantikkan baby-baby di atas ??? Guess what ?? They are not real =) Tak percaya ?? Jom singgah BLOG ni.

BABY NI SANGAT-SANGAT TAK REAL  

sila klik SINI untuk video

Mula-mula bila ain tengok gambar tu ingatkan baby betul rupa-rupanya tidak. Tapi memang mahal la baby doll ni tapi mungkin berbaloi untuk orang yang nak sangat tu kan. Katanya it's more than RM800 (duit kita la). Kulit baby doll ni selembut kulit real baby. Baby ni pun mampu mengeluarkan saliva aka air liur bezanya dia tak boleh bergerak. Kalau nak tahu lagi godek-godek la dengan Mr. Google.

Nak kenal dengan designernya (dia kot yang cipta ni) ???
Tapi kita orang Islam ni tak boleh la nak letak patung mirip manusia yang cukup sifatnya kat rumah kita. kan kan kan ?? Tak baik.......

nota hati : hebat mmg hebat tapi kalau tiba-tiba dia gerak... seram tuu :') 

orang RUSIA comel-comel cakap Melayu.

Kali ni ain nak share I video clip dengan korang. Dengan tahap kechantekan awek-awek Rusia ni sah-sah mampu membuat setiap jejaka terbuntang mata. Nak-nak lagi bila diorang pandai cakap Bahasa Melayu. Tak cukup dengan tu, korang akan lagi teruja bila dengar diorang nyanyi lagu Melayu Tradisional !

Comel betul awek-awek Rusia ni. Tiba-tiba macam nak buat kakak angkat. (sigh....) Gadis-gadis Melayu jangan jeles ok. *untuk diri sendiri jugak ni. Jangan jeles sebab......

Siapa bilang gadis melayu tak menawan
Tak menarik hati, tiada memikat
Kalaulah memang tak mungkin aku tertarik
Kalaulah sungguh tak mungkin aku kan jatuh
( Jamal Abdillah-Gadis Melayu )

Madam Yana and En. Shamsul =)
28 May 2011
Tengok Miss saya, opsss dah jadi Madam sekarang. Madam Yana Shazali selamat diijabkabulkan dengan kekashi atynya Shamsul Rizwan. Rugi sangat tak dapat pergi wedding madam tapi both of them are so sweet being together. Hope jodoh sampai akhir hayat.....amin ! Congrat to both of u =)

My turn ?? sebok nak turn-turn pulak =P

nota hati : pegang ijazah sebelum pegang anak =)

May 29, 2011

Cara Tiduq Yang Melambangkan Peribadi.




Ain ni suka baca magazine REMAJA, YEZZA, SEVENTEEN but then since I'm no longer 17 sekarang dah tukar baca ANIQAH. Opssss, informative you ! Ok2, hari ni ain nak share tentang cara tiduq tidur kita dan kaitannya dengan personaliti dan keperibadian kita. Betul ke tidak korang tengok la ye, tapi ain punye macam betul je.. hikhikhikhikhik (gelak evil)

TIDUR TENLENTANG DENGAN KEDUA TAPAK TANGAN DILETAKKAN DI BELAKANG KEPALA
Pintar
Bersemangat untuk belajar
Sering memberikan idea yang bernas dan unik yang mungkin tidak pernah difikirkan oleh orang lain.
Keluarga adalah agenda utama
Menjaga keluarga sebaik mungkin
Sukar bercinta dengan sikap yang suka memilih
SELUBUNG SELURUH TUBUH DENGAN SELIMUT
Appearance seakan 'macho'
Pemalu dan lemah
Terlalu menyimpan rasa
Lebih gemar memendam masalah
Sering bersendirian dalam masalah
Sering meracau
KEDUA TAPAK TANGAN DIBELAKANG KEPALA DENGAN KAKI BERSILANG
Mementingkan diri
Sukar berubah
Gemar bersendirian
Bersikap toleransi
TIDUR MERINGKUK
Keseorangan dan kecewa
Masa silam yang sering menghantui
Teragak-agak dan berbelah bagi memberi cinta
Beranggapan cinta telah lama hilang dalam hidup
TIDUR MENGIRING DAN MERINGKUK
Pentingkan diri sendiri, cemburu dan pendendam
Mudah 'meletup' tanpa kawalan
MENGIRING DENGAN SALAH SATU KAKI DIBENGKOKKAN
Cerewet, suka mengkritik dan merungut
Mudah bosan 
Terlebih ghairah melakukan perkara kecil atau kurang penting
TIDUR MENGIRING DENGAN BERALASKAN LENGAN DI KEPALA
Berani, bersopan santun, jujur dan penyayang
Perlu belajar menerima kekurangan yang ada dalam diri
TIDUR MERINGKUK DI SATU ARAH
Yakin pada diri
Berjaya dalam setiap apa yang dilakukan
Berusaha sebaik mungkin merealisasikan impian
Mengiring + tgn kanan di kepala ... masa depan cerah
TERLENTANG DENGAN TANGAN DAN KAKI SEDIKIT MENDEPA
Cintakan kebebasan,keselesaan dan kecantikan
Pemboros
Berpendapatan tinggi
Gemar menyibuk dan bergosip
TIDUR MENIARAP
Individu yang berfikiran sempit
Fikiran terlalu tertumpu
Sering mendesak individu lain memenuhi impianmu
Lalai dan tidak teratur

Ain tidur macam mana ye, secreto de amore. Tapinya ain tak faham sangat macam mana tidur meringkuk di satu arah tu. Tapi bonda I punya gaya tidur macam-macam style, so macam mana tu? Tapi kekashi I tu tidur macam mana ye, tapi rasanya ..... (pk sendiri.. hehehehe)

kekashi I la ni ..
ni gmbr maen2 je..
not my fault ! :)
nota hati : kalau betul senyum aje =)

May 27, 2011

Hati Manusia Yang Beriman.

Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu (yang sempurna imannya) ialah mereka yang apabila disebut nama Allah (dan sifat-sifatNya) gementarlah hati mereka dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, menjadikan mereka bertambah iman dan kepada Tuhan mereka jualah mereka berserah. (Surah Al-Anfal 8: Ayat 2)

Orang yang beriman akan sentiasa bersama orang yang benar-benar mentaati Allah. Mereka tidak akan suka untuk bersama dengan golongan yang menderhakai Allah, apatah lagi yang merendah-rendahkan agama. Firman Allah SWT: "Wahai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah, dan hendaklah kamu bersama orang-orang yang benar". (Surah at-Taubah: 119)

Hadith Rasulullah s.a.w yg bermaksud.."Apabila Allah menghendaki seorang hambaNya mendapat kebaikan, Ia buka kunci hatinya dan menjadikan dalam hati itu rasa keyakinan dan kepercayaan yang kukuh, dan Ia menjadikan hatinya sentiasa sedar tentang liku-liku hidup yang dijalaninya dan Ia jadikan hatinya sihat sejahtera, lidahnya bercakap benar, tingkah laku, gerak geri dan perangainya lurus. Juga Ia menjadikan telinganya mendengar kebenaran dan matanya melihat hakikat kenyataan"
Sukarnya mendidik hati.... kadang-kadang kita sebagai manusia terlupa dengan tujuan kita hidup di muka bumi. Mungkin dunia terlalu membahagiakan. Mungkin kita terlalu alpa ! AIn jumpa di blog "HIDUP MULIA ATAU MATI SYAHID" tentang tanda-tanda seseorang itu disayangi Allah.

1. Hatinya sentiasa terbuka menerima cahaya keimanan. Hatinya sentiasa cuba mengenali Allah dan menjadi tadahan wahyu bahkan dia bersedia menerima kebenaran.

2. Hatinya penuh kecintaan kepada Allah. Hati yang percaya bahawa apa yang ada di tangan Allah adalah lebih terjamin, mantap dan kukuh daripada apa yang ada di tangan kita sendiri.

3. Hati yang penuh keimanan. Hatinya terselamat dari melakukan sebarang dosa dan noda, tidak tunduk kepada hawa nafsu, tidak menyeleweng dari landasan dan ajaran Allah.

4. Hatinya penuh dengan keyakinan. Dalam hatinya tidak bertapak hasad dengki, rasa riak, sombong, takbur, dendam, marah, rasa permusuhan dan perseteruan terhadap sesama Islam.

5. Lidahnya tidak menawarkan janji kosong, kata-kata manis tapi penuh kepalsuan. Kebenaran sentiasa diamalkan meskipun tidak disenangi oleh sebilangan orang. Lidahnya yang tajam itu tidak digunakan untuk menikam, untuk menjatuhkan maruah saudaranya sesama Islam dengan kata-kata fitnah, keji atau maki hamun.

6. Memiliki akhlak, keperibadian watak, tingkahlaku, adab sopan, budi pekerti yang luhur, lurus mengikut garis panduan yang diatur oleh Allah s.w.t melalui aqidah yang benar, ibadat yang tepat, pemikiran yang luas dan emosi tenang.

7. Tetap menggunakan telinga bagi mendengar pengajaran-pengajaran, nasihat-nasihat yang benar , tidak mudah menerima berita-berita palsu dan khabar-khabar angin atau berita-berita fitnah yang disebarkan oleh tukang-tukang fitnah.

Itulah tanda-tanda orang yang disayangi Allah. ISTIQAMAH !!!!!! ='( Ain mengaku sangat susah untuk kita istiqamah. Tapi cuba dan jangan pernah berhenti cuba. Pesan Ukhti Wahyu jangan kita tinggal SOLAT dan AL-QURAN.

reference : iluvislam.com

nota hati : i'm so happy being home ! and I love meeting that person.... currently enjoy Hotel Mogul game >.<

May 25, 2011

Susahnya berfikiran positif.

Perjalanan hidup kita ni penuh suka dan duka. Kejap kita gelak tak ingat dunia kejap kita menangis sampai tak cukup baldi nak tadah air mata. Tapi yang ain perasan dalam hidup ni, susahnya nak berfikiran positif tentang sesuatu perkara ataupun seseorang. Tapi tu yang ain sedang buat sekarang. Lagipun, apa yang kita dapat kalau berfikiran negetif kan. Lagi serabutkan kepala adalah. Lebih baik ain serabutkan all parts of my brain ni dengan input-input yang ain belajar dalam kelas. (Ayat tak boleh blah kan). 
Ada setengah orang dalam dunia ni suka mendengar tohmahan orang lain tentang seseorang tanpa usul periksa. Ada jugak setengah orang yang gemar membuat kesimpulan sendiri tentang seseorang. Ya Allah, ain pun pernah macam tu. InshaAllah, muhasabah. Nasihat ain, jangan cepat kita menuding jari pada seseorang atau sesuatu hal.jangan cepat kita membuat konklusi pada sesuatu permasalahan.

Hanya dengan sebaris ayat sudah mampu "membunuh" sebuah persahabatan.

Today, I'm gonna share with you 10 CHARACTERISTICS of POSITIVE THINKER.

1. Melihat masalah sebagai cabaran.
There are lots of differences between people who take the problems as the biggest test in their life and people who take the problem as the challenge. Take it as a challenge then you will try your hardest to overcome it.

2. Menikmati hidupnya.
Positive thinkers will accept and be grateful with everything in their life. I used to say this " Enjoy your life to the fullest but never ever forget Allah. He's the only one,"

3. Fikiran terbuka dalam menerima saranan dan idea orang lain.
Accept the complement as an instrument to motivate yourself. See it through the positive side. Some people do so because they care and love us. Yes !! positive thinkers !!

4. HAPUSKAN segera fikiran negatif setelah fikiran itu terlintas di kepala.
Erase it ASAP as too much of negative thinking might be very harmful to one person. It may brings lots of problems to eveyone.

5. Mensyukuri apa yang dimiliki.
be grateful of eveything that you have. You have your family, best friends, close friends, suam-suam kuku friends and every single thing in your life. Do not complain on what you don't have !

6. Tidak mendengar gosip yang tidak menentu.
Gossips are negative thinking's best friends. Therefore, it's a must for us to avoid all the unnecessary conversation. I pun suka sangat involved dengan gossip murahan, InshaAllah...berubah ye !  

7. Tidak mencari alasan tetapi terus melakukan tindakan.
Ever heard of NATO (No Action, Talk Only). Obviously, positive thinker would not be part of NATO.

8. Menggunakan bahasa positif.
Optimisms. Believe that everything is possible.

9. Menggunakan bahasa tubuh yang positif.
Smiling, walking confidently, expressive hand movement. Positive thinker talked with a nice words and all the things they said are very meaningful. 

10. Peduli apa citra diri.
Positive thinker will not only change the their physical appearances but also in the inside. In their HEART.

sila baca INI .
nota hati : kata my classmate "typical orang Malaysia................ (sambung sendirik)." Bagi ain memang susah untuk kita menjadi positive thinker tapi kita harus mencuba. Semalam Ukhti Fasihah ada cakap, kita akan diuji dengan apa yang kita bicarakan. =) Berfikiran positif itu perlu tapi jangan mudah mempercayai.

Careless sangat !

Hari ni rasa macam tak sedap hati. Maybe balasan sebab menakutkan ibu sendiri tentang kes acid splasher tu. Kan sekarang dia cari mangsa kat area Shah Alam pulak. Tak tentu arah bonda bila ain cakap "Ma, yang simbah asid tu sekarang ada kat area Shah Alam," tapi ain tak tipu ok.

Introduction to General Linguistic. A bit hard but I think it is easier compared to previous paper of Professional English which is supposed to be as easy as peanut butter. As usual, I put all my stuffs inside my goody beg. My Examination slip, ID card with my face on it (daaa.. obviously) and a bundle of pens. Everything is well prepared and with arrogant walking style I entered the examination room. A bit late with no acceptable reason.

After answering the paper for a bout 45 minutes....
"Miss, saya tak bawak pen la. Boleh cakap dengan kawan saya kat depan ni tak saya nak pinjam pensel,"
The Invigilator said..
"Tak boleh guna pen ke?,"
"Tak boleh, nak kene bulaaaaat bulaaaat ni."

Alhamdulillah, dapat jugak jawab soalan objektif tu dengan sempurna. Betul salah ain tak tahu la ye. Lepas 1 jam, terus bangun dengan sopannya. Dah termalu datang exam tak bawak pensel. Then terkejut cimpanzi tyme nak amek beg. Agak-agak kenapa???


Ain memang careless gila !!!!!

I PUT MY HANDPHONE OUTSIDE THE BEG !!! OBVIOUSLY MACAM SENGAJA NAK ORANG AMBILLLLLL !!!!!!!

Alhamdulillah orang kat MSU baik-baik. Tapi next time kena hati-hati. Kalau la handphone ni hilang, tak tahu nak jawab macam mana dengan bonda. Tu belum hilang laptop lagi. Nauzubillah. Sayangilah kepunyaan anda ye kawan-kawan.


nota hati : Care the most to the things you love the most. =) Once it's gone, don't REGRET IT !

The Mysterious Miss Chikova


Siapa la Miss Chikova ni. Last entry dia haritu kalau tak silap ain pasal tafsir mimpi tapi lepas tu terus tak leh link ke blog dia. Dia cakap incik google dah remove blog dia and still ain tertanya-tanya, apa motif incik google dan tiba-tiba rasa sangat takut kalau belog ain pun jadi macam tu. Please don't, this is my baby =)

Hari ni the new Miss Chikova datang menziarah belog ain. Dan terjadilah adegan follow memolo. Korang pun singgah la belog dia. Mana la tahu ada yang pernah hilang jejak Miss Chikova macam ain.

Thanks to Miss Chikova for being my 700th follower and thanks also to Miss Farhana, my 701 follower. Vividly remember last year when I was in UiTM Kuantan, Azia Razwa is the one who teach me how to blog. With 150++ followers and it increases time by time... I appreciate it a lot.
.
.
.
.
.
.
.
.
kelik SINI utk ke belog Miss Chikova.

I love making friends via blogging and I write cause I love to express everything that I feel like sharing.


nota hati : I saw you as a STALKER, psychotic ! (for someone who means NOTHING to me)

May 24, 2011

Bukan cuma perempuan lelaki pun nangis jugak.

Air mata tu sahabat dikala susah.

Kenapa pulak nak cakap pasal air mata hari ni. Mungkin sebab ain dah lama tak nangis. Tak nangis tapi mata still bengkak dah macam zomba 0-0. Apa nak buat nanti lepas final exam , duk rumah qada' tidur la jawabnya.

Tapi betul ke perempuan mudah menangis? Yes, I am ! Dengan bangganya mengaku. Ain akan menangis
• bila kena marah dengan semua orang kecuali my bonda tu pun kalau ain tak buat salah.
• bila permintaan tak dapat ditunaikan.
• bila berpisah dengan family lepas habis cuti.
• bila berpisah dengan kawan-kawan.
• bila rindu dekat bonda dan hometown.
• bila terkenang zaman-zaman indah asasi.
• bila tengok movie sedih-sedih.
.... mcm benda akan buat ain nangis ....

ain pernah nangis sebab BOSAN and kadang-kadang just sebab rasa NAK NANGIS.


Tapi lelaki bernama MALE ini pun nangis jugak tau. Ain selalu nampak lelaki nangis, terutamanya sepupu ain yang masih sekolah tu. Pantang kacau sikit nak nangis. Gelak evil. Tapi betul la, ain pun pernah nampak adult nangis. Please don't remind me of him. Gelak evil lagi. Lelaki menangis ada sebab kan.

1. Tengok Movie/Drama.
Mungkin lepas tengok movie touching macam one litre of tears, air mata tu akan mengalir macam air paip. Tu belum tengok Nur Kasih The Movie lagi. Adib Akram kalau tgk mesti mencurah-curah air mata kan.

2. Putus Cinta
Dah selalu jumpa ni ! Sedih gila la konon putus cinta alih-alih minggu depan dah couple ngan orang lain pulak. It happens to some girls also. Not me la \o/

3. Kehilangan Orang Tersayang
Tulis ni pun dah buat ain ingat macam mana pak cik air menangis bila tengok jenazah arwah nenek. Sigh. Hilang sahabat handai pun dah cukup membuatkan lelaki sedih berbulan-bulan. It happens to some of my friends dekat Melaka bila one of our friends meninggal. =/

4. Team favourite kalah.
Tak pernah pulak nampak dia. Selalu kalau kalah diorang mesti mengamuk sambil hon-hon tepi apartment ni. Pekak kejap kami-kami ni.

5. Gagal dalam hidup
Mungkin gagal nak dapatkan DEAN LIST atau mungkin gagal untuk belajar betul-betul setelah sakan bercinta. (statement macam nak hentam orang).

6. Menangis kerana-Nya
Ni la yang paling molek baik lelaki mahupun perempuan. Mengenang kembali dosa-dosa yang pernah dilakukan. Terlalu khusyuk didorong rasa kehambaan dalam zikir-zikirnya.

May 23, 2011

Bersedia Sebelum Berperang di Chancellor Hall.

Exam mood =__='

Siapa nak berperang pulak ni, (taip ain di shoutmix) ??? Ohtidak.com. Nak pegang parang pun takut-takut berani nak berperang pulak kan =_=. Berperang dengan final exam je (cet, ada je lagi tu). Actually, hari ni ain ada paper utuk Final Exam kat Chancellor Hall tu dan untuk pengetahuan semua CH ni memang sejuk menusuk kalbu tau.

C'nanna (classmate) : bawak la sweater kalau sejuk.
C'ain (saye la tu) : Tak mahu la C'nanna, sweater buruk. (demand gila)
=________='
Ain dah bersedia belum ni ?? <---only me got the answer =)
Preparations few days before EXAMINATION

1- Make sure you got the right timetable and seriously MAKE SURE it's the right one.
2- Form a group for REVISION. Not for gossiping =__=''
3- Stop talking nonsense. (leave all the gossips about Shahir and RCW in ur drawer for few days) ^_^
4- Make sure everything is well prepared.


Preparations ON your EXAMINATION DAY

1- Make a VERY quick revison. (stop pause blogging and facebooking for a while)
2- Focus on the revision process. (T___T... I donk understeng)
3- Stop thinking things you don't understand. (if it comes out then leave it blank =p)
4- ENOUGH sleep is needed. (Don't come to CH with your panda eyes... unless you're cute enough loike this pic)
Panda Weed

Emotionally prepared
~ Be good to your friends and colleagues.
~ Be good to mommy and daddy.
~ DON'T BERCINTA ( this motivator said so.. but I think, BERSAYANG is ok =>)
~ DON'T be over confident.
Physically prepared
~ Enough sleep. (erk... no comment)
~ Eat WELL (yang ni mmg WELL sgt2x)
~ Exercise.
~ Take a good care of yourself.
Mentally prepared
~ THINK POSITIVE !!


Doa SEBELUM MASUK ke DEWAN PEPERIKSAAN.
(Wa hai yi' lanaa min amrinaa rashadaa)
Maksudnya: Ya Allah, persiapkan kami mengenai dengan urusan kami dengan petunjukMu)

Doa SEWAKTU lupa menjawab soalan.

(Subhaa na man laa ya naa mu wa laa yas huu
Allahumma zakkirnii maa nasiit
) 3 kali
Maksudnya: Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lalai,
Wahai Tuhanku, ingatkanlah aku apa-apa yang aku lupa)

nota hati : all the best my love ly friends. !! WISH me and my friends best of luck =)

May 22, 2011

♥ our lovely song.

I love this song (in my belog now)

I love Shahir's song.. LUAR BIASA =)

All about HIM-auburn =)

I wanna be close to you-avant =)



You may pause the song if u dislike it so dem much =(

Neway, attention to new blogger aka my beloved friends. Welcome to blogspot =P. I'm not really good in blogging but maybe I can help you lil bit (guess so). 

Bdw, don't forget to join 

heart's note : I love shahir in Nasi Lemak Kopi O this morning. Wish can see him one more time (gedik). Ok, ngan Shahir ta boleh jeles ye =__='
.
.
.
.
.
.
Shahir @msu
Puji lebih-lebih nnt ada orang marah.. 
Puji sikit boleh kot.. Shahir ni comel sgt, soft sgt.
Bukan auuuw ok !!!

RCW
=___='
hope not.
^___^

May 21, 2011

Kakak kita-kita yang comel dan CUTE.

Beruntunglah mereka yang ditegur demi kebaikan yang tidak mereka lihat. Allah telah menghantar seseorang untuk menegur, moga dengan itu jika dia menerima teguran, Allah akan lapangkan dadanya dan masukkan taufiq dan hidayahNya. Ada pun yang berpaling dari teguran dan kemudian memarahi orang yang menegurnya, dikhuatiri Allah menggelapkan hatinya yang sudah hampir mati. -syahirul.com


Rujukan artikel kali ni adalah dari belog SOLIHIN ZUBIR .

Sebenarnya bukak blog beliau tadi lepas amoibestari link kan pasal article 13 Alasan Tipikal Wanita Yang Enggan Menutup Aurat. Terfikir juga diri ni ada masuk dalam mana-mana tu tak. ^_^ hehe. Tak tau la saye !!!

Lepas tu mata I ni tertancap tertumpu (pointed) on one of the TOP 10 JENAYAH MINGGU INI. Nak tahu tajuk apa sila jenguk sendiri and I can guarantee you guys tak kan menyesal baca article tu semua. Annoucement : I dah follow twitter SZ lagi tau. Korang bila nak follow ain? Nanti kita leh tweet tweet sokmo.

Berbalik kepada ayat yang ain coffee and pasta dari belog SZ tu, takut jugak kan diri ni termasuk dalam golongan yang 'gelap hati'. Neheeeeeee heyyyy (paham ke)

Tak tahulah... mungkin juga tindakan SZ tu agak kasar (ye la, lain orang lain penilaian). Dia pun tak sangka akan tegur TZ sampai mcm tu kan. Tapi dia bukan nak kondem kakak tu pun. Tapi bestnya dapat tweet ngan kakak ni !!!!!!! Jeles meles I yuuuuuu -0-0-

Tapi saya tetap suka and minat ngan kakak ni. Comel, kiut, gebu.... kikikikikikiki



kikikiki.. walau pun dia ni comel and cute, tapi BUKAN dia ok!
dia ni ABANG bukan KAKAK


Inilah dia... comelkan (^^,)
I suka dia dalam cite ni aje...

nota hati : Demam Nur Kasih. And semalam hilang ke'ayu'an bila tgk Maharaja Lawak. Mengilai macam langu- je saya ni kat rumah orang.. salahkan JOZAN !! hehehehehe

May 19, 2011

Kerana malu wanita dipandang mulia.

"Asal awak tak pernah tegur saya dekat kampus,"
"Erm, ta perasan,"
"Haha..segan ke,"
"Ta adalah, bese2x je."
        ....
"Ta pe, malu itu iman,"

Ikhtilat ? Erm, ain tak berani nak go deeper on that word. Ain terbaca artikel INI. Sangat menarik dan ain nak kongsi dengan sahabat-sahabat. Salah satu kejadian manusia yang menakjubkan. (^^,)

Allah jadikan wanita bersifat lembut dengan nisbah 9/10 malu dan 1/10 akal, manakala lelaki 9/10 akal dan 1/10 malu.

Kerana inilah Allah menjadikan lelaki sebagai penjaga kaum wanita. Kalau tengok fenomena yang jadi sekarang..... sigh !_!

Walaupun kurang berakal, namun wanita ada sifat malu. Kerana ada malulah, wanita dipandang mulia. Kalaulah wanita tiada malu, habislah dunia ini. 

Ain ada sifat malu ke ? Ya Allah, peliharalah diriku. Ain tak nak jadi termasuk dalam golongan yang hilang sifat malu. Dalam artikel ni.... "wanita sudah tidak ada sifat malu lagi ; bebas bergaul tanpa batas, bebas keluar hingga larut malam." 

InshaAllah ain bukan jenis yang keluar sampai larut malam. Seboleh-bolehnya dielakkan keluar sampai lewat malam. 'Bukan buat apa pun, keluar jalan-jalan dengan kawan-kawan je." Yes my dear princess. Tapi kita ni wanita, seharusnya tahu jaga kehormatan diri. Sebolehnya mengelak dari segala tohmahan dan pandangan buruk orang. Tahu jaga nilai diri kita yang sangat tak ternilai tu.

Ain pernah dengar seorang akhi ni cakap
"Elok sangat la tu keluar malam-malam.....dengan sapa entah"
"Perempuan ni, kalau dah keluar pagi balik esok pagi ko fikir apa dia buat? Kalau dengan kawan-kawan tak apa lah kalau dengan pakwe?,"

Ain pun tersentap bila dengan dia cakap macam tu. Tapi bila fikir balik, itulah sebabnya wanita harus pandai menjaga diri. Jangan sampai hilang rasa malu. =(
Bebas bergaul tanpa batas. Ain pun tak tahu ain tahap mana. InshaAllah ain usaha jaga batas pergaulan.

Bebas bergaul seperti saling memandang, menyentuh, berdua tanpa mahram, membuka aurat, melihat hal-hal yang diharamkan, dan hal-hal lain yang mendekatkan diri kepada perbuatan yang diharamkan islam.

InshaAllah.....

Dan tak adil kalau ain tak cakap sikit pasal insan yang bernama lelaki walau sedikit. Cukuplah sedikit, pesanan buat muslimin jagalah akal anugerah yang paling berharga. Jangan disia-siakan. Sentiasalah bersyukur. Janganlah terlalu terikut-ikutkan nafsu dalam melakukan sesuatu pekerjaan. =_='

nota hatiWanita yang sepatutnya malu dah tiada malu lagi; lelaki yang sepatutnya berakal dah hilangkan akal mereka. Perempuan dengan gejala dedah; lelaki dengan gejala dadah.

May 18, 2011

Jom Belajar Cara Belajar.

Salam ukhwah..

Hello there world ! Vocab for today is Udder (^^,) New vocab for me =P

Next week, on 23rd I'm gonna face with Mr. Final Exam. Seriously, I feel so nervous but happy since I got my result for previous semester. Alhamdulillah thou I don't achieve DL aka Dean List but still I'm satisfied with my result. Very satisfied. For what reason ? Cause, I still remember that day I don't even hold any book for Sociology in Education. I don't push myself to focus in Malaysian Studies. Got lots of problems during Final Exam for my first sem. Alhamdulillah again, everything was settled down.

I quickly called my mom and told her my ciput-ciput result then she say "tahniah". She seems quite happy with my result. At least I won't regret for leaving BASS aka Bachelor in Admin Science at KBM.

***
Jom belajar cara belajar !!

Ain tertarik dengan satu artikel dari iluvislam.com ni. Mudah untuk diamalkan dan  ini merupakan antara kaedah untuk belajar.

i) Masa
Pemilihan waktu adalah penting. Sebagai contoh, kebanyakan dari kita (pelajar) suka mengulangkaji pelajaran   pada tengah malam atau seawal pagi kerana keadaan yang sunyi dan tenang dan sejuk. Terpulang pada individu, buatlah pilihan masa yang tepat. 

ii) Tempat Belajar
Kemas + Teratur + Kondusif + Tenang
Dan yang paling ain tertarik adalah dengan menghadapkan meja belajar kita ke arah kiblat.

iii) Nota
Nota yang baik bukan hanya nota yang ringkas, tapi nota tersebut hendaklah mudah untuk difahami.

InshaAllah , ain cuba amalkan dan doakan ain untuk final kali ni yea. Sebelum tu, ingat tau baca doa sebelum 
belajar macam kat bawah ni.


“Robbi zidni ilman warzuqnii fahman”
artinya:
Ya Alloh, tambahkanlah ilmu pengetahuanku dan berilah aku kefahaman

nota hati : nak study tp dah menguap 40x.. so tido dlu =__='

May 16, 2011

I wanna be close.

I wanna be the smile

you put on your face
I wanna be your hands
when you say your grace
I wanna be whatever
is your favorite place, oh
I just wanna be close
I wanna be the hat you put on your head
I wanna be the sheets
you put on your bed
I wanna be the skirt
wrapped around your legs
Oh, I just wanna be close

God, I'm flying tonight for no reason. I'm in love ! In love with ....... myself =) I love what I feel now. Thanks to all friends for making me be the happiest homo sapien in this world (ok I lie - xde la nak happy sangat pun - tapi happy jugak - arghhh conclusion SANGAT HAPPY la)


*Pergghhh*

Some one gave me these candies for "teacher's day". Ok, I lied again. =P But seriously, he gave me this. Erk, I asked him to buy this for us.... us ?? me and Pei Fen !!


Thanks to Pak Cik Qayum ! Len kali blanje Secret Recipe pulat ok ^.^ (demand betul kan). Neway, thanks to Pei Fen sebab teman I lunch. "She's so sweet la, soft-spoken," any one interested? =)

Actually the statement " I wanna be close " .. is actually a song sang by Avant. Feel free to visit my blog kalau nak dengar lagu ni. I love this song so dem much !!!!!!!!!!!! The lyrics.... so touched =") That's all from me... see ya !

nota hati : hari ni makan banyak betul !!!

Happy Teacher's Day, Teacher Ain.

Gosh ! I miss that !


"Teacher Ain ! ."

I love kids so much. If only I can teach kindergarten students once I've graduated it would be a pleasure. But surely my mom won't allow me plus I'll come out as secondary school teacher ='( She said, it won't be easy even I love kids so much (infinity). I love when my students kiss me ! (aiyoo.. demand gila teacher nak suruh kiss-kiss bagai).

Last year, I celebrate Teacher's Day with my kindergarten students. Miss them a lot ! There's few students whom I thought few years ago came to celebrate Teacher's Day with me. 'Dah besar anak murid saya,' dalam hati je la.

Dulu tak ada gigi sekarang gigi dah rata. Dulu kecik sekarang dah 'comey'. Rindu nak cubit-cubit !

Anyway, just nak wish HAPPY TEACHER'S DAY to all teachers in this world. My first favourite teacher during primary school; Cikgu Ngah. Seriously I have no idea where is she now. A teacher from SKSB. Miss her so much !

I miss Cikgu Sabri (my 1st daddy), Cikgu Rashidi (my 2nd daddy), Cikgu Hasliza, Cikgu Zeti, Ustazah Rokiah, Cikgu Mazlan, Ustaz Shafe'i and all !! -ta cukup space tau-

When I was in Form 5, there was a teacher said to me 'Durratul, terima kasih la hantar mesej Selamat Hari Guru kat cikgu," See ! She remembers my name. Then I just smile =). I love it when teachers remember my name. -smile-

To my beloved mo-cher (mom+teacher) Ustazah Hajah Amnah ! happy teacher's day. Mesti hp penuh  dengan mesej =)

anak-anak saya :-


pilih kaseh betol =__='

May 13, 2011

homo sapien senang mempengaruhi dan dipengaruhi.

Fuuu~

Homo sapien? What the fish ball is that thing? Kemon.. (mementang tahu ni kan, blagak sikit). Dulu masa sekolah rendah, selalu main-main ngan kawan. homo sapien tuh manusia la. Betulkan bila ain cakap manusia senang mempengaruhi dan dipengaruhi.

I choose to take me as the example. Ain memang mudah terpengaruh tapi ain tak fikir ain ni mempengaruhi sebab, siapalah diri ni nak mempengaruhi orang lain. Kehadiran pun tak disedari. (ayat mau tacing punya). Ain pernah terpengaruh dengan perkara-perkara yang tak sihat dan ain pun pernah terpengaruh dengan sesuatu yang pada dasarnya mampu merubah ain ke arah yang lebih baik. (aiyoo ayat dah berbelit-belit ni).

Tapikan, ain tak pernah salahkan orang lain dengan apa yang terjadi dalam hidup ni. Sebab, pandai-pandai la kita nak muhasabah diri. Masing-masing dah besar as ain percaya most of my friends sebaya dengan ain. 'Segala yang baik datang dari Allah dan yang buruk datang dari diri sendiri'. =)

Kita tak cuba nak dekatkan diri kita dengan Allah macam mana hidup nak berkat. Perintah Allah senang-senang kita langgar. Larangan Allah tu lah yang kita nak buat sangat. Lahir dalam keluarga Islam, bukan kita tak diajar yang mana halal yang mana haram tapi kita sengaja membutakan hati kita. (Buta betul-betul baru tahu)

Ada setengah manusia ni, lebih suka menyalahkan orang lain dalam setiap apa yang terjadi. Suka tuding jari kat orang lain. Diri sendiri tak nak muhasabah. Entah-entah maksud muhasabah pun tak faham kot. (statement kejam sikit).
Cuba kita berdiri depan cermin. Tengok orang dalam cermin tu, sesungguhnya 'orang dalam cermin' tulah yang mengetahui siapa diri kita sebenarnya. Kita mungkin boleh tipu 1 dunia dengan perangai kita yang palsu, tapi kita tak boleh tipu diri sendiri. Kita tak boleh tipu Allah.

Manusia senang terpengaruh. Sangat-sangat senang, sebab tu kita ni sepatutnya bergaul dengan orang-orang yang baik. Ni ain nak kongsi sikit pesan Imam Syafie dalam panduan bersahabat.

1.Sahabat Yang Baik
Sahabat yang baik adalah yang sering sejalan denganku dan yang menjaga nama baikku ketika aku
hidup ataupun setelah aku mati. Semakin banyak aku perolehi sahabat, aku semakin percaya diri.
Jenis ain, ain memang suka berkawan. Aritu dah kena sound dengan classmate; Adib sebab mana je pergi ada je orang kenal. (jgn la jeles :p) InsyaAllah, semua sahabat ain adalah sahabat yang terbaik.
2.Mencari Sahabat Di Waktu Susah
Bagi ain, orang yang meninggalkan kita saat kita susah tak lebih dari KAWAN. Kawan dan sahabat adalah berbeza. Hidup kita ni tak selalu di atas dan alhamdulillah, hidup ain ni tak pernah hilang dengan kehadiran sahabat-sahabat. Sayang korang ketat-ketat.
3.Pasang-Surut Persahabatan
Ada orang tak boleh melihat kita gembira. Dulu ain selalu dgr kawan-kawan ckp mcm tu. Sekarang ain dah alami sendiri. So pesan ain hati-hati je la. Manusia ni luar lain dalam lain.
4.Mengasingkan Diri Lebih Baik Daripada
Bergaul Dengan Orang Jahat
Duduk sendirian untuk beribadah dengan tenang adalah lebih menyenangkanku daripada bersahabat dengan kawan yang mesti kuwaspada. Jahat bagi ain adalah orang yang sering melanggar perintah Allah. Mak ain selalu pesan "jangan bersahabat dengan orang yg tinggal perintah Allah dan yang bersahabat dengan kejahatan." Boleh menjalinkan persahabatan tapi mungkin sekadar seorang yang tak lebih dari KAWAN. (I ni suka mmg degil tak ikut cakap bonda)
5.Sukarnya Sahabat Sejati
Sahabat sejati sukar dicari. Sampai mati pun belum tentu berjumpa. Ain pun tak tahu apa sebetulnya erti sahabat sejati tp ain rasa mcm ramai je ^_^ (mungkin satu hari nanti ain akan tau)
6.Sahabat Sejati Di Waktu Susah
Tidak ada yang abadi, dan tidak ada kawan yang sejati kecuali yang menolong ketika susah.
7.Rosaknya Keperibadian Seseorang
Dalam diri manusia itu ada dua macam potensi tipuan dan rayuan. Dua hal itu seperti duri jika dipegang dan ibarat bunga jika dipandang. Faham kan..
8.Menghormati Orang Lain
9.Menghadapi Musuh
Ketika aku menjadi pemaaf dan tak mempunyai rasa dengki, hatiku lega, jiwaku bebas dari bara permusuhan. Ketika musuhku lewat di hadapanku, aku sentiasa menghormatinya. Semua itu kulakukan agar aku dapat menjaga diriku dari kejahatan.
10.Tipu Daya Manusia
Selamatkanlah dirimu, jaga lidahmu baik-baik, tentu kamu akan bahagia walaupun kamu terpaksa hidup
sendiri.
11.Tempat Menggantungkan Harapan
Apabila engkau menginginkan kemuliaan orang-orang yang mulia, maka dekatilah orang yang sedang membangun rumah untuk Allah.
12.Menjaga Nama Baik
Tidak baik bersahabat dengan pengkhianat kerana dia akan mencampakkan cinta setelah dicintai. Dia akan memungkiri jalinan cinta yang telah terbentuk dan akan menampakkan hal-hal yang kelmarin menjadi rahsia.

Dalam hidup ni, kita tak lari dari kesalahan. Kesalahan dalam menjalinkan persahabatan.


and this is special to all my SAHABAT who always be with me =)


nota hati : kalau boleh nak je ain list kan setiap dari korang. nak sangaaat tapi tak cukup space. Tak pe, dalam hati ni InsyaAllah, tak kan pernah lupa. Moga ukhwah kita kekal selamanya. (nanti ada la tu pm saya kat fesbuk.. hehehe)