June 25, 2011

Orang Tengok ML Final Aku Tengok BUKU .

So not happy last night since tak dapat tengok ML Final live either kat tv atau stadium tu. Sabo je la...

Tapi tak apa, dah tahu 3 Budak Hitam Menang !! 2 Budak Hitam Naib Johan !! Both are my favourite, Sepah memang BEST ! <--- dulu cakap Jozan best =) Sekali sekala berpaling tadah

So pagi-pagi dah bangun siap nak download sume lawaks-lawaks tu ! I can't wait. Time macam ni la rasa menyesal tak pakai wifi. Nasib baik la bb 5G =') Lain tahun pakai wifi.. hehehe

Baik punya ! 



Ok iklan gamabr cousin kejap. Saje semalam gedik-gedik tak tahu nak buat apa then I adjusted this picture a bit. Bahahahahahahahaha. And semalam lepas jam 11 konon nak study atas katil. Tak sampai 10 minit mata dah padam.

Macam mana nak jadi best student macam ni T_________T Sem ni kena score higher than first semester. Sesumpah ! Sem ni sangat sibuk and please management, be good to me ! <--- wah !


nota hati : semalam best friend ain kat Melaka incident, sian dia malam2 text ain cakap dah cuak nak drive.. sabo ye dear ! =) 

June 18, 2011

Keras ke Hati Kita ?

As I open iluvislam.com , my eyes focused on this article titled " Tanda-tanda Hati Kita Keras ". Then I was wonder am I included in this category ??

I want to share something that I've learned in Macroteaching and Second Language Acquisition which are subjects for TESL students. Previously, Madam Malarselvi told us that acquiring is better than learning especially for kids ! The reason ??? Because they have spongy brain =) Means it's easy for them to absorb any information or in this case any new language compared to an adult. Adult's brain a lil bit hard ... kuikuikuikui
So, is it adult's heart also a lil bit HARD ?
I colored it =)
Abu Hurairah r.a. berkata,

"Hati adalah raja, sedangkan anggota badan adalah tentera. Jika raja itu baik, maka akan baik pula lah tenteranya. Jika raja itu buruk, maka akan buruk pula tenteranya".

Hati adalah medium di mana lahirnya rasa cinta, benci, keimanan dan kekufuran, taubat dan sikap degil serta ketenangan dan kebimbangan. Kegembiraan yang sebenar itu datang dari hati yang sering dijaga dan ia menjadi sumber bencana jika kita tidak menjaganya. Terkadang kita hidup penuh rasa gembira namun tanpa disedari itu bukanlah kegembiraan yang sebenar-benarnya. Terkadang kegembiraan yang palsu itu adalah di mana kita terus lupa tentang diri kita yang hidup sebagai hamba Allah. Terlalu gembira menikmati nikmat DUNIA.

Apa yang kita lakukan dalam seharian hidup kita adalah datang daripada lurus atau bengkoknya hati kita. Orang yang gemar mencari salah orang, melakukan maksiat, berburuk sangka, menghebahkan aib orang. Ketahui sendiri di tahap mana setiap kita berada ! :)

Tanda terpenting hati menjadi keras :-


1- MALAS melakukan ketaatan dan amal kebajikan.

Allah telah menyifatkan kaum munafik dalam firman-Nya yang bermaksud ;




"Dan mereka tidak mengerjakan sembahyang, melainkan dengan malas dan tidak (pula) menafkahkan (harta) mereka, melainkan dengan rasa enggan." - [Surah At-Taubah:54]

2- Tidak berasa gerun dengan ayat Al-Quran.




"Maka beri peringatanlah dengan al-Quran orang yang takut dengan ancaman-Ku." (Surah Al-Qaf, ayat 45)

3- Berlebihan mencintai DUNIA dan melupakan AKHIRAT.

Segala apa yang dilakukan adalah semata-mata untuk kehidupannya didunia. Penghujungnya jadilah dia seorang yang dengki, ego, individulistik, bakhil serta tamak terhadap dunia. Kerana itu, carilah sahabat yang mampu mendidik kita dengan mengingati Allah.


4- Kurang mengagungkan Allah.

Hilangnya nikmat Iman dalam hati. Segala suruhan ALLAH ditinggalkan malah berbangga dengan melakukan setiap laranganNya. Bahkan ada diantara mereka yang marah ketika ditegur dan dinasihat. Dan tiada rasa marah dalam hati mereka ketika larangan Allah diperlekehkan orang lain. Janganlah berbangga hatta sebiji sagu pun dengan setiap maksiat dan dosa yang kita lakukan.

Tepuk Dada Tanya Iman !

Reference bagi entry ini adalah Tanda-tanda Hati Kita Keras. Dan nilai sendirilah di tahap mana kita berada.

Nota Hati : Ya Allah, sukarnya memandang orang yang telah menyakiti kita tanpa rasa benci. Tapi ain akan cuba dan ain tahu, hidup dengan kepura-puraan takkan kekal ke mana. Ikhlaskan hati dalam setiap perbuatan.. InshaAllah =)

June 15, 2011

Hectic Week For New Semester.

.Salam'alaik...

I've just started my new semester 4 days ago and seriously it is a very hectic week for me =_=||| Having trouble with the timetable and certain subject. This evening, my classmates and I went for 1 hour classes then we realized that it was changed to tomorrow. So, with a great 'smile' on our faces we went back happily with the sun 'shines' just on top of our head.

I have miss few classes as we was having trouble with the add/ drop subject. Hopefully next week everything goes well. This week I am freaking damn busy =) till I don't have much time to spent in front of my baby lappy; neither for blogging nor is facebooking.

My target target this semester is to start study from now on especially for socio's subject. I'll have to do lots of researches.

I got eye bags! herm...... hate it =)

careless =_= |||

Seriously, this is something about me that I need to change. I don't know why I am so careless. I almost lost my ID card + Access card for my apartment.

But, it's okay !

I just can't wait for this weekends ! I wanna go 'somewhere special' with my friends. Its funny if I bring my camera but I don't care. I wanted to go there for so many times then suddenly this cute ukhti  proposed the idea of going there. Thanks sis Wahyu. Plus, can't wait to do other activities together with all my sahabat.

nota hati : istiqamah... tidak senang tp usaha itu perlu !

June 12, 2011

Sekali seumur hidup, dua kali, tiga kali, empat kali pun boleh jugak !

Sekali seumur hidup, dua kali, tiga kali, empat kali pun boleh jugak !

Satu ; banyak-banyak , dua ; sikit-sikit, tiga ; jarang-jarang , empat ; kadang-kadang

Got the clue ? This dialogue is taken from 'Nujum Pak Belalang' starred by Allahyarham P.Ramlee. Obviously, I'm gonna write about marriage but not about me.. Naha~ way to young for that. Let check out these pictures; taken by ordinary photographer; ain =P This is my cousin's wedding~


These are all my aunties.. Mak Abu (6th) , Kak Chik (married to my 8th uncle), Kak Nor (4th) , Mama (3rd)
Vogue you ! My cousin said " award for the most buncitest goes to..... :p "


Kak Nor seriously is my aunty, dont know why I can't call my aunties mak-mak. Instead, I used kak-kak and that's the reason I don't call Mimie as Kak Mimie :p Where the heck is the wedding pictures? Patient k... uploading lol.

SHAH UMMI

So white-lah that pengantin lelaki. But what to do, that's normal in our family except me ! This Pak Silat sambil-sambil basuh dishes kot. Part Time Job maybe :)


Gambling is everywhere !
hahaha.. what to do since we UNO !


One family one malaysia !

Posing after eating. Aigoo... my pipi getting bigger !!
ah, whateva.. as long as I'm Epy~

Don't you guys know SAM bangfase also joined this wedding ceremony. I loike his hair !!! Focus of attraction that day goes to.................


nota hati : SHAH aka MIJIE (26 years old) ♥ Kak Ummi (25 years old). Welcome to our big family Kak Ummi... linked to Kak Elis :)

MAAF BBRAPA GAMBAR DIPADAM... JAGA AURAT DLM BERGAMBAR YE SYG :)