April 30, 2011

Salah ke wanita berkaraoke.

Semalam ain keluar dengan chinese best friend ain, Ong Yii Yoke. Dah hampir 5 tahun kitaorang berkawan, macam-macam dah kitaorang lalui. Mungkin agak kelakar, tapi ain kenal yoke ni waktu belajar guitar dulu. Semalam setelah setahun tak jumpa ain keluar dengan Yoke. Tuhan je tahu rindunya nak borak dengan dia. Tapi semalam jumpa dia kejap je. Topik kitaorang pun tak banyak tapi ain ada ajak Yoke survey handphone. *nampak sangat nak beli handphone baru.

Selalu ain dengan Yoke ni, kalau keluar mesti kami g karaoke. Karaoke jamban ? hahahahaha. Dulu tuition kitaorang nearby dengan karaoke ni. Tapi semalam seharian ain fikir nak pergi ke tak nak. Ain tak tahu kenapa ain was-was sangat nak pergi sedangkan sebelum ni ringan je kaki ni melangkah masuk.

Malam tadi, lepas survey handphone ain park kereta depan karaoke centre tu. Yoke pulak cakap " Nak masuk ke? " Ain diam je la. "Ramai sangat lelaki". Ain pun setuju dengan Yoke, tak nak masuk tempat macam tu. Tak nak la hampiri tempat maksiat. Thanks sangat kat Yoke !!! So semalam setengah jam spend lam kereta borak-borak.

Kalau nyanyi dalam karaoke box tu boleh x???????????

Dikutip dari IluvIslam.. kalau difikir balik, tak ke buang duit. Lagipun, berkunjung ke tempat macam tu amatlah tak manis dipandang. Tambahan tak membawa manfaat yang besar bagi diri dan agama. Wallahualam. Wasiat kedua Imam Hasan Al-Banna......

"Bacalah al-Quran, tatapilah buku-buku atau pergilah mendengar perkara-perkara yang baik atau amalkanlah zikrullah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dengan hal-hal yang tidak berfaedah"

Tadah Doa Ke Iphone.

Semalam ain ikut bonda ke majlis bacaan yasin. =_=' Berlagak baik pulak. Nauzubillah. Cuma terfikir sejak sambung belajar MSU ni dah jarang ke majlis-majlis agama. Bukannya tak ada tapi.. ye la lagha sangat. Dekat MSU ada satu kelab Persatuan Mahasiswa Islam MSU (PMIMSU). Banyak aktiviti yang dianjurkan tapi tak silap ain, ain cuma sempat join beberapa je. Ain selalu ajak kawan-kawan untuk join sekali tapi hanya janji yang ain dapat. Faham-fahamlah kenapa ye.

Berbalik kepada cerita ain ikut bonda tadi. Sebenarnya tak habis kat situ. Masa bacaan yasin, ada seorang saudara ni tak lekang pegang iphone. Bertuah saudara tu dapat Iphone. Ain ni nak apa-apa punyalah payah nak bodek bonda =_='
wuuuuu... bestnya ada Iphone. =P
Mungkin dalam iphone dia ada software untuk bacaan yasin.

Fikir positif, tak baik tau fitnah orang bukan-bukan. Lepas tu, masa bacaan doa. Sebelah tangan dia tadah doa sebelah tangan lagi tadah Iphone. Mungkin dia nak rujuk doa dalam Iphone tu kot. Lepas seketika, ain terpandang dia lagi. Mana tak terpandang dah dia jadi focus of attraction kat situ. Dah la dia satu-satunya muslimin. =] Kali ni, dua-dua tangan duk tadah Iphone. 

Ain ada tulis kat facebook :

Ada sorang saudara ni asyik dengan iphone, tak hormat langsung orang baca yasin. Dari mula sampai habis sedangkan orang duk doakan arwah ayah dia sendiri. Sibuk duk kejar dunia. Geram pulak tengok.. Grrrrr #____#

Tak sangka ramai pulak yang bagi pendapat dan komen masing-masing. Saudara tu lepas je majlis bacaan yasin tu, ain ingatkan dia nak tolonglah mak dia hidangkan makanan ke apa. Tup-tup. Duk ceruk dinding belek Iphone lagi. Nak berzikir pulak ke =_=' Geram sangat.

***
Singgah BLOG INI

Artikel pasal seruan Illahi ni agak mencuit aty. Tapi semua ni pengajaran jugak untuk kita, jangan sibuk nak kejar dunia sampai lupa akhirat. Kejar dunia vs kejar akhirat. ^_^ Ain tak layak la nak cakap pasal ni. Neway, just nak kongsi cerita pasal "Iphone" je .

April 27, 2011

Manisnya berbaju kurung.

Manisnya berbaju kurung.

Dulu, kawan-kawan selalu cakap ain lebih sesuai pakai baju kurung. Kata ain "nak suruh aku pakai baju kurung hari-hari la tu" =) Ain ingat lagi student mak dekat uitm kuantan dulu perah cakap dekat ain sebelum dia sambung ke maktab. "Ain nampak manis kalau pakai baju kurung macam ni (hari tu pakai baju kurung). Boleh tak lepas ni pakai baju kurung". Pipi saya dah blushing time tu. 'Tapi ain tak suka la pakai baju kurung ni, lebih selesa pakai jeans' <---  ain bisik lam hati je la.Tapi last day dia kat uitm ain pakai jugak baju kurung.

"Ain, aku dah lama tak nampak kau pakai baju kurung,"
"Kau nampak confident gila bila pakai baju kurung,"
"Nampak manis je"


Classmate pernah cakap (tyme ain pakai baju kurung "asal ko nampak cam baik eh". Ye, nampak macam baik sikit sebab ain dah ubah style bertudung. Ain suka tengok classmate nama Sara yang pakai tudung labuh. She looks so cute and adorable *harap ko tak baca nanti kembang la.

Tengok la macam mana, mungkin lepas ni ain akan lebih kerap berbaju kurung. Bukan sebab nak tiru Ana Rafali ok. Sebab nak nampak sweet. Sebab kalau boleh nak lebih sopan. Mak pernah cakap, tak manis pompuan pakai jeans... tapikan, mak jugak yang belikan untuk saya, sigh =)



يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُلْ لِأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاءِ الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلَابِيبِهِنَّ ذَلِكَ أَدْنَى أَنْ يُعْرَفْنَ فَلَا يُؤْذَيْنَ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِيمًا


Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
Al-Ahzaab 33:59
 Nota hati : kita wait and see ok. Tak berani nak janji tapi berani mencuba =)

April 23, 2011

Red Riding Hood | Merah Naik Kap.

Hari ni kedai bawah apartment I ni tutup so nak tak nak terpaksa la roomate I setengah dozen ni berarak p Giant dengan teksi since semua berat kaki nak jalan. Duit terlebih sangat tu yang nak kena sedekah dekat pak cik teksi. Tadi naik teksi dengan adik I, Anand ; sumpah busuk gila !!!!!!! *okituaja.

Balik dari Giant terus solat maghrib then tukar baju sebab cousin tersayang dah menanti kat bawah. Ada-ada je cousin tersayang I ni ajak I tengok movie dah la Isnin ni dah start paper untuk Mid Sem Exam. Tapi I ni mana boleh say 'No'. Kaki movie ni ^_^

Tadi kitaorang tengok cite RED RIDING HOOD. Omaigod, hensem giler hero-hero dia. terguder sudey. *_*. Shiloh Fernandez.... I'm single and available for him. =) Gatai sikit.


omaigod. Anak-anak tutup mata owkeyh -o-0-


Ni la abang I , Shiloh Fernandez lam citer Red Riding Hood ni.

Malam ni nak tidur lambat sikit sebab tadi dah kena sound ngan Incik Zharif. Terbaik punya tak study nak mid sem ni kan. Tapi nanti nak tidur dengan harapan mimpi Shiloh Fernandez. *blushim.


Statement gatai dari I .. "can best kalau I ganti si Velerie ni'

Cite Red Riding Hood ni memang best walaupun bukan lah cite yang paling best pernah Ain tengok. Suspen tu penuh. Sebab dari mula tertanya-tanya who is the real werewolf. But actually, I was suspected her granny as the werewolf. Then when Peter aka abang I ni started to missing then I thought it was him. ^_^ Thou he's a werewolf, my gedik cousin and I still loike him since he's too handsome to be hated. At the end... the real werewolf is........ *secret !!!! =)
.
.
.
.
.
.
.
I can keep this secret
.
.
oh no !!!
oh !
ok.

its actually...

.ayah Velerie.
=P

Bertudung atau Berfesyen.

Sekadar catatan untuk diri sendiri yang tidak perfect ini.

Kenapa saya bertudung?
Mungkin ke sebab semua family saya bertudung..
Mungkin ke sebab dari kecil dah dididik bertudung..
Mungkin ke sebab adat.. NAUZUBILLAH


Tidak ! tapi saya pun tak perfect. Cuma sedang sibuk study untuk mid sem ni, rajin pula berfikir tentang itu dan ini dan terlintas pulak pasal bertudung bila tengok gambar Kak Siti kita yang cun sangat tu. Dekat kampus Ain, ramai yang tak bertudung and ramai jugak yang bertudung. All of them are my friends.

Ada antara mereka yang permanently bertudung. Means kemana pergi pun tudung kat kepala memang tak akan tinggal, alhamdulillah. Ada antara mereka yang bertudung bila ke kelas sahaja dan kat luar terus free hair. =_=' Menghormati lecturer mungkin atau mereka-mereka ni baru nak berjinak dalam dunia bertudung,alhamdulillah. Ada antara mereka yang....... ala-ala bertudung. Baru berjinak jugak kot, macam kak siti saye.

Ok, saya pun tak perfect tapi saya memang suka cuba-cuba dengan fesyen terbaru tapi still saya bertudung bukan kerana fesyen. Nauzubillah. Susah-susah mak saya anta saya p sekolah belajar agama, tak akan sekali saya fikir macam tu. *niat!!!

Actually apa yang ain nak cakap cuma satu rasa yang tak puas hati dengan few manusia di kampus Ain *mati saya kalau incik presiden baca ni. Tapi kenapa manusia tu boleh mengeluarkan statement..

"Wearing tudung might affect your listening skill. But I'm not saying to you guys. Just wearing the very nipis one. Don't wear tudung yang tebal-tebal"

Apa reaksi ain bila manusia ni cakap macam tu.... OF COURSE la terbuntang bijik mata ni tau. Sumpah sedih bila dia cakap macam tu. Dah lah muslim ='( Saya hormat awak sebab awak .............. saya. Awak pun Islam, kenapa tak nak pakai tudung. Sebab pekak ke ? Selama ni saya dapat je jawab soalan yang awak tanya saya, tak adalah pekak pun. Kawan saya pakai tudung lilit lilit 40 kali tapi dengar saja bila saya cakap, tak pekak pun. =_='


***
Apakah hukum tidak bertudung bagi wanita?

Jawapan : Wanita Islam wajib menutup aurat sebagaimana maksud Firman Allah SWT:
"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka ( daripada memandang yang haram), dan memelihara pandangan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan atau perempuan-perempuan Islam atau hamba-hamba mereka atau orang gaji dari orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah wahai orang-orang yang beriman supaya kamu berjaya".



nota hati : harus berubah ! ^_^

April 22, 2011

Lapangkanlah Hati Ini.




Ertinya: Bukankah kami(Allah) telah melapangkan dadamu(ya Muhammad),
Dan 
telah kami ringankan bebanmu yang berat, Yang memberati punggungmu,
Dan
 Kami tinggikan(muliakan) namamu,
Maka sesungguhnya di samping kesukaran ada 
kemudahan,
Sesungguhnya di samping kesukaran ada kemudahan,
Apabila engkau 
telah selesai (mengerjakan satu pekerjaan), maka bersusah payahlah (mengerjakan yang lain),
Dan kepada Tuhanmu, berharaplah.



Cara membacanya :
- Letakkan telapak tangan didada sebelah kiri dan ditekan
- Kemudian dibaca surah al-Insyirah 3x dan mohonlah kepada Allah agar dilapangkan dada




I found this on THIS BLOG and it is not only for me. That's the reason I put it here to share with each of my friends. Especially to all admin students in KBMelaka & MSU. Do the best in your examination. Wish me luck, semoga segalanya dipermudahkan. Dengan harapan hati ini sentiasa tenang. =) amin.

April 21, 2011

Macam mana anak--anak nak dengar cakap mak ayah! .

copied from Sushi.. a friend of mine not a food owkeyh.
Ni la sushi !! cam Japan Doll

Back to the main topic. How do you expect kids to listen to their parents ??!! *Macam mana anak-anak nak dengar cakap mak ayah kalau.....

Kalau TARZAN pun hidup dengan pakaian separuh naked...
Kalau CINDERELLA pun balik rumah tengah malam blind....
Kalau PINOCCHIO pun selalu menipu....
Kalau BATMAN memandu melebihi 320KM/H....
Kalau SLEEPING BEAUTY seorang yang pemalas....
Kalau SNOW WHITE tinggal dengan 7 lelaki....

So, kata sushi.... "We shouldn’t be surprised if kids misbehave at times! They get this from their own storybooks"

so MACAM MANA ???????? =_='

April 15, 2011

Fitri Haris Yang Menghilang.

Proudly saying, I'm a big fan of Fitri Haris. Sapa la pulak Fitri Haris ni, boyfie baru ain ke ? Oh tidak ! Sekadar seseorang yang dah lama ain minat sejak Form 2 lagi. Sekarang I dah 19 tahun ok. Dulu, abg Fitri ni selalu post dekat Fan Page dia & Profile Fesbuk dia. Sekarang dah senyap sunyi. Jenuh jugak mencari berita abg Fitri I sorang ni. *Ops.. abg Fitri sume orang. Sorry ye.. I ni mmg ketinggalan SOKMO !


Google punya google "fitri hasan" .. jumpa la kisah abg Fitri ni. Dah sedia maklum Fitri bercerai dengan Kak Solehah. Dulu masa form 3 tahu Fitri dah nak kawin I ngan kawan-kawan I duk sokseksoksek kat kelas. Sedih =____=' Tapi anak diaorang mmg lawa !!!! cam anak I. *ye ke ?

.
.

So, as I big fan of Fitri Haris. Ain just nak cakap. Be strong, dugaan tu ada kat mana saja. Kalau betul setiap apa yang dilafazkan tu. Tak apa, setiap orang ada buat kesilapan. Pintu taubat tu sentiasa terbuka. =) Take ur time to rethink of everything. Neway, I love his songs !!! (Aini aka kawan baik I pun minat shesangat ngan dia ni)
Abg Fitri makin comey !!

.
.
.
.
Mohamad Fitri bin Mohamad Haris
5 Jun 1984
ex-UNIC

April 11, 2011

Error Analysis. [SLA]

Nak bangga sikit saya kat MSU ambil subjek Second Language Acquisition (SLA).

I am supposed to use English. I would love to share this with all readers + for myself also cause we use this quite often in our daily life.

What is ERROR ANALYSIS ?
The studies of the  types and causes of language errors.


Error analysis :-
i) Error 
ii) Mistakes

Error yang selalu kita buat :-

 " Could you please repeat again ? "
re[peat] - the word re is already represent the word again.
So, we should say " could you please repeat? "

" try test "
try and test are two different word that represent the same meaning. =)