December 25, 2011

정일우

I love thiiiis guy ... for no reason :) Maybe since I watched 49 days few weeks ago. SO damn awesome  ! Yesterday, I watched the last episode. Syukran jazilan (thanks) to youtube.

his hair, his eye, his skin... kuikuikui geli plak ak tulih lagu ni :P




    






+ Jo Hyun Jae
+ Lee Yo Won

Ok.. Epy Ain ::) suddenly I become so energetic this morning.. hahaha Enough with Korean drama (lying) not lets focus on English movies study. Mid sem is around the corner... which corner I also not so sure.. hihihi JUNG IL WOO... wo ai ni <-- ni mandarin what.. bhahahhaha


Name: 정일우Jung Il Woo
Profession: Actor and model
Birthdate: 1987-Sep-09
Height: 183cm
Weight: 63kg
Star sign: Virgo

p/s : Exam within 4 weeks and the only thing I know is that... JUNG IL WOO.. muaHXXX

December 14, 2011

Let's watch 49 Days (Korean Drama)

Assalamualaikum..

Nothing much to say and I have 0.0 idea on what to write... I just came back from Terengganu this morning and rushed to classes 2 hours later.

Once again I have changed my music and seriously this song by Hafiz and Adira touched me.. It makes me think of....everything that ever happened to me for the past two years. The moment I left school and start my journey as university student.

Currently I'm watching 49 Days (Korean Drama).. what to say, I'm addicted to Korean Dramas pure pumpkin flower, 49 days, first wives club ect.

unknown, Jung Il Woo, Nam Gyu Ri, Jo Hyun Jae,  Lee Yo Won, Bae Soo Bin
watch 49 Days online --> click here

This story tells me that.. that.. that.. hurm ! sendirik mau tengok ma =)

p/s : I'm working as a stalker now... damn =B

December 7, 2011

Sehari bersama Doktor MSU Bangalore

Salam..

Most welcome to all MBBS students aka doctors from Bangalore.. Akhirnya perjuangan selama 5tahun membuahkan hasil =) if I were them syukur tak terhingga.

I am a facilitator and walaupun diorang bukan student baru *Ya Allah ! Doktor kot ..* Rasa diri ni kecil sangat bila bersama dalam kelompok diaorang. *metafora ok* At first, bila Abg Fareez text suruh datang untuk event dengan students MBBS , macam-macam rasa hadir. Takut pun ada tapi ikut pengalaman lepas student MBBS ni tersangatlah cool.

So hasilnya setelah 1 hari suntuk spend dengan doktor-doktor ni, ain rasa happy sangat ! And so far, selama ain pernah handle mana-mana orientasi or event, kumpulan ni adalah yang paling mesra dan peramah yang pernah ain jumpa.

and dunia ni kecil...

Kak Anis ; Ain orang mana?
Aku : Terengganu
Kak Anis : Hah ?! *muka terkejut*
Aku : Akak orang Terengganu gop ke? *dan-dan je kuar gop*
Kak Anis : haah.. ain Terengganu kat mana?
Aku : Batu Burok, akak? *teruja*
Kak Anis : Hah ?! Batu Burok kat mana?
Aku : Kat Kg Ladang.. dekat ke akak?
Kak Anis : Dekat sangat !

Aku : Akak sekolah kat mana?
Kak Anis : Dulu sekolah kat SMK Bandar...... (xhabis cakap)
Aku : Ya Allah... senior !
Kak Anis : Larh ! ye ke ??! Dulu pernah g Khairiah kejap
Aku : Mama ain pernah ngajar situ.
Kak Anis : Nama apa ya? Ntah la kenal ke tak
Aku : Ustazah Hajah Amnah
Kak Anis : Kenal lah !


ka-ching ! happy and happy and happy. Sekala jumpa senior-student mama-senior MSU =) Esok kalau boleh nak mintak contact akak ni. Kes 1 dalam seribu ni tau ! And yang paling gempak adalah kakak ni dah kawin dengan salah sorang student MBBS tu jugak. Lupa plak nama suami dia. Botak-botak mesra sket. *mati aku kalau dia baca ni*

Tapi seriously, diorang sangat best... including Kak Mimi, Kak Tika and kak-kak lain *xingat nama*. Kakak-kakak ni beriya nak ain tengok tempat belajar diorang and diorang kata MSU Shah Alam sangat meriah and how lucky we are to be here as students... bila diorang cakap macam tu, terfikir kejap. Pernah ke ain rasa bertuah and bersyukur dengan semua facilities kat situ. Komen lagi adalah kot.. MasyaAllah...... :(


p/s : esok I'll try to snap few pictures since tadi ta bawak camera~

November 26, 2011

Saya nak paksa jugak !

Saya nak paksa ! nak paksa ! nak paksa ! kena paksa ! kena paksa ! harus paksa ! harus paksa ! paksa ! paksa ! paksa ! paksa ! paksa !


Apa yang ain maksudkan dengan paksa adalah seperti dalam gambar di atas. That was my status and I got it from Ecah aka Aishah Zainal my ex.... EX ROOMATE :B

Banyak yang perlu kita ubah. Bukan senang kita nak berubah , banyak yang perlu di pertaruhkan. Sebagai contoh, ada kawan ain dari Sabah (tak nak mention nama sebab dia famous-amos). Dia sekarang dah berhijab, dan ain tahu untuk orang yang secantik dia perubahan tu taklah senang tambahan pula ain ada baca komen dia dan rakan-rakan. Menjaga diri sewaktu di Sabah adalah berbeza dengan keadaan sewaktu di semenanjung. Tapi ain puji dia sebab dia kuat.

Walaupun pada mulanya dia bertudung tapi menampakkan leher ( itu aurat jugak ), tapi sekarang alhamdulillah cantik sangat orangnya. Ain pun pernah nampak kawan dia tegur sebab bergambar dan tidak tutup habis. Berani betul kawan dia tu sound kat facebook, ain ingat dah nak perang dunia dah time tu tapi alhamdulillah mungkin sebab mereka kawan baik jadi kawan ain tu dapat menerima teguran tu dengan hati dan minda yang terbuka .

Ada ketika seseorang merasakan malas untuk solat. Paksa ! paksa ! paksa ! ain ada baca print screen soalan UAI .. 

"Ada seorang muslimin ni sangat elok pekerti dia, akhlak pun tip top semayang tak pernah miss melainkan subuh dengan alasan susah nak bangun pagi-pagi"

ustaz kata : hatinya menjadi semakin kotor dan hitam dan hendaklah diperbaiki :S


Ain ! bila nak berubah ??? Masih di tangkuk lama ni ! paksa ain ! paksa ! paksa ! paksa !

Sebelum mengundur diri ada nak add on something.. 
Actually keterpaksaan ini sama mcm sewaktu kita di alam pembelajaran. Terkadang tugas kita sebagai pelajar mendesak kita untuk melakukan lebih dari kemahuan. Keterpaksaan itu wujud demi menghasilkan sebuah kejayaan demi sebuah kejayaan yang lain.

p/s : paksa demi kebaikan. insyaAllah ! cuba-cuba >.<

November 19, 2011

Things on November

Goodbye holiday and welcome 3rd semester.
Big hug to MSU my lovely campus :'S

Alhamdulillah !! I got my result for 2nd semester. Thou I can't score higher than 1st sem but I think I should be grateful for not getting below than 3.0 since I was so worried about eltm result; one of the subjects in BTESL programme at MSU.

What a hectic day for me since I drove back to Shah Alam from Terengganu on 3 AM and as I arrived at msu exactly on 9 AM. 'Perfect' time for registration. OMG, I was so selekeh with my very very 'cool' jeans and so-not-well-manner shirt :[ Not to be forgotten with my very very cool-lilit-lilit shawl.

Registration today is a bit complication. *I mean yesterday. Since I have to find my berkurun abad muet result then have to copy itu-ini. Enough with that.

I wish I can say bubye November. urghh !!! I can't wait for 2012 thou I 'might' be a year older.
^___^

Mama is here and we are ready to rowck all the brand new shoes, bags, clothes.. :')

October 26, 2011

Ukhwah Fillah.. Kerana Allah

Sahabat yang baik sukar dicari.. sahabat yang sentiasa bersama kita terutamanya saat kita dalam kesusahan sangatlah tidak seramai sahabat yang hadir waktu kita gembira dan ketawa :)

Tapi.. one thing you should know

Kalau kita nak jadi baik, kita kenalah jadi sahabat yang baik dan berkawan dengan orang yang baik-baik <-- someone told me this and I think it's 100% true.

Sahabat ..
Part I
Part II

Visit here *sila klik* , then ain terbaca tentang 7 cara bersahabat kerana Allah. Perhaps I can practice it :)


1.Memberitahu temannya bahawa dia kasih dan suka kepadanya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Jika seseorang kasih kepada seseorang makan hendaklah dia memberitahu temannya'
(HR Abu Daud)

2.Apabila berpisah dengan seseorang maka hendaklah dia mendoakan sahabatnya tanpa pengetahuannya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Setiap hamba muslim yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuannya pasti akan didoakan malaikat dengan berkata engkau juga akan mendapat seumpamanya'
(HR Muslim)

3.Sentiasa bermanis muka ketika berjumpa sahabatnya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Janganlah kamu meremehkan kebajikan sedikit pun , sekalipun   dengan berjumpa temanmu dalam keadaan wajah yang ceria'
(HR Muslim)

4.Segera bersalaman ketika bertemu dengan temannya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Setiap dua orang Islam yang berjumpa dan bersalaman pasti akan diampunkan dosa keduanya sebelum mereka berpisah'
(HR Abu Daud)

5.Amalan ziarah-menziarahi
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Hendaklah kamu menziarahi sesekali nescaya akan menambas kasih sayang antara kamu'

6.Memberi Hadiah
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Hendaklah kamu saling memberi hadiah nescaya kamu akan berkasih sayang'
(HR Thabrani)

7.Membantu sahabat-sahabatnya dalam kesusahan
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Orang yang berjalan untuk menunaikan hajat sahabatnya lebih baik daripada orang yang beriktikaf selama 2 bulan'
(HR Hakim)


InsyaAllah.. bagi ain dalam bersahabat ni kita jangan pentingkan diri, bertolak ansur, saling bermaafan dan ikhlas. Janganlah berkawan dengan seseorang kerana harta , pangkat atau kedudukan. Sebab bagi ain, tak melimpah pun kat kita. Mungkin ain pun tak perfect dalam menyayangi setiap sahabat ain but truly I do care and love each of my friend ... walaupun ada antara kita yang pernah bersengketa.

October 25, 2011

Kekasih Halal.

Kekasih Halal..
Ada kekasih Haram ke? Korang rasa?

Sebenarnya, saya tak suka sangat cakap pasal marriage macam most of my friends especially kat Facebook tapi ain tak kutuk atau salahkan diaorang. Normal la tu naluri untuk dimiliki dan memiliki, Mungkin seru dah sampai kot. So saya ni abnormal la? Biarlah abnormal pun :-)

Tadi ain ada jenguk link kat atas, dan ain sangat tertarik dengan setiap lukisan beliau. Sudi-sudi lah jenguk ye. Especially for those who have facebook account. Take something from it. Learn something.

Part I

Part II

Dan kekasih yang halal adalah.... selepas akad nikah.

✿~ hidupnya cinta bukan kerana bahagianya kita..

✿~ hidupnya cinta bukan kerana rupa.
.
✿~
hidupnya cinta bukan kerana sempurnanya diri..

✿~ hidupnya cinta bukan kerana hidupnya kita..


TETAPI hidupnya cinta kerana KASIH SANG PENCIPTA..

>>> Biar SENDIRI hingga hujung nyawa, asal TIDAK SEPI dari kasihNya..kerana

sesungguhnya HAKIKAT CINTA, hanya DIA yang ESA..(◠‿◠)

October 23, 2011

Duhai Hati.. Be Patient !

Marah..marah..marah..
Sangat marah !

Marah itu sifat syaitan. I'm trying to cool down and it's not easy. I almost cried but a funny article save me :-) Thanks itsmesaiful.blogspot.com Duhai hati yang membara, tahulah marah itu sifat syaitan. Biar mengalir titisan jernih di pipimu, jangan sekali tewas dengan sifat syaitan yang satu itu.


What am I trying to be is... the one who are able to overcome her anger because 'Sesungguhnya orang yang kuat adalah orang yang mampu menguasai dirinya ketika marah'. Bukan mudah untuk kita overcome rasa marah ni. Masa sekolah SHAMS dulu, selalu orang cakap waktu marah kalau kita berdiri harus duduk, kalau duduk harus baring tapi wudhuk jgn lupa.


How to overcome...wallahualam

  1. Merenung ayat-ayat al Quran dan hadis-hadis Rasul.
    “Janganlah kamu marah, nescaya kamu akan masuk syurga.” (HR Thabrani)
  2. Mengingat kekuasaan Allah Ta’ala
  3. Mengetahui bahawa menahan marah dan memaafkan bukan bererti lemah.
  4. Mengingat Akibat Buruk Melepaskan Rasa Marah
  5. Berlindung kepada Allah.“Aku mengetahui satu kalimat yang seandainya orang ini mengucapkannya nescaya amarahnya akan hilang. Jika ia mengucapkan, “A’uzudzu billahi minasy-syaithaanir-rajiim.” (HR Bukhari dan Muslim)
  6. Mengubah Posisi Badan
    “Sesungguhnya orang yang berbaring lebih baik daripada orang yang duduk. Orang yang duduk lebih baik daripada orang yang berdiri. Orang yang berdiri lebih baik daripada orang yang berjalan. Orang yang berjalan lebih baik daripada orang yang berlari.” (HR Muslim)
  7. Diam
  8. Berwudhuk.
    “Sesungguhnya marah itu dari syaitan, sedang syaitan diciptakan dari api, dan yang dapat memadamkan api hanyalah air. Oleh kerana itu, apabila salah seorang diantara kamu marah, maka hendaklah ia berwudhuk.” (HR Ahmad)

p/s : Lepas tulis ni saya dah tak marah, tapi senyum selebarnya =)

October 21, 2011

Oghang Perak Mai Ganu.


Yesterday, all my troubles seemed so far away.
Now it looks as though they're here to stay.

Oh, I believe in yesterday.
-The Beatles-

Yesterday was so fun with Kak Solehatunnur. Cantik kan nama dia... Ain panggil dia Kak Sol , kitaorang close since pergi jog sama-sama hari tu with Insyirah and Aliah Helmi. Dengar cerita sekarang Aliah Helmi; future-medical-student dah pakai purdah.. hope istiqamah and seriously kitaorang rindu Aliah.

Kak Sol ni orang Perak datang Terengganu sebab teeeeeeet...hehe. Hope sangat Kak Sol ada jodoh dengan dia.. amin amin amin! *tiba-tiba pulak cakap soal jodoh.

Semalam Asmaa bawak kitaorang pergi Pantai Teluk Ketapang, kat sana ada ICT tau.. Ikan Celup Tepung (named given by budak gedik). Ingat Shah Alam aje ke ada ICT? :-p

Kak Sol kesayangan saya!
Ira (kanan) and kawan sekolah dia..

So, kalau korang nak melawat Terenggau don't forget to come here ok ! Seronok dapat kawan baru semalam.. Ira ni pun dak MSU, dia amek hospital and tourism.. dah nak practical insyaAllah.
payung tu sangat obvious and its asmaa's
Lepas kenyang, kitaorang ingat nak g Masjid Kristal terus tapi Kak Sol nak bergambar kat pantai dulu. Katanya kat Perak ada 'pantai' tapi nama semata-mata. Lupa pulak ain nak snap picture budak Ganu dan Perak yang Jakun nampak shells. :-D #asmaa and #kak sol .. hehehehe


Asmaa and Ira 


Kak Sol tingat kat Abg teeeeettt..

Banyak sangat gambar kitaorang ambil, I wish I can upload them on FB tapi I deactivated my FB for a while until my so-called-problem settled. I know something extraordinary is going to happen on this November. I'm so frighten but seriously I can't wait to know what the 'something' is all about.

Semalam lepas solat kat Masjid Kristal sempat borak-borak berdua ngan Kak Sol. #masalah hati. One thing I like about Kak Sol, dia sangat sporting. Sayang sangat kat Akak BMS sorang ni. InsyaAllah Ain doakan akak ngan teeet dpt sambung MBBS.. amin ! Nanti ain jadi fasi boleh la usik akak.. teeeeet..

Ingat Melaka je ada river cruise??
Kitaorang sampai kat Masjid Kristal arouns 7.15 pm.. Wanna know something ?? Ada 2-3 ornag pak cik so-called-alim duk lepak kat depan pintu masjid tu. Tak ada moral langsung. Dah elok kopiah tu atas pale tapi gatal nak mam***... wat malu je la :( Tak beradap.

Neway, esok nak jumpa Kak Sol lagi before dia balik Peghok. Tengah fikir nak bawak dia pergi jalan-jalan kat mana lagi... hehehe

October 19, 2011

Blog yang memeningkan.

---.---'
saya nak tukar comment jadi popup window 

masalahnya..

tak reti dengan setting yang baru ni..
almost half a year tak godek2 ngan setting 
wuu..wuu..wuu... peliz !!

i'm not happy...

October 18, 2011

Tutorial : Buang Text Di Footer (Powered by Blogger)

Assalamualaikum.

Hari ni penat ain cari tutorial nak buang text kat footer aka text yang ada tulis powered by blogger. And, terasa pula nak share pagi2 ni dan yang lebih penting sebagai rujukan in case ain reload new template kan.

1. First step, cakap 'saya sangat comel dan berkaliber'

2. Lepas tu click design > edit html > tick expand widget templates

3. Cari kod kat bawah ni

<b:widget id='Attribution1' locked='true' title='' type='Attribution'>

4. Tukar 'true' kepada 'false' then SAVE

Whooppy ! Belom siap lagi ni..

5. Lepas tu click kat Layout > Attribution



6. Remove & Save

Alhamdulillah, tu je step-step dia. Biasanya blogger remove 'tect di footer' tu sebab nak letak copyright sendiri. Macam kat blog feveret saya intanurulfateha.com

Grand-mama dapat cucu.

Once a while edit blog twice a day.
cam keling sket eh? :-)

Grand-mommy dapat cucu dah tak ingat anak.. setuju idak?

Kenapa ntah tiba2 dapat mood nak hapdet pasal cucu ni. Yang menting bukan zuriat I okie. Single mingle triangle ag. Ekceli, tadi sembang2 ngan mak sal aunty I yang p Jepun atas urusan business sambil2 jenguk cucu dia kat sana. *suka sangat beliau dapat jumpa cucu.

credit to my lebly Acer

Mak cik I ni kitaorang panggil Kak Nor. Bajet muda lettew. Neway, dia pun berat ati nak tinggal cucu sulung dia ni. Serious budak IMAN ni dah la comel ! pandai ! cute ! tak tumpah macam mak kak sepupu dia. OMG... perasan sket je~

Conversation between my mom and I 

I : Mama bila lagi nak cucu ? *kihkih
Mom : Tunggu awop le nak bagi cucu.
I : Lama lagi ma.. *usap2 pewot, hehehe ada lemak je ok !
Mom : 2 tahun ag :-)

OMG.... 2 tahun ag?? I baru 20 okieyh mama. 22 nak kawen dah? Ohtidak !! nehe hey tumpyarahey :-) Namo eyh kawen awal-awal. Tak lomentik. Calon pun belom ade ag neyh *tacing. hahaha enjoy dulu !

Sib bek tak ada anak lain yang bleh bagi cucu kat my mom kalau tak mesti tersisih. Berani jamin la !


p/s : Tgh2 hapdet entry ni mom ckp nak bela kucing plak. Ganti kucing ; Asap yang hilang dulu. Mati la guwe ! :'( #takhappy!

October 13, 2011

Barrier while speaking.



  • Unclear messages.
  • Lack of consistency in the communication process.
  • Incomplete sentences.
  • Not understanding the receiver.
  • Not seeking clarifications while communicating.
  • An individual's subjective viewpoint towards issues/people, which leads to assumptions.
  • An emotional block, which can lead to an attitude of indifference, suspicion or hostility towards the subject.
  • An emotional block or bias that is based on a third party's view point, or on what you have read/heard.
  • Words can have different meanings to different people, thus blocking communication.
  • Use of negative words.
Fuh~~ giler semangat nak seat paper Education Technology petang nanti. My lovely Madam told us some tips but then we unable to find any note regarding barrier of speaking lesson. I  don't want to fully 'hentam' on that paper but guess I will do so. Since ET basically involve what we have learn !


Today's mood is opick. Enjoy new song in this blog ! Nothing representing me so far. hehehe * ye ye je kan. Wish me luck !


October 9, 2011

Al-Hijab by Pierre Andre.

Semalam tengok movie dengan Mimi , Atie (cousins) , Kak Lina and Nasir (future cousin insyaAllah). We watched Al-Hijab by Pierre Andre.

Before entering the hall
Atie : cite ni arahan 'Piyerey Andrey' (can u imagine how she pronounce it?)

Ape lagi tergelak-gelak la kitaorang... Masalah spelling betul budak Bachelor in Food Tech ni sorang. Puss in Shoes tu dia sebut 'PUSH AND shoe'. Alasan, rabun !

Sebenarnya, im not into horror movie. langsung tak ! Pernah tengok Drag me to hell and Final Destination 4 dekat GSC dgn kawan-kawan and as expected I scream out loud in that hall. Bukan penakut tapi tak suka music filem seram ni and suspen tahap gaban dia. Semalam pergi pun terpaksa ingat nak tengok abduction tp xpela.. I postpone dlu.

****


Al-Hijab ... permulaan dia agak suspen dengan ada hantu yang menari tengah-tengah jalan. Nak gelak pun ada time tu sebab macam kelakar tgk hantu menari. *Kalau real life mau pengsan guwe. Awal cite tu agak slow sebenarnya. Lepas scene yang pilih watak utama tu until la Pierre atau dalam cerita tu Rafael dpt watak tu.


LAWAK GILA !!!!

Ada scene lawak giler tahap gaban lam cita ni bila part Rafael tahan lori Bell Ngasri and the gang. Ni antara dialog yang kitaorang hafal sampai balik rumah.. ^_^

 'Awek' dia usha aku... ! 
 Ko dengan hidung ko jangan cakap besar eh !


Dialog diorang dalam lori tu sangat lawak sampai satu hall duk gelak and dah tak rasa sangat ke-seram-an cite tu, HINGGALAH......hinggalah scene di mana 'awek' Rafael kejutkan pakwe dia yang tengah tidur atas lantai .. (...dialog antara ingat tak ingat..)

Rafael : Eh , you buat apa kat sini?
Qiss : Kenapa you tidur dekat sini?
Rafael : Bila masa you masuk ni?
Qiss : Bila masa pulak I keluar,bi? 
Rafael : You buat apa kat sini?
Qiss : Kalau I cakap you mesti tak percaya.....

and DAMN !!!!!! awek dia rupanya hantuuuu !!!! Bergegor seat aku time tu. Kiri kanan grab aku, Atie tarik tudung, Mimi cubit lengan.. stunt aku kejap. Bukan ke aku yang penakut sangat td? haha..
Filem Al-Hijab
Ada bran????????

Ending cerita tu macam ada al-hijab 2 .. sebab Mak Itam yang supposingly tutup hijab Rafael tu meninggal pulak. Innalillah :D

As a conclusion, aku rasa cerita ni layak dapat 3.3 bintang la.. and one thing kitaorang menyampah ngan cerita ni bila part Qiss and Rafael yang melebih-lebih tu. Tak perlulah kot, dah la 'sayang' 'bie' all the time. Macam meleretkan cerita. Ada part yang patut cut je  (bak kata Atie). Nak kata aku jeles Qiss tu cantik.. hahahaha memang tak ah ! :-) Orang kata dia first time berlakon tapi ok la, not bad (bila plak ak pandai komen org ni)

Korang yang belum tengok should watch this .. and untuk korang yang belum tengok Johnny English Reborn tu sila la berbuat demikian jika ada masa and wang yang terluang. *Ingat ! jangan buang duit kalau xde =p

link : http://www.budiey.com/filem-al-hijab-lakonan-pierre-andre-nur-fathia/

p/s : whats next?

September 28, 2011

Gone but still in memory.

Last Sunday, I've received two bad news. Ustaz Bob from SMK Bandar, my secondary school had gone. And the most shocking one, my classmate at MSU had gone because of dengue. It's shocking because on 19th September, she still came to class as usual. She was about to graduate but Allah loves her more. 

The next day in my class, it was so gloomy. Everyone especially Allahyarhamah's close friends were crying. I saw those boys keep going to the toilet... *crying maybe*

Oh, forgot one thing. Her name is Yusmadalila and she was studing at KPM Kuantan before coming to MSU. 

That day, I called my mom and she was quite worried about me. She said I have to take care of myself. If having light fever don't simply ignore it. Anyway, I got a dengue fever when I was in from 4. Half month laying down on the bed without having the courage to wake up, to eat or to do anything. Stupid memory =__=' Lucky me still alive. That time, dengue wasn't so familiar yet. *very the cuai* But after some times, when some of my family members being affected, we take serious in this matter. *only after some time la yea? OMG*

Sometimes.. oh no.. all the times we can't predict what will happen next in our life... Live ur life to the fullest but never forget Allah.

Sometimes.. oh no.. most of the times, when we are having so much fun we tend to forget our duty to Allah and we tend to forget what's the Do and Don't... I'm way to far from PERFECT and nobody is perfect in this world.

Just love everything and everyone that you have, take care of them and be grateful.

Al-fatihah to Ustaz Bob and Sis Yusmadalila.

*___*

June 25, 2011

Orang Tengok ML Final Aku Tengok BUKU .

So not happy last night since tak dapat tengok ML Final live either kat tv atau stadium tu. Sabo je la...

Tapi tak apa, dah tahu 3 Budak Hitam Menang !! 2 Budak Hitam Naib Johan !! Both are my favourite, Sepah memang BEST ! <--- dulu cakap Jozan best =) Sekali sekala berpaling tadah

So pagi-pagi dah bangun siap nak download sume lawaks-lawaks tu ! I can't wait. Time macam ni la rasa menyesal tak pakai wifi. Nasib baik la bb 5G =') Lain tahun pakai wifi.. hehehe

Baik punya ! 



Ok iklan gamabr cousin kejap. Saje semalam gedik-gedik tak tahu nak buat apa then I adjusted this picture a bit. Bahahahahahahahaha. And semalam lepas jam 11 konon nak study atas katil. Tak sampai 10 minit mata dah padam.

Macam mana nak jadi best student macam ni T_________T Sem ni kena score higher than first semester. Sesumpah ! Sem ni sangat sibuk and please management, be good to me ! <--- wah !


nota hati : semalam best friend ain kat Melaka incident, sian dia malam2 text ain cakap dah cuak nak drive.. sabo ye dear ! =) 

June 18, 2011

Keras ke Hati Kita ?

As I open iluvislam.com , my eyes focused on this article titled " Tanda-tanda Hati Kita Keras ". Then I was wonder am I included in this category ??

I want to share something that I've learned in Macroteaching and Second Language Acquisition which are subjects for TESL students. Previously, Madam Malarselvi told us that acquiring is better than learning especially for kids ! The reason ??? Because they have spongy brain =) Means it's easy for them to absorb any information or in this case any new language compared to an adult. Adult's brain a lil bit hard ... kuikuikuikui
So, is it adult's heart also a lil bit HARD ?
I colored it =)
Abu Hurairah r.a. berkata,

"Hati adalah raja, sedangkan anggota badan adalah tentera. Jika raja itu baik, maka akan baik pula lah tenteranya. Jika raja itu buruk, maka akan buruk pula tenteranya".

Hati adalah medium di mana lahirnya rasa cinta, benci, keimanan dan kekufuran, taubat dan sikap degil serta ketenangan dan kebimbangan. Kegembiraan yang sebenar itu datang dari hati yang sering dijaga dan ia menjadi sumber bencana jika kita tidak menjaganya. Terkadang kita hidup penuh rasa gembira namun tanpa disedari itu bukanlah kegembiraan yang sebenar-benarnya. Terkadang kegembiraan yang palsu itu adalah di mana kita terus lupa tentang diri kita yang hidup sebagai hamba Allah. Terlalu gembira menikmati nikmat DUNIA.

Apa yang kita lakukan dalam seharian hidup kita adalah datang daripada lurus atau bengkoknya hati kita. Orang yang gemar mencari salah orang, melakukan maksiat, berburuk sangka, menghebahkan aib orang. Ketahui sendiri di tahap mana setiap kita berada ! :)

Tanda terpenting hati menjadi keras :-


1- MALAS melakukan ketaatan dan amal kebajikan.

Allah telah menyifatkan kaum munafik dalam firman-Nya yang bermaksud ;




"Dan mereka tidak mengerjakan sembahyang, melainkan dengan malas dan tidak (pula) menafkahkan (harta) mereka, melainkan dengan rasa enggan." - [Surah At-Taubah:54]

2- Tidak berasa gerun dengan ayat Al-Quran.




"Maka beri peringatanlah dengan al-Quran orang yang takut dengan ancaman-Ku." (Surah Al-Qaf, ayat 45)

3- Berlebihan mencintai DUNIA dan melupakan AKHIRAT.

Segala apa yang dilakukan adalah semata-mata untuk kehidupannya didunia. Penghujungnya jadilah dia seorang yang dengki, ego, individulistik, bakhil serta tamak terhadap dunia. Kerana itu, carilah sahabat yang mampu mendidik kita dengan mengingati Allah.


4- Kurang mengagungkan Allah.

Hilangnya nikmat Iman dalam hati. Segala suruhan ALLAH ditinggalkan malah berbangga dengan melakukan setiap laranganNya. Bahkan ada diantara mereka yang marah ketika ditegur dan dinasihat. Dan tiada rasa marah dalam hati mereka ketika larangan Allah diperlekehkan orang lain. Janganlah berbangga hatta sebiji sagu pun dengan setiap maksiat dan dosa yang kita lakukan.

Tepuk Dada Tanya Iman !

Reference bagi entry ini adalah Tanda-tanda Hati Kita Keras. Dan nilai sendirilah di tahap mana kita berada.

Nota Hati : Ya Allah, sukarnya memandang orang yang telah menyakiti kita tanpa rasa benci. Tapi ain akan cuba dan ain tahu, hidup dengan kepura-puraan takkan kekal ke mana. Ikhlaskan hati dalam setiap perbuatan.. InshaAllah =)

June 15, 2011

Hectic Week For New Semester.

.Salam'alaik...

I've just started my new semester 4 days ago and seriously it is a very hectic week for me =_=||| Having trouble with the timetable and certain subject. This evening, my classmates and I went for 1 hour classes then we realized that it was changed to tomorrow. So, with a great 'smile' on our faces we went back happily with the sun 'shines' just on top of our head.

I have miss few classes as we was having trouble with the add/ drop subject. Hopefully next week everything goes well. This week I am freaking damn busy =) till I don't have much time to spent in front of my baby lappy; neither for blogging nor is facebooking.

My target target this semester is to start study from now on especially for socio's subject. I'll have to do lots of researches.

I got eye bags! herm...... hate it =)

careless =_= |||

Seriously, this is something about me that I need to change. I don't know why I am so careless. I almost lost my ID card + Access card for my apartment.

But, it's okay !

I just can't wait for this weekends ! I wanna go 'somewhere special' with my friends. Its funny if I bring my camera but I don't care. I wanted to go there for so many times then suddenly this cute ukhti  proposed the idea of going there. Thanks sis Wahyu. Plus, can't wait to do other activities together with all my sahabat.

nota hati : istiqamah... tidak senang tp usaha itu perlu !

June 12, 2011

Sekali seumur hidup, dua kali, tiga kali, empat kali pun boleh jugak !

Sekali seumur hidup, dua kali, tiga kali, empat kali pun boleh jugak !

Satu ; banyak-banyak , dua ; sikit-sikit, tiga ; jarang-jarang , empat ; kadang-kadang

Got the clue ? This dialogue is taken from 'Nujum Pak Belalang' starred by Allahyarham P.Ramlee. Obviously, I'm gonna write about marriage but not about me.. Naha~ way to young for that. Let check out these pictures; taken by ordinary photographer; ain =P This is my cousin's wedding~


These are all my aunties.. Mak Abu (6th) , Kak Chik (married to my 8th uncle), Kak Nor (4th) , Mama (3rd)
Vogue you ! My cousin said " award for the most buncitest goes to..... :p "


Kak Nor seriously is my aunty, dont know why I can't call my aunties mak-mak. Instead, I used kak-kak and that's the reason I don't call Mimie as Kak Mimie :p Where the heck is the wedding pictures? Patient k... uploading lol.

SHAH UMMI

So white-lah that pengantin lelaki. But what to do, that's normal in our family except me ! This Pak Silat sambil-sambil basuh dishes kot. Part Time Job maybe :)


Gambling is everywhere !
hahaha.. what to do since we UNO !


One family one malaysia !

Posing after eating. Aigoo... my pipi getting bigger !!
ah, whateva.. as long as I'm Epy~

Don't you guys know SAM bangfase also joined this wedding ceremony. I loike his hair !!! Focus of attraction that day goes to.................


nota hati : SHAH aka MIJIE (26 years old) ♥ Kak Ummi (25 years old). Welcome to our big family Kak Ummi... linked to Kak Elis :)

MAAF BBRAPA GAMBAR DIPADAM... JAGA AURAT DLM BERGAMBAR YE SYG :)

May 31, 2011

Blog Saya Biasa Biasa Je Tapi Cool!

This is a contest by Cik Aish. Wanna join ???? Click on the banner below =)


(belog Cik Aish)

Cik Aish suruh letak link entry yang terbaik tapi ain tak tahu nak pilih yang mana so ain pilih entry di bawah ni ^_____^ its the best cause its been dedicated to my beloved mother

Di sini ain mengeTAG
sebab ain baru stalk dia kat belog chumyl dia



Syarat penyertaan contest Cik Aish ni
1. Mestilah menjadi follower Belog Cik Aish
2. Buat satu entry bertajuk Blog Saya Biasa Biasa Je Tapi Cool!
3. Dalam entry tu anda wajib letak 1 entry korang yang terbaik (letak link je)
4. Letak header Belog Cik Aish dalam entry tersebut dan linkkan ke Belog Cik Aish
5. Tag SEORANG rakan blogger dan pastikan dia tahu dirinya ditag
6. Letak link entry tu dekat belog Cik Aish

.
.
.
.
Everything has been checked

wish me luck !


nota hati : sorry fatenchumyl ~ 

'Babies" terhebat tapi REAL ke.

I found an article regarding fake babies @fesbuk. Seriously, it's amazing ! Those 'babies' are super duper amazing. Check it out this photo =)

Cantikkan baby-baby di atas ??? Guess what ?? They are not real =) Tak percaya ?? Jom singgah BLOG ni.

BABY NI SANGAT-SANGAT TAK REAL  

sila klik SINI untuk video

Mula-mula bila ain tengok gambar tu ingatkan baby betul rupa-rupanya tidak. Tapi memang mahal la baby doll ni tapi mungkin berbaloi untuk orang yang nak sangat tu kan. Katanya it's more than RM800 (duit kita la). Kulit baby doll ni selembut kulit real baby. Baby ni pun mampu mengeluarkan saliva aka air liur bezanya dia tak boleh bergerak. Kalau nak tahu lagi godek-godek la dengan Mr. Google.

Nak kenal dengan designernya (dia kot yang cipta ni) ???
Tapi kita orang Islam ni tak boleh la nak letak patung mirip manusia yang cukup sifatnya kat rumah kita. kan kan kan ?? Tak baik.......

nota hati : hebat mmg hebat tapi kalau tiba-tiba dia gerak... seram tuu :') 

orang RUSIA comel-comel cakap Melayu.

Kali ni ain nak share I video clip dengan korang. Dengan tahap kechantekan awek-awek Rusia ni sah-sah mampu membuat setiap jejaka terbuntang mata. Nak-nak lagi bila diorang pandai cakap Bahasa Melayu. Tak cukup dengan tu, korang akan lagi teruja bila dengar diorang nyanyi lagu Melayu Tradisional !

Comel betul awek-awek Rusia ni. Tiba-tiba macam nak buat kakak angkat. (sigh....) Gadis-gadis Melayu jangan jeles ok. *untuk diri sendiri jugak ni. Jangan jeles sebab......

Siapa bilang gadis melayu tak menawan
Tak menarik hati, tiada memikat
Kalaulah memang tak mungkin aku tertarik
Kalaulah sungguh tak mungkin aku kan jatuh
( Jamal Abdillah-Gadis Melayu )

Madam Yana and En. Shamsul =)
28 May 2011
Tengok Miss saya, opsss dah jadi Madam sekarang. Madam Yana Shazali selamat diijabkabulkan dengan kekashi atynya Shamsul Rizwan. Rugi sangat tak dapat pergi wedding madam tapi both of them are so sweet being together. Hope jodoh sampai akhir hayat.....amin ! Congrat to both of u =)

My turn ?? sebok nak turn-turn pulak =P

nota hati : pegang ijazah sebelum pegang anak =)

May 29, 2011

Cara Tiduq Yang Melambangkan Peribadi.




Ain ni suka baca magazine REMAJA, YEZZA, SEVENTEEN but then since I'm no longer 17 sekarang dah tukar baca ANIQAH. Opssss, informative you ! Ok2, hari ni ain nak share tentang cara tiduq tidur kita dan kaitannya dengan personaliti dan keperibadian kita. Betul ke tidak korang tengok la ye, tapi ain punye macam betul je.. hikhikhikhikhik (gelak evil)

TIDUR TENLENTANG DENGAN KEDUA TAPAK TANGAN DILETAKKAN DI BELAKANG KEPALA
Pintar
Bersemangat untuk belajar
Sering memberikan idea yang bernas dan unik yang mungkin tidak pernah difikirkan oleh orang lain.
Keluarga adalah agenda utama
Menjaga keluarga sebaik mungkin
Sukar bercinta dengan sikap yang suka memilih
SELUBUNG SELURUH TUBUH DENGAN SELIMUT
Appearance seakan 'macho'
Pemalu dan lemah
Terlalu menyimpan rasa
Lebih gemar memendam masalah
Sering bersendirian dalam masalah
Sering meracau
KEDUA TAPAK TANGAN DIBELAKANG KEPALA DENGAN KAKI BERSILANG
Mementingkan diri
Sukar berubah
Gemar bersendirian
Bersikap toleransi
TIDUR MERINGKUK
Keseorangan dan kecewa
Masa silam yang sering menghantui
Teragak-agak dan berbelah bagi memberi cinta
Beranggapan cinta telah lama hilang dalam hidup
TIDUR MENGIRING DAN MERINGKUK
Pentingkan diri sendiri, cemburu dan pendendam
Mudah 'meletup' tanpa kawalan
MENGIRING DENGAN SALAH SATU KAKI DIBENGKOKKAN
Cerewet, suka mengkritik dan merungut
Mudah bosan 
Terlebih ghairah melakukan perkara kecil atau kurang penting
TIDUR MENGIRING DENGAN BERALASKAN LENGAN DI KEPALA
Berani, bersopan santun, jujur dan penyayang
Perlu belajar menerima kekurangan yang ada dalam diri
TIDUR MERINGKUK DI SATU ARAH
Yakin pada diri
Berjaya dalam setiap apa yang dilakukan
Berusaha sebaik mungkin merealisasikan impian
Mengiring + tgn kanan di kepala ... masa depan cerah
TERLENTANG DENGAN TANGAN DAN KAKI SEDIKIT MENDEPA
Cintakan kebebasan,keselesaan dan kecantikan
Pemboros
Berpendapatan tinggi
Gemar menyibuk dan bergosip
TIDUR MENIARAP
Individu yang berfikiran sempit
Fikiran terlalu tertumpu
Sering mendesak individu lain memenuhi impianmu
Lalai dan tidak teratur

Ain tidur macam mana ye, secreto de amore. Tapinya ain tak faham sangat macam mana tidur meringkuk di satu arah tu. Tapi bonda I punya gaya tidur macam-macam style, so macam mana tu? Tapi kekashi I tu tidur macam mana ye, tapi rasanya ..... (pk sendiri.. hehehehe)

kekashi I la ni ..
ni gmbr maen2 je..
not my fault ! :)
nota hati : kalau betul senyum aje =)

May 27, 2011

Hati Manusia Yang Beriman.

Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu (yang sempurna imannya) ialah mereka yang apabila disebut nama Allah (dan sifat-sifatNya) gementarlah hati mereka dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, menjadikan mereka bertambah iman dan kepada Tuhan mereka jualah mereka berserah. (Surah Al-Anfal 8: Ayat 2)

Orang yang beriman akan sentiasa bersama orang yang benar-benar mentaati Allah. Mereka tidak akan suka untuk bersama dengan golongan yang menderhakai Allah, apatah lagi yang merendah-rendahkan agama. Firman Allah SWT: "Wahai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah, dan hendaklah kamu bersama orang-orang yang benar". (Surah at-Taubah: 119)

Hadith Rasulullah s.a.w yg bermaksud.."Apabila Allah menghendaki seorang hambaNya mendapat kebaikan, Ia buka kunci hatinya dan menjadikan dalam hati itu rasa keyakinan dan kepercayaan yang kukuh, dan Ia menjadikan hatinya sentiasa sedar tentang liku-liku hidup yang dijalaninya dan Ia jadikan hatinya sihat sejahtera, lidahnya bercakap benar, tingkah laku, gerak geri dan perangainya lurus. Juga Ia menjadikan telinganya mendengar kebenaran dan matanya melihat hakikat kenyataan"
Sukarnya mendidik hati.... kadang-kadang kita sebagai manusia terlupa dengan tujuan kita hidup di muka bumi. Mungkin dunia terlalu membahagiakan. Mungkin kita terlalu alpa ! AIn jumpa di blog "HIDUP MULIA ATAU MATI SYAHID" tentang tanda-tanda seseorang itu disayangi Allah.

1. Hatinya sentiasa terbuka menerima cahaya keimanan. Hatinya sentiasa cuba mengenali Allah dan menjadi tadahan wahyu bahkan dia bersedia menerima kebenaran.

2. Hatinya penuh kecintaan kepada Allah. Hati yang percaya bahawa apa yang ada di tangan Allah adalah lebih terjamin, mantap dan kukuh daripada apa yang ada di tangan kita sendiri.

3. Hati yang penuh keimanan. Hatinya terselamat dari melakukan sebarang dosa dan noda, tidak tunduk kepada hawa nafsu, tidak menyeleweng dari landasan dan ajaran Allah.

4. Hatinya penuh dengan keyakinan. Dalam hatinya tidak bertapak hasad dengki, rasa riak, sombong, takbur, dendam, marah, rasa permusuhan dan perseteruan terhadap sesama Islam.

5. Lidahnya tidak menawarkan janji kosong, kata-kata manis tapi penuh kepalsuan. Kebenaran sentiasa diamalkan meskipun tidak disenangi oleh sebilangan orang. Lidahnya yang tajam itu tidak digunakan untuk menikam, untuk menjatuhkan maruah saudaranya sesama Islam dengan kata-kata fitnah, keji atau maki hamun.

6. Memiliki akhlak, keperibadian watak, tingkahlaku, adab sopan, budi pekerti yang luhur, lurus mengikut garis panduan yang diatur oleh Allah s.w.t melalui aqidah yang benar, ibadat yang tepat, pemikiran yang luas dan emosi tenang.

7. Tetap menggunakan telinga bagi mendengar pengajaran-pengajaran, nasihat-nasihat yang benar , tidak mudah menerima berita-berita palsu dan khabar-khabar angin atau berita-berita fitnah yang disebarkan oleh tukang-tukang fitnah.

Itulah tanda-tanda orang yang disayangi Allah. ISTIQAMAH !!!!!! ='( Ain mengaku sangat susah untuk kita istiqamah. Tapi cuba dan jangan pernah berhenti cuba. Pesan Ukhti Wahyu jangan kita tinggal SOLAT dan AL-QURAN.

reference : iluvislam.com

nota hati : i'm so happy being home ! and I love meeting that person.... currently enjoy Hotel Mogul game >.<