October 31, 2010

kau bukan untuk ku . . .


    Perubahan !!! Sebelum aku start entry emo aku, meh kita share something new about me.. new kah? no komen la. . Pasan tak? Slim sikit aku sebab hari-hari nak kena jalan 10 mnit nak p MSU. Kan orang kata kalau nak kecikkan sket pinggang tuh at least jalan 2000 langkah dalam sehari. So, mekaceh la tapak kaki aku sebab dah banyak bekerja untuk pinggang aku. Dan secara logicnya memang gambar ni aku amek dalam toilet MSU. Cantik kan? I mean, toilet tu la.. 5 Stars man ! haha.. (Jam tu besar kan.. )


    Peubahan lagi ! Aku dah kembali single menyingle . . .  Kalau korang perasan before this ada aku taruk picha dia tuh dekat blog aku, thats the proof aku tak main-main ngan dia, tapi jodoh kami tak ada. Bukan senang untuk aku bagi kepercayaan pada seseorang and bukan senang aku nak bukak hati aku ni. Tapi pelik macam mana aku boleh jatuh sayang ? Biar je la, dah lepas biarkan aje. Aku tak nak buruk kan dia tapi if u read this I'm really sorry, there are no 2nd chance for you. If you still wanna be my friend, then I can accpet it :)

    Bila aje aku tuka status menyingle kat fb, kawan2x aku ramai yang like. Sebab diorang cakap, diaorang tak suka tengok aku versi jiwang. Aku kan sempoi. Aku tukar status in a relationship dulu pun sebab dia. Sume aku buat sebab dia walau aku tahu mesti kawan-kawan aku tak suka. Ye lah, aku kan sekolah agama :) <--- tak percaya sudah~

   So sekarang aku akan mulakan hidup aku sepertimana mula-mula aku masuk MSU. Tadi aku bukak kawan senior aku punye fesbuk, dia dah kahwin !! Sweet sangat and itu buat aku realize, perkahwinan adalah satu hubungan yang betul-betul strong. Aku tak cakap couple ni negative, aku pun tak rasa yang aku benci lelaki sebab dia ni. Maybe ni pengajaran bagi aku untuk next tyme. Pilihlah seseorang yang mampu membimbing kita. Mak cik aku pernah cakap, kita wanita tidak kuat untuk membimbing seorang lelaki dengan kudrat kita. Maksudnya? haha.. orang yang pernah rasa je tahu kot. Sabar yea.. :>

October 26, 2010

20 SIKAP LELAKI YANG TIDAK DISUKAI WANITA

Ain terjumpa psot ni kat mane ntah, terfikir plak nak kongsi.... Girls, sendiri tau la kan. Boys, no komen la... me? its a secret =)

1. MENINGGIKAN SUARA
Tahulah mereka dikurniakan suara yang ‘macho’ tapi kalau nak meninggikan suara sekadar menunjukkan ego, tak eloklah. Ini antara kelemahan lelaki kerana mereka mudah meninggikan suara walaupun pasangannya tidak bersalah.

2. MENGONGKONG
Itu tak boleh, ini tak boleh, sikit-sikit nak kontrol. Segala gerak-geri kekasih dikawal, sampaikan nak berpakaian pun harus ditentukan. Kalau nak keluar ke kedai pun kena repot dulu, kalau tidak mulalah tercetusnya pertengkaran kerana hal sekecil itu. Tetapi, mereka akan melenting pula sekiranya aktiviti-aktiviti mereka di soal siasat oleh kekasih mereka… macammana tu?

3. CEMBURU BUTA
Orang kata cemburu tandanya sayang, tapi kalau cemburu tak tentu pasal dan memanjang saja cemburu, tentu rasa tak selesa juga. Agaknya lelaki yang kuat cemburu ni takut kekasihnya terlepas ke tangan kumbang lain kot. Harus diingat, bukan semua perempuan suka kekasihnya kuat cemburu. Tapi, ada juga sesetengahnya suka apabila teman lelakinya cemburu kerana seolah-olah teman lelakinya amat menghargai dirinya. Jangan cemburu buta sudahlah, malas jugak nak layan kadang-kadang!

4. PANAS BARAN
Aduiii… masalah yang boleh menimbulkan fobia terhadap seseorang gadis apabila mendapat kekasih yang panas baran. Pantang silap sikit, mahu dihambur segala kemarahannya. Ada juga kesilapan bermula dari diri sendiri tetapi tetap menyalahkan orang lain. Setakat kena tengking boleh lagi diterima walaupun sebal satu badan tapi, bagaimana kalau siap sepak terajang? Kalau nak sepak terajang carilah mereka yang sepadan dan janganlah berlawan dengan kaum yang lemah bang! Di mana sifat bertanggungjawab dan kepimpinan yang ada? Cuba-cubalah kawal kerana setiap dari kita ada barannya, cuma kena pandai-pandai mengawallah. Kalau dah tak terkawal sangat, tak payah bercintalah cik abang oiii!!!

5. KAKI MEROKOK
Ini satu lagi sifat kaum lelaki yang melemaskan wanita. Asyik berasap sana sini, naik lemas dengan bau dan asap rokoknya. Dalam sehari adakalanya habis sekotak rokok. Kalau habiskan duit dengan makan benda berfaedah tak apa juga, ini tidak… asyik menyedut asap yang tidak menyehatkan. Kalau asap tu membawa kesan pada diri sendiri saja tak apa juga, ini tidak… membawa kesan juga pada orang sebelah menyebelah. Kadang-kadang teman wanita menegur bukannya apa, dia sayangkan kita juga dan tak mahu kita jatuh sakit. Lagipun mereka juga tak nak teman lelaki mereka membazirkan duit dengan merokok.

6. EGO
Ini merupakan masalah paling ketara dan merimaskan kaum wanita. Keegoan dan lelaki memang tak dapat dipisahkan. Tetapi ada kalanya lelaki menjadikan keegoan sebagai alasan untuk mereka bertindak tanpa mempedulikan perasaan si gadis. Keegoan membuatkan lelaki mempunyai kuasa veto dalam kehidupan mereka termasuklah memimpin kaum wanita. Tidak salah mempamerkan ego tetapi biarlah kena pada tempatnya.

7. MENIPU
Masalah yang ketara apabila lelaki suka menipu ataupun memberikan alasan yang tak munasabah. Sanggup memungkiri janji dan memberikan alasan yang mereka mempunyai masalah yang tak dapat dielakkan padahal sebenarnya mereka enggan melaksanakan janji mereka sendiri. Ada juga yang sudah berpunya tetapi mengaku solo. Berterus-teranglah wahai kaum lelaki kerana kaum wanita lebih menghormati mereka yang memiliki sifat berterus-terang ini. Sifat menipu dan suka berdolak-dalih ini lama kelamaan akan membuatkan semua gadis akan menjauhi anda.

8. MAIN KAYU TIGA
Bab main kayu tiga ni masalah paling besar. Walaupun dah ada kekasih,mereka sukar untuk setia. Apatah lagi kalau digoda, terus disambar tanpa mempedulikan perasaan kekasihnya.

9. SUKA ‘CUCI MATA’
Kebanyakan lelaki sukar mengawal mata (mata keranjang). Pantang jumpa perempuan cantik dan seksi mulalah mata tu macam nak terkeluar. Walaupun sedang bersama kekasih, si dia tidak akan peduli. Bagi mereka tidak salah kalau sekadar mencuci mata tetapi hati kekasih kenalah jaga juga cik abang!

10. PERASAN
Aduhaiii… lelaki ini cepat perasan terutamanya jika mereka ini berkerjaya baik, berpenampilan menarik dan mempunyai wajah yang hensem. Boleh tu mengaku merekalah yang menjadi lelaki idaman para wanita.Tapi, mungkin pada pandangan seorang wanita mereka ini sederhana sahaja tapi mereka ini yang suka perasan lebih. Bukan semua wanita memandang pada paras rupa, kalau dah terlebih-lebih perasan tuu… ada wanita yang lebih suka mengutuk dari memuji… hahaha sedarlah!

11. MEMENTINGKAN DIRI SENDIRI
susah juga kalau dapat yang mementingkan diri sendiri ni. lelaki selalunya tidak mahu mengalah dan ingin menegakkan pendapat sendiri tanpa mempedulikan luahan pasangannya. Mereka juga suka mendahulukan kemahuan mereka dan jarang hendak mementingkan perasaan kekasih… egolah katakan! Tidak semestinya pendapat kaum wanita ni tak boleh diguna pakai.

12. KURANG MEMBERIKAN PERHATIAN
Lelaki kadangkala suka bertindak sambil lewa dan kurang memberikan perhatian tidak kira dalam apa jua urusan. Tetapi kalau urusan yang berkaitan dengan dirinya sendiri, pantas pula melaksanakannya. Jika berkaitan teman wanita, alamatnya… mereka kurang mengambil perhatian.Mengapa ya? Kaum wanita sebenarnya bukan minta diberikan perhatian 24 jam tetapi cukuplah sekadar pasangannya mengambil tahu akan dirinya kerana sifat semulajadi seseorang wanita itu yang ingin bermanja dan dimanjakan.

13. MATA DUITAN 
Jangan tak tahu ada juga lelaki mata duitan atau pun gelarannya ‘lelaki spedo’. Mereka tak kisah nak kikis duit kekasih dengan 1001 macam alasan yang adakalanya tidak logik diterima dek akal fikiran. Kalau kisah perempuan mata duitan kita sudah biasa dengar, tapi kalau lelaki pula yang mata duitan… apa cerita ni?? Takkan masa-masa macam ni keegoan lelaki hilang pulak?!!

14. KOMITED TERHADAP KERJAYA
Susah kalau dapat teman lelaki yang terlalu komited dengan kerjaya.Mereka ni selalu sangat memberi banyak alasan kerja apabila diajak keluar. Kalau keluar bersama, selalu pula bercerita tentang kerja dan merungut sering dibebani kerja yang menimbun. Bukanlah tidak boleh lelaki mementingkan kerjaya tetapi pandai-pandailah membahagikan masa bersama teman wanita. Paling tidak pun, seminggu sekali luangkan masa menemaninya dan lupakan segala hal berkaitan kerja. Bukannya kaum wanita ni tidak memahami kalau teman lelakinya pandai membahagikan masa…

15. PENGOTOR
Ada segelintir lelaki sukar nak menyedari diri mereka ni ada yang pengotor. Terutama bab meludah atau membuang kahak merata-rata. Yarkkk!!! Ada juga yang jarang basuh seluar, pakai baju yang sama berulang kali, tidak memakai deodarant dan macam-macam lagi sampaikan badan sudah berbau semacam pun dia tak sedar. Tidakkah mereka ini terasa egan apabila menyedari badan sudah berbau?? Entahlah… hanya kaum lelaki yang bersifat pengotor ini saja yang dapat menjawabnya.

16. GELOJOH 
Kalau bab makan, lelaki ni agak gelojoh. Macam ‘food machine’. Mereka lemas melihat teman wanita mereka makan terlalu sopan tetapi mereka tidak sedar cara mereka makan yang gelojoh juga melemaskan kaum wanita. Sepatutnya, sama ada lelaki mahupun wanita patutlah makan dengan bersopan. Buat apa terkejar-kejar?

17. PENTINGKAN KAWAN-KAWAN
Sanggup membatalkan temujanji semata-mata hendak bermain bola sepak ataupun menonton WWE bersama kawan-kawan. Lelaki juga selalu mementingkan kawan-kawan dalam banyak hal. Sekali-sekala bolahlah, jangan pula selalu saja memberi alasan hinggakan masa bersama teman wanita tiada langsung semata-mata untuk menghabiskan masa bersama kawan-kawan. Apa guna bercinta kalau macam tu gayanya? Kalau ada masalah pula, kawan-kawan sebagai tempat mengadu dengan alasan tidak sesuai bercerita dengan si dia. Kalau dah memilih si dia sebagai kekasih, mungkin satu hari si dia juga akan menjadi isteri anda, jadi takkanlah anda selalu hendak merahsiakan sesuatu dari dia. Tak eloklah berbuat demikian, nanti si dia terasa seolah-olah dirinya tidak penting buat anda pula.

18. TIDAK TAHU MENGHARGAI
Sukar untuk bertemu lelaki yang tahu menghargai perasaan atau pun perbuatan kekasihnya. Ada pula yang berpura-pura tidak mengambil tahu walaupun menyedarinya. Mereka seboleh-bolehnya mahu si dia terang-terangan menunjukkan sikap meghargai mereka ini. Kalau setakat sikit-sikit atau sekadar kiasan tu, alamatnya mereka akan berpura-pura tidak menyedarinya. Apa salahnya sekali-sekala, tunjukkan sikap anda yang menghargainya di atas apa yang cuba dilakukannya terhadap anda seperti memberi hadiah kecil. Setidak-tidaknya ucapkanlah terima kasih setiap kali dia cuba berbuat sesuatu untuk anda.

19. PUTAR BELIT
Lelaki ni ramai yang pakar memutar-belitkan kenyataan walaupun ternyata sememangnya merekalah yang bersalah. Bagi mereka, putar belit ini tak mengapa asalkan si dia mempercayai alasan tersebut dan mereka akan terlepas dari kesalahan sendiri. Sekiranya anda benar-benar menyintai pasangan anda, perkara begini seharusnya tidak berlaku kerana apa akibatnya sekiranya si dia mengetahui juga tipu helah anda suatu hari nanti. Kalau anda tak pandai menyelamatkan keadaan, melepaslah anda! Jujurlah pada pasangan anda.

20. SUKA KONTROL MACHO
Peh! Nak dikatakan macho, ada juga yang tak. hancur je yang lebih kot! Terutama bab sikap, mahu lebih gentleman, berketrampilan dan hensem. Seboleh-bolehnya mereka mahu menampakkan yang diri mereka lelaki sejati dan ada elemen HERO. Tak perlulah nak merasakan diri anda macho kerana wanita sahaja yang layak membuat penilaian terhadap anda. Sekiranya anda rasa diri anda macho, tetapi pada mata wanita tersebut anda tidaklah semacho yang disangkakan, tak guna juga!


October 24, 2010

sebok dan menyebok. . amat seronok



Taken by : me
Edited by : me
Model : 2 je bukan me :) (Amalina)

Bangun pagi-pagi dah online tanpa breakfast . . .Hakikatnya online itu memang penting. .  ("___")

Arini duk umah sorang-sorang sebab cousin tersayang aku, Mimi dah pergi kerja kat Subang awal-awal pagi lagi. Takut? Tak pun sebab aku dah pasang lagu giler kuat dan jiran-jiran pun ramai walau sorang pun aku tak kenal dan tak sebok-sebok nak kenal.

Pe yang sebok dan menyebok? Terbaca pasal Rozaliya ngan Helmi akt Kosmo! Dah tiga hari asyik cerita diaorang je. Bukan femes sangat pun tapi dah hakikat orang ni mesti nak tahu kisah selanjutnya. Mementanglah cun. Tapinya, budak kat bawah ni lagi cun la kot. Memang cun, xde kot-kot.


Kat sini aku nak sebok-sebok sikit, sikit aje la kot. Sebok nak bagitahu korang pasal cinta sejati. Jiwangnya aku !!! Ey, sungguh tak aku la. Tapi just nak share video clip ni yang aku rembat lam facebook. Sentap + Syahdu + Sedey =3S. Aku cinta sejati? Sorry la, malas nak komen tapi congrat la untuk kawan-kawan aku yang dah tak menyingle tuh. tanpa disedarikan. Sungguh tak sangka.

yAn + sYafIq

AtAi + HaFiZ

MieJaH + nOr AzrUL

FatiN + nAieM

Semoga happy selalu. . . .




I love this but I hate how it ends this love story =)


October 22, 2010

ponteng class pagi ni

Good Morning ... Sapa yang baca post ni waktu malam waktu petang, sorry la good day untuk korang.

Sumpah aku malas gila nak pergi bridging class hari ini. Walau aku dah pakai lawa-lawa (pakai aje), mood tu still tak ada. Budak-budak ni selalu ponteng bridging class. So, dengan senang hatinya aku nak cakap aku ponteng bridging class pagi ni sebab

1. Baru sekali aku pernah ponteng

2. Malas

3. -tak tahu-

Brunsfield -apartmen aku (view dari MSU)

Semalam jumpa Anandraj and the geng kat Cafe Brundfield time detink2x ngan MR (perlu cakap nnt ader yang majok), kitaorang cakap pasal kahwin tau ! Anand cakap Indian guy tak boleh kahwin gurls yang lagi tua dari diaorang. Sundari plak cakap Anand mengarut. SOOOO????  N o k o m e n g la...


Ni kalau Afiq tengok confirm jelez ! Pagi ni tak sihat sangat, tapi jumpa MR boleh plak (bukan slalu). Untuk pertama kali makan kat Cafe Brunsfield pagi-pagi. Roti canai seyh ! Boleh tahan la. Lupe lak nak amik gambar roti canai tuh. +_+


Ni housemates saya 4 out of 8. Another 2 students had been kicked out sebab tak behave. So, dare to deal with us? Kak Fify, same course as mine, BTESL. Dia, 18 years old doing diploma in Medical Lab, Kak Lia aka my roomate is doing degree in Human Capital (ye kot). Credit to photographer, AMALINA who's taking dip in graphic design ... lurve ya !

October 18, 2010

umo bapekah laki spatotnyer stat cri bakal isteri???

perlu ke?

cam ne la post ni bleh termasuk lam blog.. silap2.. ingat nak masuk lam facebook.. silap click...

patut ah MR tanya..

neway, bila dah rasa diri nak kawin then cari la bakal isteri.. ^_^

formspring punye kije!!!

October 10, 2010

Besar gila pengorbanan seorang ibu


(^^_^^) Jadi Pelajar Demi Anak (^^_^^)

Zaidah Tamjis, 47 seorang suri rumah dan anaknya Siti Hawa Apandi,21 . Nak tahu sila buka link tu. Bagi aku besar gila pengorbanan ibu. Sanggup spend all her time p study, masuk dewan kuliah semata-mata nak anak dia berjaya and alhamdulillah success dengan sesuksess suksessnya.


Pengorbanan ibu yang tak dikenali ni pun besar jugak. Terlampau besar sampai aku pun speechless. Pengorbanan yang terlalu besar untuk tanam bayi tu. Time happy tuhan pun tak ingat, apa agaknya perasaan orang yang buang bayi tu. Ey...... sumpah aku nak sangat interview skali makhluk-makhluk bengom ni.


Tapi pengorbanan mak aku lagi beharga la bagi aku. Independent woman ! Lurve her so damn much. Aku sanggup buat apa saja untuk mak aku. Tibe-tibe rindu nak balik KT. Adoiyai, i must go back la ni !!!!

I NEED 1 week holiday !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

October 1, 2010

the first ten days in management and science university (msu)

Ive been here in MSU for ten days :) 10 precious days. . . and what I love is that im so happy being here. . . Im being myself no cover-cover baik and still I have lots of wonderful friends. . Going through a one week orientation is not that suck ! For the first time ever I learn about bollywood dance . . . pretty hard !!!!
Here are some photos. . . (Nak knl sgt an kwn2x ain kat MSU :p)


blue jacket-  Kesikan Kc
main dancers - Yanithaa ( sengal) and Anand ( tambi) :D
*ignore the bumper yea! haha.. 


We are the a.p.o.l.l.o :) Denish is there !


Pretty howt :) Aishu- my first friend during diz 'howt' orientation and Yanithaa- my closest friend . . she hates me and i hate her. . . nak mati ka? Ni je gambar-gambar yang terasa nak upload . . .

I'm happy with my course, i'm happy with my friends, i'm happy with my housemates, i'm happy with my roomate and i'm happy with MR :)