May 11, 2012

Syukran Sahabat.

assalam

mahalnya harga sebuah tarbiyah

bisa menukar kecewa kepada gembira


bisa menukar lemah menjadi kuat


bisa menukar sesat kepada benar


bisa menukar gelap kepada cahaya



andai tarbiyah menghampirimu


jangan getar.jangan lari


di sebalik ujian itu punya kemanisan yang tidak terperi 



salam mujahadah buat sahabatku yang disayangi



p/s : Saya sayang sahabat saya yang sentiasa mengingati saya pada pencipta saya. Saya sayang naqibah saya sbb dia selalu berkata yang terbaik untuk saya... Norwahyu :)



May 9, 2012

Bila Baju Melayu bertemu Baju Kurung.

Assalamualaikum..

Venue : Audi 7, Sunway University
Date : 12 April 2012

"Dan tiap-tiap jenis Kami ciptakan berpasangan , supaya kamu mengingati (kekuasaan kami & mentauhidkan kami)          
   -Az-Zariyat (ayat 49)

Alhamdulillah, bulan lepas Ain, Kak Farihah (roomate), Kak Fasihah, Kak Ina, dan Saida (semua sahabat PMI) telah berjaya menghadirkan diri ke forum Baju Melayu bertemu Baju Kurung di Sunway University. Syukran Jazilan to abang-abang polis dan beberapa makhluk Allah yang tunjuk jalan aritu. Alhamdulillah tak berapa nak sesat. Dengar cerita lepas ni ada lagi event kat Monash University. Tak sabarnya, saya suka bila university buat public event.

Nor Zafry bin Norhalim
Aishah binti Mohd Ali


Kedua mereka adalah ahli panel yang diundang khas untuk forum ini. Sempat dengar sok sek sok sek dari belakang yang mengatakan bahawasanya panel asal adalah Ustazah Fatimah Syarha dan Dr. Farhan Hadi. Tapi memandangkan beliau sangat sibuk maka dapatlah kami pelajar MSU ni merasa dengar talk dari panel lain. Ustazah Fatimah Syarha dan suami pernah datang MSU, remember not ? Kau Tercipta Untukku.

Kedua-dua panel sedondon berbaju cokelat. Ada pape ke? hihihihi memang ada pape pun since they are husband and wifey kot ! ;) Can I just proceed with the questions?

1) Bercinta sebelum kahwin?

Rasulullah  Khadijah.
Akhi Zafry ada bercerita tentang kisah paderi di Sepanyol yang menghalang percinttan antara paderi. Di mana, paderi adalah suci dan tidak dibenarkan untuk bercinta. CInta itu fitrah. Mana bisa dihalang satu naluri yang telah dianugerahkan tuhan kepada setiap makhluknya. Sedangkan haiwan tahu untuk berkasih sayang. Paderi berlainan jantina ditempatkan di dua kawasan berbeza. Nak tahu apa terjadi kepada mereka? MasyaAllah, tidak terduga rupanya satu terowong di bina bagi menghubungkan kedua tempat ini. Mereka berhubung kerana desakan nafsu. Maka apa yang mereka tinggalkan? Jelas terdapat banyak bayi yang dijumpai di terowong itu. Sebenarnya, bukan bayi tapi mayat-mayat kecil yang telah dibunuh demi menutup suatu keaiban. Subhanallah. 

In every 18 minutes, there's one unwanted baby born



2) Bagaimana mengelak bercinta sebelum kahwin?

Harus diingati, nilai wanita itu teramat tinggi sekiranya nilai-nilai Islam diamalkan. Ramai remaja yang tidak mempunyai pasangan samada sukarela menjaga kehormatan diri kerana Allah atau sudah puas mencuba tetapi saham tidak juga naik. MasyaAllah. Tak perlu nak jual harga diri demi sebuah cinta yang belum tahu penghujungnya. Biarlah bertemu dalam ikatan yang diredhai Allah. (nasihat untuk diri sendiri) amin.
Mujahadah itu pahit tapi balasan syurga itu manis :'(

3) Cara mengatasi remaja yang bercinta (kesan bercinta).

Bercinta dengan hati bukan dengan akal. I vividly remembered what Akhi Zafry said 'love can't be calculated'. Ianya tidak boleh dikira, separuh? suku? 3/4? tidaaakkk ! Tapi, ikut hati mati? Macam mana tu? Penyelesaiannya.. ingatlah 'dan jangan kamu menghampiri zina. Puncak bercinta adalah kepuasan nafsu. Maka, jagalah ikatan persahabatan, jangan dicemari dengan dosa dan paling utama unttuk remaja sekarang, jagalah batas pergaulan. (nasihat untuk D.A)

4) Macam mana nak menilai seseorang calon (sebagai wanita muslimah)?

Kata Ukhti Aishah ; tanya keluarga, tengok batas pergaulannya dalam kehidupan seharian dan bertanya pada orang tengah (seeloknya orang yang sudah berumah tangga).

5) Bilakah waktu mencari pasangan?

Beza pornografi dan hubungan sulit.

MasyaAllah. Kata Akhi Zafry, pornografi adalah sangat berbahaya dan never ends. Beliau tegas meminta semua pelajar terutamanya para siswa untuk tidak sekali-kali menghampirkan diri dengan 'pornografi'.

"Wahai sekalian pemuda, jika kamu mampu berkahwinlah"

Pesan Akhi Zafry, pentingkan akademik. 
Puasa ; setiap isnin dan khamis atau jika masih merasa tidak mampu puasalah selang sehari (puasa nabi Daud).

6) Meminati seseorang... then?

Proses berkahwin. Salurkan kepada orang tengah yang boleh dipercayai (sebolehnya orang yang sudah berkahwin bagi mengelak sebarang permasalahan). 

Khadijah -------------------------(perantaraan)-------------------------------------> Rasulullah


Pesanan akhir :

Elak zina hati.
Mr/ Mrs. Right : Akhlah first and good things usually does not come in package !!!

Berkenaan nikah khitbah - tak duduk sekali. Pilihan ?? - Istikarah 

We are a planner, but Allah is the greatest planner.

-the end-

p/s : kalau ada apa2 info terkurang atau terlebih, sila maklum pada saya k. Syukran cinta.

May 7, 2012

Happy Birthday Ain.

Assalamualaikum.

6 May is the luckiest date in my calendar since it's the day when I was born. Kamsahamnida Puan Amnah for your hard word especially in raising me till now. It's been 17 years ( menipu nak mati kan?) . Ramai orang dah wish my birthday but there's someone special haven't wish yet. That person is.... myself ! shang ri kuaile ain !!! I hope myself would be more mature , don't be so sensitive, and most important always be yourself. I know myself better so should be I will be a good adviser to myself.. kihkihkih

Yesterday, I hangout with my beloved friends ; Miejah, Mira Jalil and Menyor (semua nak M kan?) Nak cakap girl's day pun tak boleh. Tapi memang enjoy sangat2, sampai ke malam kami shopping. TIba-tiba tak nak tengok purse untuk seminggu... hihihi. Ada ura-ura kena makan mee sedap selama seminggu tak? Fuuuuuuuuuh.... BAHAYA ok !

1st picha of the day

Mula-mula nak cakap, sangatla ngek ngok sebab I wore the same damn shirt masa outing few months ago tapi bak kata Menyor "alaa... kita kita aje" so whatsoeva la kan yang penting enjoy !! Keluar semalam agak lewat since penat berbowling masih terasa.. (actually at this time while writing this, I'm having flu meyh)

Sempat berjalan dengan Mira Jalil dan tak sangka lak diorang ni dah 'tunggu bersebab' kat Secret Recipe...hehe.. sweet moment ;) Bising kejap secret recipe semalam. Xiexie pengyou :) Semalam lunch kat SR.. kenyang sangat-sangat sampai dah tak larat nak jalan lepas tu. Perut masing2 dah kedepan.. jatuh saham setengah jam ! 

They bought me this !
Sebelum makan sempat ambil gambar.. mestilah nanti dah masuk perut nak ambil ape plak kan? Sila rujuk topi dalam gambar saya di atas. Cute kan? Beli la satu ye kawan-kawan kat kedai banyak.. :p 

with Menyor and Mira

With Miejah Pinky ..
Tak sampai bape minit kek tu dah jadi arwah.. cutekan kawan-kawan saya bila makan? Nampak sangat jari jemari yang gebu ! Untunglah Menyor dah kurus sekarang #sigh.



It's actually my sweet 17th birthday. Kau ada? :p Langsung tak berganjak umur saya. Kantoi pinggan comot. Tu bukan kerja saya tapi Miejah yang makan macam tu (jap g mesti kena). Sebenarnya memang dah lama tak jumpa Mira Jalil since kat UiTM Kuantan dulu.. dah makin kurus beliau ! o_O 

Saya ada satu rahsia pasal Mira yang cute ni. Maaf dia tak single. Rahsianya adalah dia stay dekat SS 16, lupa apartment apa tapi nearby Restoren Pak Su tu.. dan rahsianya adalah kawasan apartmen tu bau taik tucing... mak aihh... lemas kejap semalam ^.^

Mereka ta selalu senyum tapi selalu gelak mcm ..... teeet


I love this picture ! Nampak sangat candid kan? Yang penting nampak kantoi senyum sorang-sorang sambil reply message. Thanks la kat kawan-kawan yang wish kat FB, SMS, Call and BBM (nak cakapnya aku guna BB). Kesah? :) Tapi hakikat orang yang ku harapkan tak jugak wish kan. Nampak sangat tak penting.. shuh shuh.. pergi jauh2 main dalam semak..... (tacing)

Family saya di SKSB tak lupa give me calls and wish my birthday. Sayang kamo ketat-ketat. Kawan kat Melaka pun baik sebab 'alert'. #Demand. Tapi tak puas hati dengan anak pak cik Hasagaya dan Md Koma sebab boleh plak tanya 'bufday ko eh?' kurang asam boi punye pak cik-pak cik ni ..

Semalam sempat pergi Sunway je, tak pe kalau ada rezeki outing lagi dengan mereka-mereka ni. Tapi jadual selalu tak mengizinkan.. :) Forgot to mention. My mom texted me. Mama kata 'Happy Birthday and hadiah tak sempat beli, sorry'. Hambik ah, dah pandai sorry morry sekarang. Lepas tu ain reply cakap 'tak apa, ni tgh kuar ngan kawan. Nak tengok movie and td baru beli kasut'. Agak-agak sentap tak my mom baca? Tak ada pape pun rasanya ^.^  


Uh,kekasih hati bagi hadiah ni semalam. Dengan berat mata, ain turun jugak sebab nak jumpa dia. Berat mata pun still sempat supper jugak.


Ni la kekasih hati saya. U ols ada ? Tak ada kan :)


Nampak tak kat situ ada jam baru !! cantik meyh !!1 thanks sgt99x !!

Lupa nak mention semalam tengok cite SAFE. Advance but lacking of something. Macam terlalu sekejap dan ending yang bersahaja dengan ketidak selesaian masalah. Korupsi dalam anggota polis? Bad guys get nothing? Is it so called reality ?? ^_^ Tapi scene gadoh2 sangat mantooop :-) Dan pengajarannya adalah don't be too genius nanti kena culik.

p/s : I enjoy it so much. thanks buddies. thanks heart !

May 5, 2012

An awesome day with facilitators.


Assalamualaikum. Ni hao. Salam Sejahtera.

5th May 2012.. all the facilitators, students representatives council and few staffs from Student Career Development of Management and Science University has successfully spend our time together at Monterez Club by having a bowling competition. 


nana, sara, ain and alip

Alip, Nana, Sara 2 and I were in group 'Cokelat'. Proudly aka dengan berlagaknya I want to tell you that our group has been chosen as the most 'meriah' group. Mana tak meriah, I've lost my voice since menjerit bagai nak rak for almost the whole day. 

Honestly, I enjoy this event to the fullest. Lepas stress untuk seminggu.. sekali menjerit terkeluar sampai high pith terus tak boleh berhenti. Nasib baik tak ada yang berdarah telinga.. nampak tak kat situ? 

3 group yang menang adalah group Bighu ( faci) , Hijau (SRC) and Meghah. Ada bakat ni !! Kak Husna dan Abg Vijay berjaya memperolehi piala idaman ramai ; The Best Bowlers dan yang paling best Sab dan Raff pun dapat anugerah cemerlang. Best Drain Male and Female... faham x? Anugerah longkah terbanyak.. mana nak taruk award tu ye? *sebenarnya, diri sendiri almost layak nak dapat anugerah tu :)


Cakelat dengan kemenangan tak disangka.. U ols ade?? :p
With Abg Vijay, Teyha, Abg Faris and Acap



Abg Vijay; Best Male Bowler.
*sorry a bit blur
Nazatul Husna ; Best Female Bowler. 

Lepas penat main bowling 3 games, kami disajikan dengan lunch yang super duper delicious. Tak tahu lah kot-kot kitaorang dah tahap kebulur tapi memang best. And tobak, memang harga snacks kat dalam tu sangat la mahal... :'( Lepas makan dan prize giving, kami masuk lagi ke dalam dan teruskan dengan sesi bergambar syok sendiri. Tak sabar nak tunggu Kak Fyena upload piha beramai-ramai.

Saya sangat seronok bersama semua fasi since day first I joined orientation. So far, the best orientation was the 'awesome' one and the best one for MBBS was the recent one since I have more chances to enhance my skills.

Kami balik ke MSU dalam jam 3 petang dan tiba-tiba someone told me  tayar kereta dah tersangat pancit. #damn ! Saya langsung tak tahu nak isi angin walaupun Mimi dah banyak kali ajar tapi tadi ada orang tolong... nasib badan la ^.^

Lepas an half hour dah sampai kat apartment, saya terus ajak Kak Masyi swimming kat level 5. Sejam lebih berendam dalam kolam, ya Allah.... bestnya !!!! Relief tension !!! 


With Kak Raja Masyitah
I think, I shall stop here. I'm so tired but I'm happy and can't wait for tomorrow :) One of the precious day in my life. I love all my friends ... thanks for always being with me . lurve .

May 3, 2012

Fullstop.

Assalamualaikum..

My best buddy aka cousin found her precious star...

Will it be the same in future?


Happy.