October 10, 2014

Best ke kahwin.

Puas fikir nak tulis apa dekat entri kali ni. Bukak tutup je dashboard ni dari tadi. Tangan gatal nak menaip tapi tak ada idea. Ada idea tapi rasa tak sesuai, so simpan dululah jawabnya. Bukak folder kat laptop dan terjumpalah gambar-gambar kenangan sekitar bulan Mac-April tahun ni. Jeng jeng jeng...

Alhamdulillah.. rasa macam baru semalam kenal MWA. Kadang-kadang bila tak da kerja sambil golek2 boleh teringat first trip kami ke Johor dalam kumpulan. Taip tu lah !! time tu lah tau!!

Padahal few months sebelum tu (Sept, 2012) baru je saya menjadi antara facilitator yang handle orientasi beliau. Ada lagi gambar kami ramai-ramai. who knows kan dalam ramai-ramai tu ada bakal laki kite rupanya... *gelak sorg3* Sebab tu orang kata, jangan pandang sebelah mata atau jangan remeh pada sesiapa. Mungkin hari ni dia bukan siapa-siapa kita, esok-esok? siapalah yang tahu. 

Kalau zaman sekolah dulu memang ramai frenemy (gaduh bagai nak rak). Saya pun dah tak inigat dah siapa tapi dulu asal gaduh je dengan sape-sape cikgu2 atau kawan2 mesti cepat je sound "Elok lah gaduh, nanti besar-besar kahwin". Bagi aku, dah gaduh maknanya betul-betul tak suka. Amit-amit lah oi nak kawan ngan orang kite tak suka. Tiap kali orang cakap macam tu aku doa je dalam hati.. mintak jauh wei mintak jauh!

Dengan MWA ni , tak gado pun. Baru bercinta sikit dah kawen. Alhamdulillah. Thanks to my mama and family-in-law sebab memudahkan segalanya.


Kongsi gambar sket. Masa ni slim la jugak walaupun mmg saya ni mmg tak slim. Sekarang?? Buncit!! Tapi buncit berisi ok. Hari-hari sembang dengan baby. Tapi sembang nak in English aje. Kasi anak kuar-kuar terus speaking. (berangan!) Mama mesti bengang sebab dia apa pun tak faham English tapi Arabic jangan nak compete sangat lah. Siap ugut nak ajar bakal cucu dia bahasa Arab. Memang terNGANGA lah mommy ni nanti!!
 

Marry you bestfriend !! Tengok gambar, hari sanding pun boleh gosip pot pet sana. MWA layankan aje lah. Masuk bulan ni kami dah kenal dalam 1 tahun 8 bulan. Kejap je kan? EDD I 3th March 2015. Kan best kalau betul-betul baby lahir 3/3/15 nnt anak ke2 4/4 pastu 5/5... *berangan*

Anyway masa mula-mula kahwin (sekarang pun) ramai orang tanya :

S :  BEST KE KAHWIN????
J : Alhamdulillah.. bahagia. Just make sure you're marrying the right one. *betulkan*

S : APA PERASAAN ADA BABY DALAM PERUT??? *since ada yang tau saya dah ngandung*
J : Haa?? Rasa pelik tapi syukur. *mommy2 yang first time mesti macam ni kan*

Sekarang dah nak masuk 5 bulan, rajin sangat godek-godek forum baca pengalaman ibu-ibu mengandung. Maklumlah kte tak ada kakak nak kongsi-kongsi cerita. Mak cik-mak cik pulak dah nak timang cucu. Kawan-kawan pula fresh lagi. *auuww*

BEST KE KAHWIN???

Act, memang ramai yang tanya soalan ni. Mungkin sebab waktu nikah tu, belajar pun tak habis lagi (tgh intern) dan umur pun baru 23 tahun. MWA yg tua 2 tahun tu pun kawan-kawan kata nikah muda. Muda ke? Tak ada la. Mak mertua I nikah umur 16 thn, mak cik sulung I pun nikah umur 16 tahun.  Best ke nikah muda, waktu belajar. Kerja pun tak ada lagi. Ada sikit-sikit bisnes buat sara hidup berdua.

*****
Alhamdulillah, lepas kahwin, rezeki tu akan datang. Jangan bimbang. Jangan tak kahwin alasan sebab nak tunggu kaya. Kaya tu skop dia luas. Rumah sebijik? Kereta sebijik? Tu kira kaya? Atau nak specific lagi kereta merc *paling kurang* , rumah banglo *paling kurang* , gaji nak tunggu 5k baru kahwin. Oh lupa hantaran nak bagi pihak perempuan RM20,000 tak termasuk kenduri nak jemput 5,000 tetamu terhormat. *melampau pulak Iols*

Cuma kadang-kadang bila ada kawan-kawan yang tak sabar nak kahwin tapi pada masa yang sama mengharapkan yang melampau-lampau. Nak doktor-doktor aja, anak orang kaya aje. *kalau ada rezeki la kan*

Saya kahwin dengan MWA, tak pandang pun semua tu. Tulus ikhlas dari hati. Bersyukur sebab family banyak support walau ada mulut-mulut yang berbunyi. Ye la, mulut tempayan boleh la tutup, mulut orang nak pakai plaster pun belum tentu.


Mula-mula dia kata segan nak solat sunat banyak camera. Tapi apa boleh buat...

SALAH KE BILA SINGLE SAAT SAHABAT-SAHABAT SEMUA DAH MENDIRIKAN RUMAH TANGGA???

Tak salah dan tak ada sebab pun nak rasa bersalah. Sekarang memang ramai kawan-kawan dah kahwin even junior-junior I pun dah ada yang timang anak. Tak perlu pun nak rasa tercabar. Tak perlu nak rasa sunyi sebab Allah kan ada. Jangan cakap saya ni tak tahu apa rasa SINGLE. Masa ramai-ramai kawan saya kahwin 2-3 tahun lepas, saya pun SINGLE tau. Tapi tak pernah terdetik nak paksa diri suka dekat mana-mana lelaki. Tak perlu jual diri. Pasrah. Allah tu ada. Bila tiba masa, perkahwinan tu akan jadi milik kita.
Sebab tu dulu, selalu rapatkan diri dengan sahabat-sahabat PMI (Persatuan Mahasiswa Islam). Sekarang semua dah pergi jauh dari masing-masing. *tp ttp kekal diingatan* Plus, saya pun busykan diri dengan tugas sebagai fasilitator. *rindduuuuu*

Tak perlu menyerah diri untuk si lelaki dengan sewenangnya. Andai hati kita betul2 suka pada seseorang. Solat. Itu yang pertama. Istikarah. Biar Allah tolong suluh jalan kita. Dan, tetap pendirian. Jangan pernah bersikap seperti anak-anak. Baik lelaki mahupun perempuan. Kematangan bukan pada usia.

Dan saya tak tahu kenapa saya sangat membebel kali ini, mungkin rasa sedih bila ada rakan-rakan yang merintih merayu untuk mengakhiri zaman single. *saya betul-betul sedih*

With le cousins. Semua kecik2, I ols je plg besau.. ikut bapak katekan diorang semua ikut belah mak.

See... mak cik2 I.

October 7, 2014

CERITA TANPA TAJUK.

There was a story...

Seorang wanita, awal 30-an yang merantau jauh ke negara orang demi melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi, hanya setahun setengah diperlukan dan dalam tempoh itu dia terpaksa meninggalkan suami serta dua orang anak tersayang yang masih kecil. Hidup di bumi orang tidaklah begitu menyenangkan. tambahan sewaktu hatinya tertinggal di bumi Malaysia.

Setahun berlalu, dan di saat dia bersedia untuk menamatkan pelajaran dengan sisa-sisa semester yang ada, sesuatu yang tak diduka berlaku. Peristiwa dia jatuh sewaktu mendaki gunung mengubah segalanya. Hilang dari sekelompok sahabat-sahabat. Eric, Susan, Fatimah dan Husna semuanya tidak berjaya menjejak wanita itu. berita sedih itu disampaikan kepada si suami.

Terduduk, terpaku, bagaikan jiwa terhenti berdetap. Itu yang dapat dihgambarkan dengan perasaan si suami. Dipandang wajah anak-anak kecil yang rindu akan belaian ibu mereka. Bagaimana untuk menjejak? Keluar dari negara pun dia tidak pernah. Pelbagai usaha dilakukan. Polis. Sahabat-sahabat. Semua memainkan peranan namun hamoir tiga tahun tetap menemui jalan buntu. Sahabat-sahabat seperjuangan juga telah lama kembali ke tanah air.

Tiga tahun berlalu bukanlah tempoh yang singkat untuk wanita malang itu. TIga tahun dia bertarung dengan jiwa sendiri. Bagai ada yang membelenggu. Tinggal bersama sebuah keluarga yang terlalu menyanyanginya namun bahagia itu jauh pergi. Bagai ada sesuatu yang kurang. Tiga tahun dulu, keluarga itu yang menemuinya. Kata mereka, dia jatuh di kaki bukit. 

Malas dan bosan untuk dia berfikir. Setiap kali cuma mengingat. Kepalanya akan berdenyut menggila minta dilapangkan. Abang angkatnya, Micah menyayanginya persis adik sendiri. Mungkin kerana lelaki itu tidak pernah beradik.

Tiap kali diperkenalkan Micah tidak pernah tersasar untuk memperkenalkan wanita itu sebagai adik. Adik? Rambut pun sudah berbeza apatah lagi hidung wajah kacuk Eropah-Korea Micah, langsung tidak diturunkan pada adiknya itu, terlalu Asia bagi mereka.

Micah tidak pernah cuba merungkai asal usul wanita itu. Tiga tahun bersama, cukup membuat dia sayang pada wanita itu. Rasa ingin melindungi itu terlalu menebal. Adik? Mungkin rasa itu sebenarnya lebih mendalam. Namun, Micah tidak pernah melampaui batasan kerana dia yakin ada sesuatu pada wanita itu. Selagi ingatannya tidak pulih, Micah berjanji pada diri sendiri untuk terus menjaga wanita itu.

"Fin, I have something to give you," sapa sahabat baik Fin. FIn memandang wajah wanita muda itu, mungkin lima tahun muda darinya. Wanita berbangsa Irish itu menghulurkan sesuatu kepadanya. Beg galas dihulurkan. Fin memandang Rabeca keliru. Rabeca memberi isyarat mengarahkan wanita itu untuk merungkai isi beg galas itu. Dompet? Perlahan Fin membuka dompet berwarna pink lembut itu. Kad pengenalan? passport? semua tertera wajahnya. Shafina binti Arzali. Itu diakan? Selama ini yang dia ingat cuma nama pendeknya 'Fin'.

Selama tiga tahun ini, dia tidak mempunyai sebarang dokumen pengenalan diri. Dia pernah berfikir untuk melaporkan kepada pihak berkuasa namun, ibu angkatnya melarangnya. Alasan? Dia bimbang nyawa anak angkatnya itu terancam dan dia percaya Fin akan mengingati segalanya bila tiba masa.

Fin memandang Rabeca dengan mata yang bertakung. Seribu persoalan bersarang di benaknya. Dari mana beg ini ditemui? "Where....," belum sempat Fin mlengkapkan soalannya Rabeca bangun dan mengintai sekeliling. "Actually, I found this in Aunty Dana's room. I found it years before but she didn't allow me to tell you. I was in between Fin. But now, I think I need to do this. I need you to go. Go to the reality. I love you Fin but I love Micah more. I hope by doing this, he will realize the love that I have for him," Rabeca mula menangis. Rasa hati Rabeca bukan lagi satu rahsia bagi Fin. Sedari dulu dia tahun gadis sunti itu sangat mencintai abang angkatnya itu.

Fin memeluk Rabeca " It's ok Rabeca, thanks for doing this. I really appreciate it. I love you too sis. Never feel regret about this. I never blame you". Fin mengorak langkah menuju ke dalam rumah bersama beg galas itu. Dia ingin menyelongkar rahsianya sendiri. Agar ingatannya kembali.

Sebulan berlalu, kali ini Fin tekad. Tekad untuk menjejakkan kaki di bumi Malaysia.Walaupun ingatannya masih belum kembali, dia percaya, di sana nanti pasti ada sesuatu untuknya. Micah akur dengan keputusan Fin. Dia harus cuba untuk mengerti, jasad gadis itu bukan miliknya untuk terus dikongkong.

"Shafina?," seorang wanita berusia akhir 20-an menegurnya. "Yes, I am. You are...,"ujar Fin. "I'm Dayana," balas wanita itu lembut. Dayana dengan ringan tulang membantu menolak troli Fin.

"So, how do you know Micah?," soal Shafina kerana pada pengetahuannya Micah tidak pernah menjejakkan kaki ke bumi Malaysia apatah lagi untuk mengenali gadis Melayu. "He's my brother's friend. He studied there years ago. I don't really know Micah bout I know about you.. like this much," ujar Dayana menunjukkan menjarakkan sedikit ibu jari dan jari telunjuknya menunjukkan tiada apa tentang Micah yang diketahuinya melainkan sedikit sebanyak cerita wanita malang itu.

Sudah dua hari Shafina berada di rumah Dayana, tidak banyak yang dilakukannya. Masih terlalu awal untuk terus berani menjejak kaki ke merata tempat. Selama dua hari ini pun, Dayana yang sering menemaninya bersama dua anak tirinya. Dayana sedikit sebanyak menceritakan perihal kehidupannya. Sudah hampir dua tahun dia mendirikan rumah tangga dan suaminya pernah bernikah sebelumnya tapi isterinya telah meninggal dunia. Tika ini, suaminya ke outstation dan menurut Dayana, suaminya akan pulang lusa, bermakna selepas itu, Fin nekad untuk menginap di hotel meskipun dihalang Dayana. Tinggal diluar negara tidak bermakna dia lupa tentang privasi orang lain.

"Assalamualaikum".
"Waalaikummussalam. Abang dah balik? Awal sehari ya," balas Dayana sambil menyalami tangan suaminya itu.
"Budak-budak mana? Kawan awak tu ada sekali?," soal lelaki itu.

Mendengari perbualan dalam bahasa yang tidak difahami memeningkan Fin. Namun, suara lelaki itu seperti dikenalinya. Dia cuba mengintai dari dapur. Tiba-tiba pandangannya berpinar. Dia kenal lelaki itu. Seolah dunia ini berputar laju, Shafina tidak mampu mengawal dirinya. Ada sesuatu pada lelaki itu. Shafina pantas mengorak langkah ke biliknya yang terletak di bahagian dapur rumah itu. Tidak pernah dia merasa sakit yang teramat sangat. Siapa lelaki itu?

Shafina duduk termanggu dibucu katil sambil memegang kepalanya. Saat dia terpandang cermin dihadapannya, dia terasa seperti.......

"Fin.. wake up.. Ya Allah," Dayana meluru berlari ke arah Shafina sewaktu melihatnya terjelupuk di atas lantai. Hasratnya untuk memperkenalkan Shafina dengan suaminya namun dia yang terkejut melihat wanita itu terkulai layu tidak sedarkan diri.

"Abang.... abang datang sini," jerit Dayana dari dalam kamar tamunya. Akif berlari menuju ke arah isterinya dan terlihat akannya seorang wanita berambut perang terbaring layu dalam rangkulan isterinya. Dia cuba membantu isterinya mengangkat wanita itu ke atas katil namun saat terpandang wajah wanita itu hatinya terasa seperti ditusuk duri. Mustahil! Akif cuba mententeramkan diri dan menyembunyikan riak dari terlihat oleh isterinya. Saat itu Dayana pantas menghubungi nombor Dr Rafiq yang disimpan dalam telefon bimbitnya.

"Alhamdulillah, dari pemeriksaan saya dapati dia tidak mengalami sebarang permasalahan. Mujur kamu cepat hubungi saya," ujar Dr Rafiq.

"Nombor Dr sentiasa ada dalam telefon saya. Abang angkat Shafina selalu hubungi saya untuk bertanya tentang keadaan Shafina, tiap kali tu juga dia ingatkan saya untuk hubungi Dr jika ada sebarang masalah," balas Dayana. Rafiq tersenyum. Dia kenal rapat dengan Micah. Micah, pemuda kacukan Eropah itu pernah menjadi sahabat sebiliknya sewaktu dia menyambung pelajaran di University of Colorado sebelum dia akhirnya memilih untuk kembali ke bumi Malaysia dan meneruskan minatnya dalam bidang kedoktoran.

Shafina memandang sekeliling. Persekitaran itu asing baginya. Hospital? Kenapa hatinya sakit? "Shafina... finally you woke up," ujar Dayana sawaktu melangkah masuk ke kamar Shafina bersama suaminya.

"Kenapa abang ada dengan perempuan ni? Kenapa abang? Abang kahwin dengan dia ke? Siapa dia yang boleh rampas tempat saya?," bertubi-tubi soalan ditujah pada lelaki di sebelah Dayana itu. Terlepas bakul buah-buahan yang dibimbit Dayana seraya memandang wajah suaminya. Kaget. Akif terkejut mendengar kata-kata itu. Bermakna dia tidak bermimpi dan benarlah isterinya yang berada di hadapannya. Wanita yang selama ini dirinduinya siang dan malam. Ibu kepada dua anak kecilnya.

"Sayang..," Akif mendakap wanita itu erat. Rindunya terlalu mendalam. Dia seakan lupa bahawa ada insan lain yang mengharapkan penjelasannya tika itu. Saat itu, dunianya hanya ada Shafina dan dia. Wanita yang dia cintai bertahun lamanya. Wanita yang dinikahinya atas dasar sayang sama sayang, cinta sama cinta. Wanita yang telah merobek hatinya saat dia pergi tanpa berita.

"Abang buat apa ni?!," jerkah Dayana sambil cuba meleraikan pelukan suaminya itu. Kurang ajar! Sanggup suaminya berpelukan dengan wanita lain saat dia teguh berdiri di sisi. Mujurlah Shafina ditempatkan di kamar perseorangan.

"Keluar!," jerit Akif sambil menepis tangan Dayana. Siapa wanita itu untuk meleraikan pelukan rindu antara dia dan Shafina. Dayana sungguh tersentap. Dia lari. Lari sejauh mungkin dan sebolehnya dia ingin lari dari realiti.




.......................................................................................................................................................................




In love with Mr Instax Mini

On a very peaceful evening, which was actually today, I scrolled down my Timeline and dush! I found something.. a very cute advertisement about Instax Mini. The heck is that? Something like camera right? I got my own digital camera, I got my S4.. do I need this little thing?? Ok enough.. move on!

Oh wait, it's cute!!! the pinkish look is so adorable... it said "harga kilang". I should just pm that sister and oh my god!! the price is so adorable RM200!!! People said 'celah gigi aje tu'. But well not in my celah gigi. Yes its cheap for this little instax but to let go of RM200 for this thing is... not worth it. Hurm, maybe. Ahha! I think so.

But, the colour!!! selfie??? Mini album??? Oh, I hate the creator of this instax mini. Can you please exclude the pinky one. There are thousands colours out there.. kelabu taik ayam, kuning taik itik,cokelat taik lembu... why it must be MERAH JAMBU !!

I am thinking. Sabar ye anak mommy. Tunggu kamu lahir dulu la gamaknya baru mommy fikir nak beli ke tak :p


And yes, I can get instax mini 7 for RM100 (secondhand) and RM200 for the new instax Mini..... which one.. or should I say no.. pape pun kena mintak kebenaran encik suami. Macam dah tau je jawapan dia. hihihihi.

p/s : baik I beli pampers!