November 17, 2012

Istanbul. . . What A Day !


Assalamualaikum w.b.t
Biar pun terlambat still nak ucap Salam Maal Hijrah dan jangan lupa saudara kita di GAZA !!


Alhamdulillah, walaupun hari ni bukanlah antara hari yang paling menggembirakan tapi perasaan gembira tu tetap ada. Hari ni hantar mama dan mimi balik Terengganu dari Shah Alam.. mmg sedih tp tak apa, perjuangan di bumi Shah Alam belum selesai. Pagi tadi lepas hantar mama terus ajak Estila (best buddy) keluar dengan kawan dia lagi sorang. Pukul 10 pagi dah terpacak kat Space U8, guard pun kalah la kut.  Tapi tak ada apa-apa so pergi la ke Sunway Pyramid. 

The best part was. . . . . STAR ARCHERY !!

Selama 21 tahun hidup tak pernah pegang anak panah pun tau ! Apa lagi nak belajar cara memanah. Selalu tengok dalam tv je. So tadi feeling2 la sikit tp asyik tak kena sasaran. Tapi pengalaman tu yang berharga. Next time kalau ada modal lagi nak pergi lagi. Sampai terer, boleh jadi wakil MSU :p


Istanbul Aku Datang . . . Realiti di sebalik sebuah filem. Ain tak pelik kalau jalan cerita ni adalah realiti bagi seseorang. Sebab, same thing happened to one of my buddies. Bercinta berpuluh tahun tanpa ikatan tapi kalau bukan jodoh kita, tak kan ke mana jugak. Belajar terima hakikat untuk lepaskan apa yang bukan menjadi milik kita. 

Anyway, Lisa sangat cute and awesome. Suka scene dia gila-gila but the character changed after she knew the hidden things about her boyfriend. Dian (Lisa) became matured. Itu berlaku dalam realiti. Pengalaman mengubah seseorang. 

Tapi ada yang baik and tak baik jugak dalam cerita ini. Tapi tak sabar-sabar nak tengok life of P1 ( ye kot)... 

p/s : thanks for reading . . .

September 29, 2012

Managing Stress with Tuan Haji Zailan. [Part I)

Date        : 28 Sept 2012
Venue    : M709, MSU
Speaker : Tuan Haji Zailan b. Wagiman ; Ketua Sektor Psikologi & Kaunseling, Jabatan Pelajaran Selangor.


Sesuatu yang tidak cantik melahirkan sesuatu yang cantik.
How it happens? Ok, first of all get a beautiful dress that  you ever have. Take a look at the inside of the dress... how is it? Is it as beautiful as the front one? or is it completely different? Can you relate it to our life? ^_^

Give 3 steps to put an elephant into a fridge... is it possible?
1. Open the fridge.
2. Place the elephant inside.
3. CLose the fidge.
Logically, do you think so??
Seriously, when the speaker said this all of us thought that it is impossible !! Why so? because we did not use critical thinking. We imagine that the fridge will be as 'big' as the one that we have at home. Yet, the fridge could be in any size !!!!

Being judgemental !
Saying bad about others same as saying bad things to yourself. The speaker as the most beautiful in one group to go in front. Next, the person who has big nose. Reasons? to show that no good thing without bad thing. Everyone is special. Believe in yourself.

p/s : can't proceed im so slepy.. to be cont ;)


August 20, 2012

Eid Mubarak.

Assalamualaikum.

First of all, Selamat Hari Raya to all my beloved !! Have a wonderful Syawal and thanks for all the texts (either via Whatsapp, bbm , twitter , fb & sms). Unluckily I'm not kaya-raya enough to reply all the sms.. others are free LOL!

There are thousands thing I would like to write in here but I have to respect this special day first. Anyway, nothing much to be said on my first day of Raya celebration since I stucked at home the whole day with my lappy and tv.. thanks to mama for having #393 -_-

I got few invitations for tomorrow but I can't promise to go since I AM VERY MALAS !!! For God sake, I would love to spend my holidays at home. If Hidayah read my blog, I want you to know these few days I keep practising 'take a chance on me' dance .. it bothers me so much =( and there are few steps that I can't remember and sometimes I get confuse.. I will try my best for this upcoming THEATRE NIGHT. Thanks for being such a great couch =P

Ape ni .. ain dah mula mengarut !!

Di kesempatan ni , nak jugak mintak maaf to all bloggers, friends, buddies and who ever is reading this. Maaf zahir & batin andai ada terkasar bahahsa, tersilap langkah dalam persahabatan sama ada sengaja atau tidak, sedar atau tidak :) manusia ni tiada yang sempurna dan kita tak lari dari kesilapan.. kan kan kan???

Taqobbalallahu minna wa minkum.... amin ^_^

July 15, 2012

xoxo.

I really miss my blog thou some of my friends suggested tumblr. Sorry, but I'm not into tumblr. Today, I've decided to change my blog's style. I mean, I wish to change its look to more professional and elegant. Will I succeed????

However..

First thing first, I have to complete my Trends assignment. Then only I will proceed with my beloved blog.

p/s : my heart misses something...

June 14, 2012

Photo Session with MSU's AWESOME Facilitators.

Assalamualaikum and a big Hi to all readers.

I just wanna share one of the most integrating moments in my life with my awesome facilitators. Other than my course-mates, they are my good buddies. Thou most of them call me 'kak' (doesn't mean that I'm so tua), I treated them no different with my other friends. Most important, these are friends who are so gila-gila and seriously meeting them we'll help you to cheer up even when you're so in a very bad mood.

Dah membebel? hahahaha... I have no intention to bebel bebel ni, tapi suka hati I la.. this is my property kan. I wonder what's the reaction of the new students if they read this. They might think... "hamaigad.. tak sabar nak jumpa mereka-mereka yang awesome kononnya ni"

One advise, don't expect to much and expect the unexpected. Kami boleh jadi baik kami boleh jadi garang. Tapi, OC Ain insyaAllah akan jadi baik :P (sape nak puji diri sendiri sila berblogging ok!).

Aliff Aziz, Zetty and Teha 

WIth my favourite Kak Sab.. We are in the same age ok.. :P

Favourite team..Kak Sab, ALiff, Zetty and Ain

Awesome boyya.. :P

Awesome girls :)


What do you think?

During the orientation, students have to call us OC stands for Organizing Committee. UiTM also use the same word kan? How I miss those moments with UiTM's facilitators :P


Till then.. have fun!

June 10, 2012

[Tutorial] Letak lagu autoplay dalam blog tanpa video

Utk copy: CTRL + C
Utk paste :CTRL +V
*maaf blog ni gedik sket xleh directly copy and paste


Cara-cara :


1. Klik MusicDumper.
2. Cari artis/lagu dalam kotak "SEARCH" (rujuk Gambar I)
3. Klik pada lagu tersebut
4. Copy Code (Rujuk Gambar II)
5. Tukar Code width="300" height="68" ] kepada [width="250" height="15" ]
 (rujuk Gambar III)
6. Save!




GAMBAR I
GAMBAR II


GAMBAR III




Cara2 untuk PASTE CODE


Dashboard > Design > Add a Gadget > HTML/JavaScript > Paste code > SAVE.

June 3, 2012

Cuti-cuti Sem.

*Simple heart.
Love you thousand times.
Secret garden.
Lie to me.
Mary me Mary.
Fashion King.
Miss ahjumma.

Vacation at Sekayu.


Simple heart.
Love you thousand times.
Secret garden.
Lie to me.
Mary me Mary.
Fashion King.
Miss ahjumma.

Holiday at Kota Bharu.



Simple heart.
Love you thousand times.
Secret garden.
Lie to me.
Mary me Mary.
Fashion King.
Miss ahjumma.


These are the activities for me during this 2 weeks holiday. Kinda interesting. Thanks to my mom for being a movie addict ~



p/s : *korean movies !!!

June 1, 2012

MSU_Jasamu Dihati



Download this song HERE

Tak sabar nak nyanyi lagu ni masa graduation day nanti !!!! Amin amin amin... moga tiada sebarang permasalahan menuju ke arah konvokesyen day.. ^_^

sincerely durratulain

May 11, 2012

Syukran Sahabat.

assalam

mahalnya harga sebuah tarbiyah

bisa menukar kecewa kepada gembira


bisa menukar lemah menjadi kuat


bisa menukar sesat kepada benar


bisa menukar gelap kepada cahaya



andai tarbiyah menghampirimu


jangan getar.jangan lari


di sebalik ujian itu punya kemanisan yang tidak terperi 



salam mujahadah buat sahabatku yang disayangi



p/s : Saya sayang sahabat saya yang sentiasa mengingati saya pada pencipta saya. Saya sayang naqibah saya sbb dia selalu berkata yang terbaik untuk saya... Norwahyu :)



May 9, 2012

Bila Baju Melayu bertemu Baju Kurung.

Assalamualaikum..

Venue : Audi 7, Sunway University
Date : 12 April 2012

"Dan tiap-tiap jenis Kami ciptakan berpasangan , supaya kamu mengingati (kekuasaan kami & mentauhidkan kami)          
   -Az-Zariyat (ayat 49)

Alhamdulillah, bulan lepas Ain, Kak Farihah (roomate), Kak Fasihah, Kak Ina, dan Saida (semua sahabat PMI) telah berjaya menghadirkan diri ke forum Baju Melayu bertemu Baju Kurung di Sunway University. Syukran Jazilan to abang-abang polis dan beberapa makhluk Allah yang tunjuk jalan aritu. Alhamdulillah tak berapa nak sesat. Dengar cerita lepas ni ada lagi event kat Monash University. Tak sabarnya, saya suka bila university buat public event.

Nor Zafry bin Norhalim
Aishah binti Mohd Ali


Kedua mereka adalah ahli panel yang diundang khas untuk forum ini. Sempat dengar sok sek sok sek dari belakang yang mengatakan bahawasanya panel asal adalah Ustazah Fatimah Syarha dan Dr. Farhan Hadi. Tapi memandangkan beliau sangat sibuk maka dapatlah kami pelajar MSU ni merasa dengar talk dari panel lain. Ustazah Fatimah Syarha dan suami pernah datang MSU, remember not ? Kau Tercipta Untukku.

Kedua-dua panel sedondon berbaju cokelat. Ada pape ke? hihihihi memang ada pape pun since they are husband and wifey kot ! ;) Can I just proceed with the questions?

1) Bercinta sebelum kahwin?

Rasulullah  Khadijah.
Akhi Zafry ada bercerita tentang kisah paderi di Sepanyol yang menghalang percinttan antara paderi. Di mana, paderi adalah suci dan tidak dibenarkan untuk bercinta. CInta itu fitrah. Mana bisa dihalang satu naluri yang telah dianugerahkan tuhan kepada setiap makhluknya. Sedangkan haiwan tahu untuk berkasih sayang. Paderi berlainan jantina ditempatkan di dua kawasan berbeza. Nak tahu apa terjadi kepada mereka? MasyaAllah, tidak terduga rupanya satu terowong di bina bagi menghubungkan kedua tempat ini. Mereka berhubung kerana desakan nafsu. Maka apa yang mereka tinggalkan? Jelas terdapat banyak bayi yang dijumpai di terowong itu. Sebenarnya, bukan bayi tapi mayat-mayat kecil yang telah dibunuh demi menutup suatu keaiban. Subhanallah. 

In every 18 minutes, there's one unwanted baby born



2) Bagaimana mengelak bercinta sebelum kahwin?

Harus diingati, nilai wanita itu teramat tinggi sekiranya nilai-nilai Islam diamalkan. Ramai remaja yang tidak mempunyai pasangan samada sukarela menjaga kehormatan diri kerana Allah atau sudah puas mencuba tetapi saham tidak juga naik. MasyaAllah. Tak perlu nak jual harga diri demi sebuah cinta yang belum tahu penghujungnya. Biarlah bertemu dalam ikatan yang diredhai Allah. (nasihat untuk diri sendiri) amin.
Mujahadah itu pahit tapi balasan syurga itu manis :'(

3) Cara mengatasi remaja yang bercinta (kesan bercinta).

Bercinta dengan hati bukan dengan akal. I vividly remembered what Akhi Zafry said 'love can't be calculated'. Ianya tidak boleh dikira, separuh? suku? 3/4? tidaaakkk ! Tapi, ikut hati mati? Macam mana tu? Penyelesaiannya.. ingatlah 'dan jangan kamu menghampiri zina. Puncak bercinta adalah kepuasan nafsu. Maka, jagalah ikatan persahabatan, jangan dicemari dengan dosa dan paling utama unttuk remaja sekarang, jagalah batas pergaulan. (nasihat untuk D.A)

4) Macam mana nak menilai seseorang calon (sebagai wanita muslimah)?

Kata Ukhti Aishah ; tanya keluarga, tengok batas pergaulannya dalam kehidupan seharian dan bertanya pada orang tengah (seeloknya orang yang sudah berumah tangga).

5) Bilakah waktu mencari pasangan?

Beza pornografi dan hubungan sulit.

MasyaAllah. Kata Akhi Zafry, pornografi adalah sangat berbahaya dan never ends. Beliau tegas meminta semua pelajar terutamanya para siswa untuk tidak sekali-kali menghampirkan diri dengan 'pornografi'.

"Wahai sekalian pemuda, jika kamu mampu berkahwinlah"

Pesan Akhi Zafry, pentingkan akademik. 
Puasa ; setiap isnin dan khamis atau jika masih merasa tidak mampu puasalah selang sehari (puasa nabi Daud).

6) Meminati seseorang... then?

Proses berkahwin. Salurkan kepada orang tengah yang boleh dipercayai (sebolehnya orang yang sudah berkahwin bagi mengelak sebarang permasalahan). 

Khadijah -------------------------(perantaraan)-------------------------------------> Rasulullah


Pesanan akhir :

Elak zina hati.
Mr/ Mrs. Right : Akhlah first and good things usually does not come in package !!!

Berkenaan nikah khitbah - tak duduk sekali. Pilihan ?? - Istikarah 

We are a planner, but Allah is the greatest planner.

-the end-

p/s : kalau ada apa2 info terkurang atau terlebih, sila maklum pada saya k. Syukran cinta.

May 7, 2012

Happy Birthday Ain.

Assalamualaikum.

6 May is the luckiest date in my calendar since it's the day when I was born. Kamsahamnida Puan Amnah for your hard word especially in raising me till now. It's been 17 years ( menipu nak mati kan?) . Ramai orang dah wish my birthday but there's someone special haven't wish yet. That person is.... myself ! shang ri kuaile ain !!! I hope myself would be more mature , don't be so sensitive, and most important always be yourself. I know myself better so should be I will be a good adviser to myself.. kihkihkih

Yesterday, I hangout with my beloved friends ; Miejah, Mira Jalil and Menyor (semua nak M kan?) Nak cakap girl's day pun tak boleh. Tapi memang enjoy sangat2, sampai ke malam kami shopping. TIba-tiba tak nak tengok purse untuk seminggu... hihihi. Ada ura-ura kena makan mee sedap selama seminggu tak? Fuuuuuuuuuh.... BAHAYA ok !

1st picha of the day

Mula-mula nak cakap, sangatla ngek ngok sebab I wore the same damn shirt masa outing few months ago tapi bak kata Menyor "alaa... kita kita aje" so whatsoeva la kan yang penting enjoy !! Keluar semalam agak lewat since penat berbowling masih terasa.. (actually at this time while writing this, I'm having flu meyh)

Sempat berjalan dengan Mira Jalil dan tak sangka lak diorang ni dah 'tunggu bersebab' kat Secret Recipe...hehe.. sweet moment ;) Bising kejap secret recipe semalam. Xiexie pengyou :) Semalam lunch kat SR.. kenyang sangat-sangat sampai dah tak larat nak jalan lepas tu. Perut masing2 dah kedepan.. jatuh saham setengah jam ! 

They bought me this !
Sebelum makan sempat ambil gambar.. mestilah nanti dah masuk perut nak ambil ape plak kan? Sila rujuk topi dalam gambar saya di atas. Cute kan? Beli la satu ye kawan-kawan kat kedai banyak.. :p 

with Menyor and Mira

With Miejah Pinky ..
Tak sampai bape minit kek tu dah jadi arwah.. cutekan kawan-kawan saya bila makan? Nampak sangat jari jemari yang gebu ! Untunglah Menyor dah kurus sekarang #sigh.



It's actually my sweet 17th birthday. Kau ada? :p Langsung tak berganjak umur saya. Kantoi pinggan comot. Tu bukan kerja saya tapi Miejah yang makan macam tu (jap g mesti kena). Sebenarnya memang dah lama tak jumpa Mira Jalil since kat UiTM Kuantan dulu.. dah makin kurus beliau ! o_O 

Saya ada satu rahsia pasal Mira yang cute ni. Maaf dia tak single. Rahsianya adalah dia stay dekat SS 16, lupa apartment apa tapi nearby Restoren Pak Su tu.. dan rahsianya adalah kawasan apartmen tu bau taik tucing... mak aihh... lemas kejap semalam ^.^

Mereka ta selalu senyum tapi selalu gelak mcm ..... teeet


I love this picture ! Nampak sangat candid kan? Yang penting nampak kantoi senyum sorang-sorang sambil reply message. Thanks la kat kawan-kawan yang wish kat FB, SMS, Call and BBM (nak cakapnya aku guna BB). Kesah? :) Tapi hakikat orang yang ku harapkan tak jugak wish kan. Nampak sangat tak penting.. shuh shuh.. pergi jauh2 main dalam semak..... (tacing)

Family saya di SKSB tak lupa give me calls and wish my birthday. Sayang kamo ketat-ketat. Kawan kat Melaka pun baik sebab 'alert'. #Demand. Tapi tak puas hati dengan anak pak cik Hasagaya dan Md Koma sebab boleh plak tanya 'bufday ko eh?' kurang asam boi punye pak cik-pak cik ni ..

Semalam sempat pergi Sunway je, tak pe kalau ada rezeki outing lagi dengan mereka-mereka ni. Tapi jadual selalu tak mengizinkan.. :) Forgot to mention. My mom texted me. Mama kata 'Happy Birthday and hadiah tak sempat beli, sorry'. Hambik ah, dah pandai sorry morry sekarang. Lepas tu ain reply cakap 'tak apa, ni tgh kuar ngan kawan. Nak tengok movie and td baru beli kasut'. Agak-agak sentap tak my mom baca? Tak ada pape pun rasanya ^.^  


Uh,kekasih hati bagi hadiah ni semalam. Dengan berat mata, ain turun jugak sebab nak jumpa dia. Berat mata pun still sempat supper jugak.


Ni la kekasih hati saya. U ols ada ? Tak ada kan :)


Nampak tak kat situ ada jam baru !! cantik meyh !!1 thanks sgt99x !!

Lupa nak mention semalam tengok cite SAFE. Advance but lacking of something. Macam terlalu sekejap dan ending yang bersahaja dengan ketidak selesaian masalah. Korupsi dalam anggota polis? Bad guys get nothing? Is it so called reality ?? ^_^ Tapi scene gadoh2 sangat mantooop :-) Dan pengajarannya adalah don't be too genius nanti kena culik.

p/s : I enjoy it so much. thanks buddies. thanks heart !

May 5, 2012

An awesome day with facilitators.


Assalamualaikum. Ni hao. Salam Sejahtera.

5th May 2012.. all the facilitators, students representatives council and few staffs from Student Career Development of Management and Science University has successfully spend our time together at Monterez Club by having a bowling competition. 


nana, sara, ain and alip

Alip, Nana, Sara 2 and I were in group 'Cokelat'. Proudly aka dengan berlagaknya I want to tell you that our group has been chosen as the most 'meriah' group. Mana tak meriah, I've lost my voice since menjerit bagai nak rak for almost the whole day. 

Honestly, I enjoy this event to the fullest. Lepas stress untuk seminggu.. sekali menjerit terkeluar sampai high pith terus tak boleh berhenti. Nasib baik tak ada yang berdarah telinga.. nampak tak kat situ? 

3 group yang menang adalah group Bighu ( faci) , Hijau (SRC) and Meghah. Ada bakat ni !! Kak Husna dan Abg Vijay berjaya memperolehi piala idaman ramai ; The Best Bowlers dan yang paling best Sab dan Raff pun dapat anugerah cemerlang. Best Drain Male and Female... faham x? Anugerah longkah terbanyak.. mana nak taruk award tu ye? *sebenarnya, diri sendiri almost layak nak dapat anugerah tu :)


Cakelat dengan kemenangan tak disangka.. U ols ade?? :p
With Abg Vijay, Teyha, Abg Faris and Acap



Abg Vijay; Best Male Bowler.
*sorry a bit blur
Nazatul Husna ; Best Female Bowler. 

Lepas penat main bowling 3 games, kami disajikan dengan lunch yang super duper delicious. Tak tahu lah kot-kot kitaorang dah tahap kebulur tapi memang best. And tobak, memang harga snacks kat dalam tu sangat la mahal... :'( Lepas makan dan prize giving, kami masuk lagi ke dalam dan teruskan dengan sesi bergambar syok sendiri. Tak sabar nak tunggu Kak Fyena upload piha beramai-ramai.

Saya sangat seronok bersama semua fasi since day first I joined orientation. So far, the best orientation was the 'awesome' one and the best one for MBBS was the recent one since I have more chances to enhance my skills.

Kami balik ke MSU dalam jam 3 petang dan tiba-tiba someone told me  tayar kereta dah tersangat pancit. #damn ! Saya langsung tak tahu nak isi angin walaupun Mimi dah banyak kali ajar tapi tadi ada orang tolong... nasib badan la ^.^

Lepas an half hour dah sampai kat apartment, saya terus ajak Kak Masyi swimming kat level 5. Sejam lebih berendam dalam kolam, ya Allah.... bestnya !!!! Relief tension !!! 


With Kak Raja Masyitah
I think, I shall stop here. I'm so tired but I'm happy and can't wait for tomorrow :) One of the precious day in my life. I love all my friends ... thanks for always being with me . lurve .

May 3, 2012

Fullstop.

Assalamualaikum..

My best buddy aka cousin found her precious star...

Will it be the same in future?


Happy.

March 19, 2012

Kau Tercipta Untukku ♥

Assalamualaikum.

Maniskan tajuk article kali ni ? Kau tercipta untukku dan aku tercipta untukmu. Jiwang ke ? Asif la ye. Sebenarnya ni satu lagi forum yang dianjurkan oleh PMIMSU (Persatuan Mahasiswa Islam Management and Science University). Istimewanya program ini adalah kerana panel jemputan merupakan novelis Islamic yang sangat dikagumi dan yang zahir, sangat romantik...

 

.Ustazah Fatimah Syarha dan Dr. Farhan Hadi.


 


Pemilik Cintaku Setelah Allah dan Rasul.
Tautan Hati.
Denyut Kasih Medik.
Sebarkan Cinta-Mu.
Syabab Musafir Kasih.

Di atas ni adalah antara karya-karya kedua mereka. Tak rugi baca tau. Sebenarnya tak tahu pun DKM adalah salah satu karya Dr. Farhan Hadi. Kalau tengok sahabat-sahabat kat MSU, ke sana ke mari ada je yang kelek buku tu. Ingatkan buku study diorang, almaklumlah budak medik tak mainlah buku nipis-nipis ni kan. Ada ukhti ain yang amek MBBS ; Kak E (Izzah) , dia yang paling smangat bawak buku tu slalu. Tapi since ain ni bukan student medic, semangat nak baca tu agak tipis tapi Kak E cakap rugi tak baca ! So macam mana ni ??? Nak kena habiskan semua bacaan yang ada sekarang then nak tambah buku baru. Alhamdulillah, mama ain pun suka sangat kalau beli buku ni sebab dia pun book worm. Seronok dia bila ain cakap dah tak nak letak novel kat almari dalam rumah ni. 

Ok, asfi ye melalut pulak. Program 'Kau Tercipta Untukku' adalah forum ketiga sempena Minggu Penghayatan Islam 2012. Kata naqibah saya, short sem ni bakal diadakan konsert. Tahun lepas Shahir AF dah datang MSU ! tahun ni sapa?

Carilah pasangan yang high class.. bukan putera raja yang dicari tapi mereka yang :-
1. Meletakkan Allah ditempat teratas
2. Cinta kita kerana Allah
3. Mujahadah melawan nafsu
4. Menjaga hubungan dengan Allah dan sesama manusia

Dia yang tercipta untukmu bukanlah dia yang digelar teman lelaki atau teman wanita. Sebaliknya mereka adalah zaujan dan zaujah (^^,) romantik kan Ustazah Fatimah dan Dr. Farhan ni (usha gambar di atas) ^_^ #melting

Pesan Ustazah Fatimah Syarha, persiapan diri adalah penting. Dambakan yang soleh / solehah , maka solehah /soleh kan lah dirimu terlebih dahulu. Asif ya, ain lupa panel mana yang pernah pesan macam ni tapi mesti korang pun dah selalu dengar ' Cari pasangan bukan untuk diri sendiri tapi fikir siapa yang selayaknya menjadi bapa / ibu kepada anak-anak anda. 

Ain tak tahu lah silap atau benar bahawa ada antara audience yang expect forum ini akan menyentuh tentang alam bercinta di usia remaja yakni sebelum meninjakkan kaki ke alam perkahwinan. Sebenarnya, tak ada istilah bercouple sebelum kahwin. Tapi kalau tengok umat Islam zaman sekarang, dah tak amek kisah semua tu kan. Semoga Allah membuka pintu hati setiap mereka. 

Sebenarnya ain nak sentuh pasal forum ni saja tapi cam melalut ntah apa-apa plak kan. Emosi lebey ni namanya. Ok2, sebelum berakhirnya forum ni. Di saat Farihah dan ain sendiri dah off camera masing-masing. Kumpulan Mestika tampil di atas pentas. Hah ! Kelam kabut nak on dan adjust button record. Kusut betul, boleh pulaj terlupa ada persembahan istimewa. Alhamdulillah, ain dah sempat record. Sila usha klip video di bawah k !



Klip video sepanjang forum Kau Tercipta Untukku pun dah siap di upload ( muat naik :P)
sila rujuk 3 link

www.youtube.com/durratulfarihah

www.youtube.com/ainheartz

www.youtube.com/farihahhf

Kita tak sempat nak ambil gambar dengan Ustazah :'(


March 18, 2012

Mak, Abah Redhailah Anakmu by Imam Muda Asyraf.

Assalamualaikum.

Special talkshow : " Mak Abah, Redhailah Anakmu " adalah forum ke 2 selepas " Aku Jatuh Cinta ". Alhamdulillah, berkesempatan juga bersua muka dengan Imam Muda Asyraf. Loghat utara beliau tak hilang sepanjang forum ni. Asif sebab baru nak update pasal forum ni. Sebenarnya sekadar perkongsian. 

Imam Muda Asyraf sendiri turut menceritakan sedikit sebanyak pengalaman beliau sehingga berjaya menjadi insan yang digelar Imam Muda. Tahniah la kat students msu yang datang hari tu. Yang ain perasan semua macam tak nak balik. 

Tapi.... perasaan ku menyatakan ada beberapa mualim yang kecil hati. Iye ke? :( 

Ustaz Islamic Studies Ain kemain lagi merendah diri dengan Imam Muda dengan dialog beliau ' Dah dapat yang muda , lupalah yang tua '. Alahai ! Tapi hakikatnya Ustaz lagi muda dari Imam Muda Asyraf. Lawak la plak bila tau fakta tu ^^. Amek kesempatan sikit nak ucap Selamat Pengantin Baru buat Ustaz Mohd Herzali and Miss Akma :) Semoga diberkati Allah.

Berbalik kepada forum ' Mak Abah, Redhailah Anakmu, ada satu slot yang sangat mencuit hati. Kata Imam Muda Asyraf, ada sebab kenapa ditakdirkan hanya kaum hawa dipilih untuk hamil. Oppss, ingat tak kita pernah digemparkan dengan berita bahawa ada lelaki yang dikatakan mengandung. Auta aka loyar buruk semata-mata sebab beliau atau nama sebenarnya adalah Betty  sebenarnya adalah wanita yang dilahirkan dengan rahim yang sempurna namun memilih untuk menukar jantina . :'( * Tolonglah umat Islam jangan terpengaruh. 

Kata Imam Muda Asyraf, cuba bayang kalau lelaki mengandung dan bayangkan tok imam kat kampung korang adalah salah seorang daripadanya. 

Makmum : Tok Imam pasai pa letih sangat ni :)
Imam : 8 bulan dah ;S 

Nak dengar real-life punya dari Imam Muda Asyraf? Sila usha-usha video dibawah ^^.





Terfikir pula lepas ni kot ada orang google ' Imam mengandung 8 bulan '. Jangan buat lawak la tapi tak mustahil juga sebab ain usha kat nuffnang tu, macam-macam pesen keyword orang guna sampai kehadiran mereka dapat dikesan di blog ain ni. *nuffnanger mesti faham ni.

Asif la, panjang pula berceloteh kali ni. Tapi sebelum jari jemari berhenti menekan papan kekunci dengan kasarnya, (skema) ain nak kongsi beberapa keping gambar yang di ambil sepanjang program ini diadakan. 


Imam Muda Asyraf.


How lucky muslimin got a chance to take pic with Imam Muda :P Muslimat, sorry cannot upload our pic with  Imam Muda , all my fault >.<


Not to be forgotten nasyid group ; Damai. InshaAllah they are coming with first single. Check them our on facebook 'Nasyid Damai'. There are 6 members in Damai group and sorry this picture only focusses on 3 of them. It was taken by farihah :P Mind me introducing the middle one? Since he's the youngest so I vividly can remember him, ahha ! He just finished his SPM and I heard girls were going wild that night by looking at his appearance. Me ?? Alhamdulillah, dah tua ni dah banyak sedar diri. self-concious :P Anyway, some of them are from MSU/PTPL Shah Alam. Alhamdulillah, boleh tumpang bangga .... enjoy

Thanks for reading.

March 15, 2012

Aku Jatuh Cinta ♥

Assalamualaikum.

Sekadar perkongsian di mana satu forum bertajuk ' aku jatuh cinta ' ajuran Persatuan Mahasiswa Islam Management and Science University (PMIMSU) telah diadakan pada 15 Februari lepas di Lecture Hall, MSU. Tak lupa nak ucap sejuta dua juta tiga juta thanks untuk sahabat saya ; Afif Amalina.. beloved mommy. Asif la lambat sangat upload sebab saya baru habis final exam untuk semester 3. Doakan keputusan yang cemerlang ye untuk Durratul Ain <--- 100 org baca inshaAllah jadilah. Dapat Anugerah Dekan pun dah alhamdulillah (demand sungguh -.-)

   

Panel undangan adalah Ustaz Hasrizal Abdul Jamil dan Ustaz Halim Din. Alhamdulillah terlalu banyak input yang diperolehi dari forum berkenaan. Penyampaian kedua ustaz ni sangatlah menarik dan tidak membosankan. Moderator pun tersangatlah arif dan nampak sangat berpengalaman. tabik spring untuk moderator Tahniah bagi 300++ pelajar MSU yang telah diberi peluang oleh Allah untuk hadir ke forum yang penuh menfaat ini.

Moderator ; Zharif , Ustaz Hasrizal, Ustaz Halim Din, President PMI ; Saudara Syed dan Arif



'Aku Jatuh Cinta'

Love... I believe that most of you might thinking of your special beloved one; guess you know what I mean. It's ok and it should be fine. It could be you husband and your wife. *sorry I refuse to say gf/bf for certain circumstances...

In this forum, the panels and moderator focussed on the love towards Allah s.w.t, our prophet ; Muhammad s.a.w and love towards parents. How to develop and show our true love ??

There were a lot been discussed and I have received lots of positive feedbacks from my fellow friends and a bunch of thanks for that.. :) Thanks for being a apart of this forum and thanks for supporting our club.

Btw, my friend; Farihah had uploaded few videos that were taken during the forum..
Enjoy.. and syukran jazilan for reading...

January 29, 2012

What's Up, Fox? (Korean Drama)

I just finished watching What's Up, Fox? aka Foxy Lady. I like the story line and the actors and actresses thou at first I was so annoyed with Go Byeong Hee character since she works at 'adult' magazine. Aiyoyo..

Ko Hyun Jung with Chun Jung Myung
What's Up, Fox?
Ok fine.. I know it was very berkarat drama since it was published on 2006. I don't even know about this drama till my cousin; Mimi bought this CD last month. She said she in love with Chun Jung Myung. Anyway, this drama is about a 24 year-old boy who is in love with much older woman who is also his sister's friend. The 9 years different bring lots of difficulties from each family. *Nak tau lagi sila tonton.




*macam mana lah tak suka kalau muka baby face comel cute macam ni*

He was so childish in this drama but seriously I like his appearance in Cinderella's sister. Anyway, there's one character in this drama that I like second the most.. hehe 

Jo Yeon Woo

   

p/s : 16 episodes... currently waiting for Flower Boy from Kak Asiah ~.~

Ustaz Azhar Idrus... believe it or not !

Assalamualaikum...

believe it or not..
Semalam since me and my colleagues were so tired doing our interviews, kitaorang pun loitering la around KLCC. Tetiba mata Kak Ha terpandang susuk tubuh seseorang yang selama ni selalu tengok kat Youtiuk je. 'Ustaz Azhar !!!' Guess apa Ain buat lepas Kak Ha jerit? I berkejar 1 level tu then sampai escalator buat steady je nampak ustaz :)

Then???

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.






p/s : jangan jelees ;)

January 23, 2012

Students dan makanan.

Assalamualaikum...

Pengembaraan bermula.

Food Carnival by TESL students 'Nov 11. Gempak habis sampai 1 hari suntuk ain duk kat dapur rumah sebab kena gorang so-called-food.. hehehe. Food Carnival ni sebenarnya nak raise fund untuk Cultural Night yang akan datang. Sekarang ni pun ain dalam process melentukkan jari jemari untuk tarian Ngajat. =.="

Meet my friends ; bavani akka, kak ili and hidayah

Cantik kan inai kat jari dan lengan diorang tu.. Jeles meles betul larh !! Ain pun ada buat inai kat tapak tangan tapi kalau upload picha mmg xde orang nak puji =.=" sib bek dah ilang.

Program Manager; War gee and Secretary ; Kak Ili
Bukan senang nak ambil gambar program manager ni. Asyik sibuk je, kalah president MSU Prof. Dato' Wira Dr Mohd Shukri bin Abdul Yazid.. ehem2x, saya sangat bangga dapat mengingati nama beliau !!! Food Carnival ni bukan selalu kitaorang buat tau. Walaupun ain hanya sempat menapak kat MSU lewat ptg tu tapi sempatlah kuar perangai budak2 yang sebati dalam diri.

^_^ kawan tarian ngajat saya.








with love
.
.
.
from left Tusha, Bavani, Anak Amnah, Dianna, Farihah, Harmit, Dayah and Mun
This is my heart in MSU. I love each of them.. kenal ke yang duk paling depan tu? hehe Datin Paduka Dianna Suzieanna Mohd Shah larh ! Yang belakang Kak Nana tu my new roomate Kak Farihah Haris Fadzilah (kuat plak ingatan skrg).. very sporting yet supportive.. hehe