November 26, 2010

bila aku cuba bertahan

Sangat emo !
tu je bleh cakap . . . like i can trust no one now ~
What happen to you guys ? X_X
some like gossiping so damn much ! I used to love it when I was a stupid girl. .
some like to play with own feeling ! Can I say that I'm this type of person ?! Hell no !
Nak cakap je, kalau keluar makan tak semestinya ada any special relationship ! poyo ah korang ni +_+

Emo . emo . emo !

What you keep on staring at me like you're going to take off my eyes from the socket. .
hey ! what ur girl might think about it ? =-= seriously, i hate it !

You look so nice like a very cute one with that baby face , not with that ***** heart ! It's all black inside you. Guess how I know? I used to be a good stalker ! Go and get you 'candy' back in your arm ! (^___^)

I know you're freaking smart and clever ! but I won't fall . . .
B.ed student is on her way to rock this world !!!!




p/s : get the message? then u're awesome !!!

November 17, 2010

Pada Binatang Comel Manusia Bodo*

Malas nak banyak cakap sila tengok sini aje and decide sendiri ok!


Apa perasaan korang lepas tengok ni ? =.=' tolong la jangan cakap korang teruja. Kawan ain (Azim tam-tam) cakap kalau ain buat macam ni dia nak kasi penampo.... amboi cik abang! doa lah iman saya kuat tak macam beliau di atas ini. tapi kan, this guy sangat familiar !!!!!!!! jangan jangan .......... (sambung sendiri) 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Lepas tengok video ni apa korang rasa =.=' 
Sila senyum sambil komen keyh ;)

Nokia C3 . Gengblogger . Twitter . Formspring then wazzup ?

Feels like insomnia Feels like insomnia (*_*) Ni lyric lagu insomnia by Craig David, sila dengar di belog ain yang pinky ni ye ! Very delicious and thanks untuk makhluk asing berlimpa dan berkaki dua yang dah Bluetooth lagu ni ke handphone cikai ain.

Ada sapa-sapa nak bagi ain Nokia C3 tak ? Kalau ada sila tweet saya dengan kadar segera . (-_-) Tadi time jenguk sana jenguk sini ternampak pulak satu banner ni, macam iklan dari nuffnang tapi bukan (maknanya selalu la klik my nuff ye dear) . Then ternampak ada orang nak bagi Nokia C3 for free. . . Nak ke? KLIK SINI la

Pastu jenguk-jenguk pulak twitter ain yang dah berhabuk tuh tapi maintain cute . Nampak la ade status yang di update dengan statementnya 'GB aka Gengblogger dah bebas dari sang virus virus cinta Malware. Heharap, kawan-kawan yang selalu lepak GB dulu akan kembali semula. Tadi pun ain dah try on pakai google chrome ni (dengan theme Anna Sui) and sambil lompat katak nak cakap gB dah oK balik ! Sayang KONG lebey la lepas ni +_+

Jangan lupa singgah formspring saya and tanya soalan yang cool ! cool ok! no no no hot soalan ! bikin wa panaaaaassss aje.. Suka suki tanya soalan personal tau ! Malu la I nak menjawab =_=' Hari raya ni sempat plak ain update blog ye ! (beraya apanya duk umah je arini)

Petang karang gerak p Besut tapi sedihnya kali ni :( wazzup ??????????


Cam mana nak begumbira di hari yang ceria ni kalau charger camera tertinggal di Shah Alam ! hukhukhuk ! Biarlah cinta ku tertinggal di sana jangan charger :'(  Tolong la kazen-kazen bawak camera yang ada Bluetooth ;D (doa ni !) Huhuhuhu... Xsbr nak snap ngan incik lembu esok !~

Band gurls ! rock ur work (ok aku poyo je)

mandi ujan tau ! hang out punya pasal =)
Last but not least, happy always ! and tak sabar nak p Shah Alam tapi sedih tinggal mommy =.=' 
*follow my twitter keyh!

November 16, 2010

bila aku.. terdengar takbir raya

Salam Eid Adha buat semua rakan-rakan ! teman-teman ! kawan-kawan !
Tak lupa buat bebudak uitm ! kbm ! msu ! sksb ! smkb ! shams !

Raya kali ni mungkin agak meriah seperti sebelum ni sebab Kak Nor (my aunt) datang sini petang esok, Mina (aunt aku jugak) flightnya pagi esok. Hari kedua kitaorang akan naik kete unta (percaya la tu) untuk ke Anak Ikan, Besut. Korban di sana (-0-o-) korban?? 

Macam biasa setiap kali aku dengar orang takbir raya... aku ingat kat arwah nenek aku. Each time ! T.T Kenapa. . . . .  maybe sebab dia antara insan yang paling aku sayang yang dah tinggalkan aku . . . Hajjah Zainab, ya tuhan ! Rindunya, kalau nenek aku masih hidup mesti satu family besar berkumpul lagi. 

Aku mesti nangis and tersentuh sangat dengar takbir raya :) Aku hanya mampu doa untuk nenek aku kan. . . Alhamdulillah , hidup aku berjalan lancar. Aku tak nyesal dengan apa yang aku dah buat.

Untuk seseorang,
*Awak, rahsia awak dah terbongkar (suspen gila) . Insaf keyh! Bertaubatlah, pintu taubat sentiasa terbuka ! Jangan ulangi kesilapan lama. Saya tak nak awak jadik salah sorang yang buang bayi ! Ya Allah .. nauzubillah

SALAM EID ADHA !!!!!!

ihsan cik google lagik
Esok mesti ramai banyak lembu ngalir air mata. Korang nak amik gambo pun biar le lembu tuh habis nafas dulu ye. Peluk cium untuk lembu-lembu korang ! Muahxxxx .. ciom untuk lembu korang .. hikhikhihk

November 15, 2010

learn the LOVE language

Have you ever know what is body language ?  Google it by yourself ya ! hikhikhik (gelak tak cukup nafas)  When I was in secondary school, I always interact with my Math teacher using body language. Especially when I want to volunteer myself to go in front. (see... aku memang mencapap). Sadly, this quite handsome but old teacher always make fun of me by saying this ---.....

'Saya nampak body language tuh'

Picha by incik google

But, what i'm going to share with you is about LOVE language. Can you tell me the difference between LOVE and BODY language? I can't tell but I know both don't need any sound (ahha.... ) Sebelum tuh ada soalan saya nak tanya, orang bisu sendawa tak ?

LOVE language !! Some said that if we've found our soul mate we'll know him/her exactly the first time we met. Isn't it awesome ?! But I never experience this. Uh, I have another experience (I guess). 

Dulu, when I was doing foundation in TESL at UiTM Kuantan, there's a boy named Wan Ahmad Faris (Teslian also bukan Law- Uh, ader 2 budak nama sama ni). First time aku jumpa Faris ni, rasa macam dah 10 tahun kawan ngan dia. Aku memang ada intention nak kawan ngan dia dulu sebab kawan baik aku ni minat gila babing kat Faris ni. Aku panggil Faris Ganu. Perasaaan tu macam best gila. Even dia pun pernah cakap dia pun rasa sama macam aku rasa. Yang kitaorang macam dah 10 tahun kenal. Dia pernah bersekolah kat tempat aku tapi tak sewaktu ngan aku. Gila kan =.=' Apa-apalah incik Faris, haha ko tetap kawan aku walau gila sombong skarang and aku harap sangat aku dapat jumpa kawan-kawan baru yang ada perasaan yang sama. Means, macam dah lama kenal. Best kan!! And aku tak minat Faris ok! =.=' sudahlah gosipkan aku T.T
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




Video ni untuk semua orang yang ada rasa chenta lam aty masing-masing ("",) (,"") Sangat sweet ok ! As sweet as cotton candy !_!

November 14, 2010

Budak Cuai Dealing With MAMEE

MAMEE MAGGI ... Both are not my favorite but still I love them (+_+) They helped me a lot when I was starving like crazy. Deliciousta !  But tonight MAMEE Kari Berasap (sempat aku iklan ni tau) has kill my mood ! Grr..... It hurts me  T.T ( boleh tak nak nangis kejap dengan efek jari telunjuk yang luka ni)


Sheedap plak gambar ni. MAMEE aku tak ada lah nampak sedelicious ni tapi sedap la jugak bagi aku yang memang dah gian giler nak makan MAMEE. Lain ke MAMEE ngan MAGGI? harap saudara TELO tak marah dengan iklan ni. Cik google yang sedekah ni.

Incik MAMEE, sila bagi credit kat saya. Susah-susah saya edit ni tau. =.=' Sila fokus pada cup MAMEE ni aje ye . hikhikhik (gelak tak cukup nafas)

tukar mood sket
.
.
.
.
.
.
.
.
.
T_______________T

Ni jari saya tau ! bukan incik google yang sedekah. Luka sudah. (bahasa Melayu yang betul =sudah luka, maaf cikgu bm) . Kenapa cover dia pun boleh lukakan jari saya. Hilanglah protein dalam badan saya . ye ye je aku ilang protein kan. Harap blood clotting cepat2x hentikan pendarahan ni. *I blaja bio jugak okeyh* .
'Nasib baik jari telunjuk kalau jari manis? Kurang ah mas kahwin saya !!!!
Tajuk entry macam menyalahkan diri sendiri tapi hakikat saya tetap salahkan penutup MAMEE ni... ;p Lain kali bagi salam la nak lukakan orang.  Tapikan, jari luka sikit pun dah sakit, kalau hati yang luka ? =.=' 

Have the best of both worlds with Blackberry Torch 9800 For FREE


uncle
uncleuncleuncle


Blackberry Torch 9800 for FREE !! Listen all... for FREEEEE (stress more on E then u'll get it)Whose so crazy to ignore this ? Of course not me.

'How you have the best of both worlds with the full 3.2 inch touch screen and BlackBerry keyboard on the Celcom BlackBerry Torch.

Best of both worlds ! I just love it .. LURVE it more than I love my future boyfie (hope nope). Other than 3.2 inch touch screen and Blackberry keyboard, what else could make it so AMAZING ?! (I'm going to tell you know dear)



Connectivity at your fingertips 8GB of memory, expandable up to 32GB with a microSD card, zoom effect by a pinch of your fingers and enhanced music player  - Sangat-sangat menakjubkan bagi aku. Maunya aku upload berdozen-dozen-dozen lagu favourite, masukkan application favourite aku :)


Connectivity at your fingertips5MP camera with flash, continuous auto-focus and image stabilization, plus 11 photo modes and video recording to ease those spontaneous moments. -Its more than enough bagi aku... Bleh tangkap gambar rabbit kat sebelah ni banyak2x.. hehe

Connectivity at your fingertips
update multiple social networks such as Facebook, LinkedIn, Buzzd and much more with a single post or gather and filter all your social network and feeds in one view  - tak bold kan pun korang boleh nampak kan.. Sesuai untuk orang yang addicted ngan facebook macam aku ni.. facebook for live, hehe


Connectivity at your fingertips
Faster, richer browsing to manage multiple open websites with tabbed browsing as well as bookmark all your favourite sites - Kemudahan kan +_+



Cukup bulat mata korang kan -0-o- 
Darling ! Dear ! Lalink ! Let me share with you the amazingly affordable prices Celcom was offering for the BlackBerry Torch and the CRAZY deals at the Celcom Blackberry Torch launch event on previous 29 October! (sad that I missed it !) . Kalau aku ada kat sana agak2x boleyh tak aku sapu sume? Bukan sapu lantai tp enpon ni la =.='








Ni plak pakej yang affordable (apa bahasa Melayu eh) yang disediakan oleh Celcom ... bertuah pengguna Celcom (aku la tu.. )


I can't imagine those lucky people ! *Boleh saya doa untuk putarkan waktu tak? Want to know what's the CRAZY CRAZY DEAL ?  Check THESEE out !~



1-DAY ONLY CRAZY DEAL!!!!!
-         Enjoy the Celcom BlackBerry Torch at CRAZY prices from as low as RM 8 when you sign up on the day with Celcom Exec or Celcom Biz plans!
-         1st 10 customers to sign up get it at RM 8!!! (Tak tidur malam orang yang dapat ni)
-         Next 100 customers get it at RM 488!!
-         Following 100 customers get it at RM 888!
-         ONLY LIMITED STOCK AVAILABLE and it’s FIRST COME FIRST SERVED (Nak jugak !!!!)
-         Get FREE Limited Edition BlackBerry Torch Door Cover, FREE BlackBerry Torch hard casing plus FREE Call Me Tones for 1 month worth RM5, games, apps for BlackBerry®. Just Dial *118#, select STUFF FOR BLACKBERRY!
-         Be part of the fastest, widest clearest mobile network in the country (Ni yang tak terlawan neyh :( )
Nak tahu lebih sila KLIK SINI

***************************************8
Aiseyh, tapi macam aku tak menjawab soalan, macam mana nak dapatkan henpon pujaan ni dengan percumEE? Jawapannya, joinlah contest yang dianjurkan nuffnang untuk semua Nuffnangers (aku lagi) yang dibawakan oleh incik CELCOM . Contest ni bermula dari 29 Oktober hingga 19 November 2010. So, masih ada masa ! Join la sekali yea (^_^) 

Kalau nak join sila KLIK SINI.

November 13, 2010

Learn How to Speak Correctly

Hello guys ! Hello Teslians ! Hello Bloggers ! Hello Blog walkers ! Hello Pinkish !

Its been ages since the last time I use English in my entry. Ho ho ho (santa kelaus gelak) . I'm taking bachelor in TESL education so get use to it my dear. hek hek hek (macam ni ke aku nak jadik teacher? ) Uh , kat sini ader satu video yang I nak share dengan semua. Learn how to speak ! Very simple step ;) 

English ni widely use kan, so it's great kalau kita belajar sikit2x (bukannya nak lupakan bahasa ibonda kita). Loghat Ganu pun I tak lupa okkeyh ! best among the beast, I can speak dengan loghat Qelate and Kedah a lil bit. Cuma N9 je tak reti lagi walau my daddy asal sana ;(


How to pronounce !!! . . . . .


CORRECT - Koret ()   /  Kerret ()
CONNECT - Kone*()   / Kennet ()


note : saya nak jadik pointer 3.99 atau lebey ke sem ni boleyh x? =.=' amin !!!!

November 12, 2010

ANDAI SEORANG LELAKI ITU DATANG. . .

Andai seorang lelaki datang kepadamu  . . . . . .
  • ketika kau perlukan teman...
  • dengan ciri-ciri lelaki idaman...
  • dengan menegur dan membuatmu terhibur...
  • Adengan  menanyakan pendapatmu tentang dirinya...
  • dan menanyakan tentang ketampanan wajah dan keromantikan dirinya kepadamu...
  • dan memintamu membetulkan kolar baju dan rambutnya...
  • sambil merapatkan badannya kepadamu...
  • tanpa segan silu padamu walau dirimu sudah pemalu, sopan dan ayu...
  • DAN waktu itu, apakah tindakanmu.......????


MUNGKIN PADA PANDANGAN LELAKI ITU,
"Kau sangat comel pada mataku" 
"Kau dah seperti adik kandungku"
 "Lu keras macam tomboy takkan lu nak feeling dengan gua" 
"Kau dan aku bukan alim sangat jadi tak perlu hipokrit"
 "Kaulah kekasihku, kau perlukan belaian dan sokongan moral dariku" 
"Aku tahu kau sunyi, aku tak kisah kalau aku kau nodai. Aku sudi dan sabar menanti" 
"Oh, kau adalah bakal isteriku, aku harus berlatih dari sekarang 'menumpangkan' bahuku" 
"Ku berbuat begini tiada yang tahu, kau takkan cerita pada orang lain"

TETAPI WAHAI PEREMPUAN, ADAKAH ITU YANG KAMU MAHU DAN DAMBAKAN? ADAKAH ITU YANG KAMU PERLUKAN?

Andai seorang lelaki itu datang...
Dan hanya dirimu pengawal gelanggang...

BERANIKAN diri untuk BERUNDUR 
GAGAHKAN diri untuk TIDAK CAIR DILEBUR 
TABAHKAN diri untuk menjadi PEREMPUAN EKSLUSIF YANG UNGGUL!
Perempuan yang taat hanya pada lelaki bernama ayah dan suami
Perempuan yang sedar maruah dan keunikan diri
Perempuan yang takkan cair dengan pujukan rayu 'syaitan' lelaki
Perempuan yang punya jati diri, berundur kerana TAK MAHU SUAMINYA NANTI DIBAYANGI BEKAS TEMAN-TEMAN LELAKI.
Sesungguhnya, neraka itu hakiki...

Ingatlah wahai diri yang bernama perempuan,Andai seorang lelaki itu datang...
Beranikanlah diri untuk BERFIKIR dan MENOLAK dengan mata...

******
Apa yang aku tahu, jodoh tu tak kan ke mana dan kakak aku cakap, kalau dah bercerai- berai jangan asyik salahkan jodoh andai tak ada usaha untuk mempertahankan. Bagi aku yang masih single-but-not-really-available ni jodoh tu memang tak kan kemana sebab semua telah di tentukan. Tapi, kita kenalah berdoa selalu agar dipertemukan dengan jodoh yang sesuai buat diri kita.

pssst : credit to Adnin Nabihah +_+

November 11, 2010

Yang sering merasa serba salah adalah aku

Aku tak tahu nak tulis apa cuma sekarang yang aku tahu aku bengang dengan diri aku sendiri yang tak tahu nak buat keputusan. Selalu serba salah nak buat itu nak buat ini. 

Nak tegur orang tu tapi kang salah faham plak.

Nak delete dari list nanti menyesal pulak.

Tak nak tegur aku ni pulak memang nak gila sembang dengan dia.

So, apa aku buat ? 

Buka facebook, post itu ini kat group kat wall kawan-kawan then off.

On game main farm frenzy 2 sampai final then on game funny minners sampai dah tak funny dah.

Then on game cake shop 2 sampai nak muntah dah tengok cake-cake ni, nak makan bukannya boleh.

-0-o-

Kek kahwin saya mesti lagi cantik :(

kenapa dengan saya ni T.T

pelajar msu ponteng bridging class beramai-ramai

Hari ni sebelas bulan november bermula macam biasa bagi aku. Lepas subuh terus ngadap laptop, usha blog usha member. (mandi dulu, kengkadang mandi lambat sket-wangi ok!). Mission untuk aku siapkan dalam tempoh tiga hari ni adalah :-

1. Lengkapkan borang ptptn.
2. Kemas box yang dah bersepah dalam bilik.
3. Basuh kereta aku ngan mommy skali.

Doakan aku dapat siapkan semua ni atau aku yang akan hancus. 

Berbalik pada topik di atas, apa tu bridging class? bridge? Ni khusus untuk pelajar Managament and Science University ye ! Wajibun untuk korang rasa keperitan bridging class ni yang maha bosan tapi agak berfaedah. Aku dah register since 20 sept. Means, aku dan kawan-kawan dah dekat sebulan join skill class what so ever ni.  Baru-baru ni (1.11.10), class aku bergabung dengan intake yang lebih baru. Lebih ramai kawan baru yang aku kenal. Yeppi !!! Kawan aku cakap dapat cuci mata lagi. (kawan aku ok, nope me kowt)

Setiap dua minggu bridging class ni bertukar ganti lecturer, tapi sejak deepavali tu dah ramai yang balik. Macam aku ni dah menapak kat Terengganu nak p Shah Alam plak, oh ! hell NO la ! Nak naik bus? 8 jam woOoo.. Kalau pak cik bus tu speed pun, montot aku sakit jugak duk lame-lame lam bus tu. Nak naik flight, aku ni insan yang miskin aje. Rm200 untuk p Shah Alam? =_=' Baik aku kumpul duit tukar handphone baru.

me and my group presenting A Lot of Hair song ..
My best friends...
Kami sangat tertarik dengan picture senior kami ni :D
Lecturer baru ni aka Chinese lecturer yang selalu bagi arahan yang tak make sense untuk kitaorang ugut!! UGUT ! ugut apa? Ugut setiap pelajar yang tak dapat untuk repeat balik class HELL tu. Mak Cik, kawan-kawan saya mungkin takut tapi saya tak takut sangat.  Walaupun dalam aty ni takut la jugak sebab anda garang macam lion queen ngan kami. Untuk rakan-rakan baru di MSU, jumpa aku tegur ye!


NAK BELI ENPON BARU !!!! Tapi enpon ape ............?

November 10, 2010

contest BAJU SAMA by ika puk puk

Jom bercontest ! Macam yang korang baca tajuk ni. Contest baju sama means baju yang sama la kan...
Lihat gambar tiga gadis ayu di bawah ni, ni banner rasmi untuk kontest ni (alamak! ayu ke? *_*). Cik pengajur adalah ika puk puk. Puk puk tu ape? ta sempat plak nak interview beliau. 


Syarat-syarat kontest ini adalah seperti berikut.... Easy Dizzy Breezy :-

1)    Be cik ika puk-puk's follower.
2)   Buat satu entry pasal contest BAJU SAMA by ika puk puk.
3)   Upload gambar korang.korang mestilah memakai baju yg sama dlm gambar tu.bilangan ahli dlm gambar plak mestilah xlebih drpd 6 org n xkurang drpd 2 org.xkesahlah gambr kwn2, kapel, fmily, mak ngn anak, ayah ngn anak ke..yg penting baju sama..baju kurung boleh but not baju melayu..
4)   Ceritakan serba sedikit pasal gambar yang korang dh uploadkan td.
5)   Copy banner di atas dan letakkan dlm entry contest BAJU SAMA by ika puk puk.linkkan banner di atas terus ke entry yang aku link ni ( contest BAJU SAMA ).
6)   Bila dh siap semua tu, sila tinggalkan url/link entry anda td di ruangan komen entry contest BAJU SAMA di blog ika untuk ika terjah blog korang.
7)   Hadiah menarik menanti anda.
        8) Tarikh tutup penyertaan : 31 Disember 2010 

JENG..JENG...JENG...

Hari Guru pertama buat aku 
Dan nilah gambar yang ain pertaruhkan. Gambar ni time Hari Guru tau ! Ain kan pernah jadi Cikgu walaupun untuk bebudak tadika aje.. :D Sementara cuti U kan. Me at the middle, yang kiri tuh teacher Ayu and kanan teacher Fauziah. Giler cun sorang-sorang kecuali aku! (merendah diri giler). Dalam gambar ni tak cun tapi lecun, penat au nak kena arrange itu ini semata dua mata nak siapkan jamuan untuk sume budak-budak tu. Siap ader anggur ijau lagi kat belakang tu.

So, korang ! Wish me LUCK ! and sila clik SINI utk join sekaki :D

kalau BINATANG sibuk berFESBUK . . .

Hari ni tak la bosan sangat , sebab contact lens yang aku order tuh dah sampai. HAZEL giler! Thanks to GeoLens. Ok, berbalik pada tajuk entry ni. Tadi aku sibuk-sibuk menziarah link kat FB macam biasa. Then aku jumpa satu notes yang mampu buat aku tergelak. Perhaps aku ni memang senang gelak. No doubt !


Aku pick yang menarik bagi aku je ni. Tak leh aku bayang macam mana binatang nak handle laptop nak nak lagi dengan FACEBOOK yang banyak gossip tuh. Ntah-ntah ayam pun takut nka bertelur, siput babi pun dah tuka nama. (aku melalut sket)


Bile siput menyiput
Status binatang-binatang kesayangan korang . . .


Nyamuk: Siot, sekali drug addict gua hantam daaaa. Gua positif HIV AIDS... uwaaaaaaa
Ayam: Kawan2...kalu esok guwe tak update...bererti guwe udah di goreng....I luv u all... jangan luper wat kenduri arwah untuk I yaa...
Kucing: Baru je add awek sebelah umah... keturunan PARSI beb!!! 
Kucing Betina: "Anak i yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa."
Kuda: Patah kaki; Rider aku bangang salah timing bila nak lompat pagar, sekarang rehat kat kandang.
Kura-kura: Aku sakit hati bila bini aku berjalan. Lembab mcm siput babi
Siput babi: Aku sakit hati bila bini aku bergerak. Lembab mcm kura2

Ikan parang: Kurang asam punya manusia, letak gambar aku kat depan bekas keropok
Ikan Sepat: Terkenang jiran sebelah yang dah dijadikan ikan pekasam. Al Fatihah


* Ada persamaan tak dengan post korang? *



Yang paling tak ley bla adalah post dari Burung Kakak Tua
Burung Kakak Tua: Penat betul nk ubah stigma masyarakat. Walaupun aku Burung Kakak Tua, tapi aku burung Jantan!!!


Agak kejam untuk aku cakap yang aku tak pernah terfikir dengan keberadaan Burung Kakak Tua Jantan. Dah nama pun kakak kan... ;)

10 Tabiat Merosakkan Otak

Macam best aje 10 tabiat yang aku baca ni. Agak menarik. Credit to Facebook User yang langsung aku tak kenal sebab sudi share sal tabiat ni. Kawan-kawan and Lawan-lawan aku sila baca dengan mata yang bulat keyh -0-o-
1. Tidak mengambil sarapan pagi
  • Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif. -Selalu skip breakfast kalo kelas kul 8 pagi :)
2. Terlebih makan
  • Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.-kalau balik umah mmg terlebey makan :(
3. Perokok
  • Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit ‘Alzheimer’. -Sy tak smoke tp kawan2 ske smoke depan saye!! BENCI la gila !! :\
4. Penggunaan gula yang berlebihan
  • Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat. - Gula hati ok tak? :D
5. Pencemaran udara
  • Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia. Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak. -Oh dunia.. ape la aku nak komen :D
6. Terlebih tidur
  • Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati. -Ni pun blh rosak otak ke? 000OOoooo000oooOOo
7. Menutup muka ketika tidur
  • Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak. -Wat pe nak tutup muka.. 
8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang sihat
  • Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak. -Dah assignment melambak.. wut tu do :]
9. Kurang berimiginasi
  • Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun. -Ni saya memang bagus !!!! 
10. Jarang berfikir
  • Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak kita. -Saya seorang yang pemikir.. sgt sgt sgt sgt sgt ;D


So, renung-renungkan dan selamat beramal...
 

Sila usha gambar ni betul-betul ya ! :D

November 8, 2010

mimpi yang tak sempurna

Sejak balik ke hometown , Terengganu 4hb lepas tak ada apa sangat yang aku buat kecuali makan makan makan tengok tv makan lagi tidur online main game.


So, cara terbaik adalah menidurkan diri aku dengan harapan dapat mimpi indah-indah. Jangan pk bukan-bukan okeyh ! Masih suci ni (*__*) Semalam aku siap doa lagi nak mimpi indah-indah so tak adalah gatal-gatal nak bangun tengah malam and online laptop bukak facebook yang macam tak ada apa-apa tu. Mungkin sebab kawan-kawan aku tengah sibuk nak final ni kan . So no komen la :-]

Tapi harapan tinggal harapan, lain yang aku harap lain yang aku dapat. Aku rasa kalau aku ada heart attact aka sakit jantung memang aku arwah la semalam. Aku mimpi sorang mamat ni yang pernah jadi kawan aku tiba-tiba wat hal and nak bunuh semua kawan-kawan aku termasuk aku. Gila kan ?!

Semua ni gara-gara aku duk add mamat tu kat facebook la kot smalam. Punya la dalam banyak-banyak orang kenapa mesti dia? kalau Sheikh Muszaphar ke Edward Cullen ke cun jugak ! tapi yang aku tak silap ada orang selamatkan kitaorang. Penyelamat itu ??? Aku pun tak tau sape.. so aku anggap Edward je la yang selamatkan aku...




Dan alhamdulillah sejak duk umah tak yah alarm jam sebab mak aku adalah alarm yang terbaik :-]

Dan motif balik kali ni nak BELAJO MASAK .. AMIN!