October 26, 2011

Ukhwah Fillah.. Kerana Allah

Sahabat yang baik sukar dicari.. sahabat yang sentiasa bersama kita terutamanya saat kita dalam kesusahan sangatlah tidak seramai sahabat yang hadir waktu kita gembira dan ketawa :)

Tapi.. one thing you should know

Kalau kita nak jadi baik, kita kenalah jadi sahabat yang baik dan berkawan dengan orang yang baik-baik <-- someone told me this and I think it's 100% true.

Sahabat ..
Part I
Part II

Visit here *sila klik* , then ain terbaca tentang 7 cara bersahabat kerana Allah. Perhaps I can practice it :)


1.Memberitahu temannya bahawa dia kasih dan suka kepadanya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Jika seseorang kasih kepada seseorang makan hendaklah dia memberitahu temannya'
(HR Abu Daud)

2.Apabila berpisah dengan seseorang maka hendaklah dia mendoakan sahabatnya tanpa pengetahuannya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Setiap hamba muslim yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuannya pasti akan didoakan malaikat dengan berkata engkau juga akan mendapat seumpamanya'
(HR Muslim)

3.Sentiasa bermanis muka ketika berjumpa sahabatnya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Janganlah kamu meremehkan kebajikan sedikit pun , sekalipun   dengan berjumpa temanmu dalam keadaan wajah yang ceria'
(HR Muslim)

4.Segera bersalaman ketika bertemu dengan temannya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Setiap dua orang Islam yang berjumpa dan bersalaman pasti akan diampunkan dosa keduanya sebelum mereka berpisah'
(HR Abu Daud)

5.Amalan ziarah-menziarahi
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Hendaklah kamu menziarahi sesekali nescaya akan menambas kasih sayang antara kamu'

6.Memberi Hadiah
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Hendaklah kamu saling memberi hadiah nescaya kamu akan berkasih sayang'
(HR Thabrani)

7.Membantu sahabat-sahabatnya dalam kesusahan
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Orang yang berjalan untuk menunaikan hajat sahabatnya lebih baik daripada orang yang beriktikaf selama 2 bulan'
(HR Hakim)


InsyaAllah.. bagi ain dalam bersahabat ni kita jangan pentingkan diri, bertolak ansur, saling bermaafan dan ikhlas. Janganlah berkawan dengan seseorang kerana harta , pangkat atau kedudukan. Sebab bagi ain, tak melimpah pun kat kita. Mungkin ain pun tak perfect dalam menyayangi setiap sahabat ain but truly I do care and love each of my friend ... walaupun ada antara kita yang pernah bersengketa.

October 25, 2011

Kekasih Halal.

Kekasih Halal..
Ada kekasih Haram ke? Korang rasa?

Sebenarnya, saya tak suka sangat cakap pasal marriage macam most of my friends especially kat Facebook tapi ain tak kutuk atau salahkan diaorang. Normal la tu naluri untuk dimiliki dan memiliki, Mungkin seru dah sampai kot. So saya ni abnormal la? Biarlah abnormal pun :-)

Tadi ain ada jenguk link kat atas, dan ain sangat tertarik dengan setiap lukisan beliau. Sudi-sudi lah jenguk ye. Especially for those who have facebook account. Take something from it. Learn something.

Part I

Part II

Dan kekasih yang halal adalah.... selepas akad nikah.

✿~ hidupnya cinta bukan kerana bahagianya kita..

✿~ hidupnya cinta bukan kerana rupa.
.
✿~
hidupnya cinta bukan kerana sempurnanya diri..

✿~ hidupnya cinta bukan kerana hidupnya kita..


TETAPI hidupnya cinta kerana KASIH SANG PENCIPTA..

>>> Biar SENDIRI hingga hujung nyawa, asal TIDAK SEPI dari kasihNya..kerana

sesungguhnya HAKIKAT CINTA, hanya DIA yang ESA..(◠‿◠)

October 23, 2011

Duhai Hati.. Be Patient !

Marah..marah..marah..
Sangat marah !

Marah itu sifat syaitan. I'm trying to cool down and it's not easy. I almost cried but a funny article save me :-) Thanks itsmesaiful.blogspot.com Duhai hati yang membara, tahulah marah itu sifat syaitan. Biar mengalir titisan jernih di pipimu, jangan sekali tewas dengan sifat syaitan yang satu itu.


What am I trying to be is... the one who are able to overcome her anger because 'Sesungguhnya orang yang kuat adalah orang yang mampu menguasai dirinya ketika marah'. Bukan mudah untuk kita overcome rasa marah ni. Masa sekolah SHAMS dulu, selalu orang cakap waktu marah kalau kita berdiri harus duduk, kalau duduk harus baring tapi wudhuk jgn lupa.


How to overcome...wallahualam

  1. Merenung ayat-ayat al Quran dan hadis-hadis Rasul.
    “Janganlah kamu marah, nescaya kamu akan masuk syurga.” (HR Thabrani)
  2. Mengingat kekuasaan Allah Ta’ala
  3. Mengetahui bahawa menahan marah dan memaafkan bukan bererti lemah.
  4. Mengingat Akibat Buruk Melepaskan Rasa Marah
  5. Berlindung kepada Allah.“Aku mengetahui satu kalimat yang seandainya orang ini mengucapkannya nescaya amarahnya akan hilang. Jika ia mengucapkan, “A’uzudzu billahi minasy-syaithaanir-rajiim.” (HR Bukhari dan Muslim)
  6. Mengubah Posisi Badan
    “Sesungguhnya orang yang berbaring lebih baik daripada orang yang duduk. Orang yang duduk lebih baik daripada orang yang berdiri. Orang yang berdiri lebih baik daripada orang yang berjalan. Orang yang berjalan lebih baik daripada orang yang berlari.” (HR Muslim)
  7. Diam
  8. Berwudhuk.
    “Sesungguhnya marah itu dari syaitan, sedang syaitan diciptakan dari api, dan yang dapat memadamkan api hanyalah air. Oleh kerana itu, apabila salah seorang diantara kamu marah, maka hendaklah ia berwudhuk.” (HR Ahmad)

p/s : Lepas tulis ni saya dah tak marah, tapi senyum selebarnya =)

October 21, 2011

Oghang Perak Mai Ganu.


Yesterday, all my troubles seemed so far away.
Now it looks as though they're here to stay.

Oh, I believe in yesterday.
-The Beatles-

Yesterday was so fun with Kak Solehatunnur. Cantik kan nama dia... Ain panggil dia Kak Sol , kitaorang close since pergi jog sama-sama hari tu with Insyirah and Aliah Helmi. Dengar cerita sekarang Aliah Helmi; future-medical-student dah pakai purdah.. hope istiqamah and seriously kitaorang rindu Aliah.

Kak Sol ni orang Perak datang Terengganu sebab teeeeeeet...hehe. Hope sangat Kak Sol ada jodoh dengan dia.. amin amin amin! *tiba-tiba pulak cakap soal jodoh.

Semalam Asmaa bawak kitaorang pergi Pantai Teluk Ketapang, kat sana ada ICT tau.. Ikan Celup Tepung (named given by budak gedik). Ingat Shah Alam aje ke ada ICT? :-p

Kak Sol kesayangan saya!
Ira (kanan) and kawan sekolah dia..

So, kalau korang nak melawat Terenggau don't forget to come here ok ! Seronok dapat kawan baru semalam.. Ira ni pun dak MSU, dia amek hospital and tourism.. dah nak practical insyaAllah.
payung tu sangat obvious and its asmaa's
Lepas kenyang, kitaorang ingat nak g Masjid Kristal terus tapi Kak Sol nak bergambar kat pantai dulu. Katanya kat Perak ada 'pantai' tapi nama semata-mata. Lupa pulak ain nak snap picture budak Ganu dan Perak yang Jakun nampak shells. :-D #asmaa and #kak sol .. hehehehe


Asmaa and Ira 


Kak Sol tingat kat Abg teeeeettt..

Banyak sangat gambar kitaorang ambil, I wish I can upload them on FB tapi I deactivated my FB for a while until my so-called-problem settled. I know something extraordinary is going to happen on this November. I'm so frighten but seriously I can't wait to know what the 'something' is all about.

Semalam lepas solat kat Masjid Kristal sempat borak-borak berdua ngan Kak Sol. #masalah hati. One thing I like about Kak Sol, dia sangat sporting. Sayang sangat kat Akak BMS sorang ni. InsyaAllah Ain doakan akak ngan teeet dpt sambung MBBS.. amin ! Nanti ain jadi fasi boleh la usik akak.. teeeeet..

Ingat Melaka je ada river cruise??
Kitaorang sampai kat Masjid Kristal arouns 7.15 pm.. Wanna know something ?? Ada 2-3 ornag pak cik so-called-alim duk lepak kat depan pintu masjid tu. Tak ada moral langsung. Dah elok kopiah tu atas pale tapi gatal nak mam***... wat malu je la :( Tak beradap.

Neway, esok nak jumpa Kak Sol lagi before dia balik Peghok. Tengah fikir nak bawak dia pergi jalan-jalan kat mana lagi... hehehe

October 19, 2011

Blog yang memeningkan.

---.---'
saya nak tukar comment jadi popup window 

masalahnya..

tak reti dengan setting yang baru ni..
almost half a year tak godek2 ngan setting 
wuu..wuu..wuu... peliz !!

i'm not happy...

October 18, 2011

Tutorial : Buang Text Di Footer (Powered by Blogger)

Assalamualaikum.

Hari ni penat ain cari tutorial nak buang text kat footer aka text yang ada tulis powered by blogger. And, terasa pula nak share pagi2 ni dan yang lebih penting sebagai rujukan in case ain reload new template kan.

1. First step, cakap 'saya sangat comel dan berkaliber'

2. Lepas tu click design > edit html > tick expand widget templates

3. Cari kod kat bawah ni

<b:widget id='Attribution1' locked='true' title='' type='Attribution'>

4. Tukar 'true' kepada 'false' then SAVE

Whooppy ! Belom siap lagi ni..

5. Lepas tu click kat Layout > Attribution



6. Remove & Save

Alhamdulillah, tu je step-step dia. Biasanya blogger remove 'tect di footer' tu sebab nak letak copyright sendiri. Macam kat blog feveret saya intanurulfateha.com

Grand-mama dapat cucu.

Once a while edit blog twice a day.
cam keling sket eh? :-)

Grand-mommy dapat cucu dah tak ingat anak.. setuju idak?

Kenapa ntah tiba2 dapat mood nak hapdet pasal cucu ni. Yang menting bukan zuriat I okie. Single mingle triangle ag. Ekceli, tadi sembang2 ngan mak sal aunty I yang p Jepun atas urusan business sambil2 jenguk cucu dia kat sana. *suka sangat beliau dapat jumpa cucu.

credit to my lebly Acer

Mak cik I ni kitaorang panggil Kak Nor. Bajet muda lettew. Neway, dia pun berat ati nak tinggal cucu sulung dia ni. Serious budak IMAN ni dah la comel ! pandai ! cute ! tak tumpah macam mak kak sepupu dia. OMG... perasan sket je~

Conversation between my mom and I 

I : Mama bila lagi nak cucu ? *kihkih
Mom : Tunggu awop le nak bagi cucu.
I : Lama lagi ma.. *usap2 pewot, hehehe ada lemak je ok !
Mom : 2 tahun ag :-)

OMG.... 2 tahun ag?? I baru 20 okieyh mama. 22 nak kawen dah? Ohtidak !! nehe hey tumpyarahey :-) Namo eyh kawen awal-awal. Tak lomentik. Calon pun belom ade ag neyh *tacing. hahaha enjoy dulu !

Sib bek tak ada anak lain yang bleh bagi cucu kat my mom kalau tak mesti tersisih. Berani jamin la !


p/s : Tgh2 hapdet entry ni mom ckp nak bela kucing plak. Ganti kucing ; Asap yang hilang dulu. Mati la guwe ! :'( #takhappy!

October 13, 2011

Barrier while speaking.



  • Unclear messages.
  • Lack of consistency in the communication process.
  • Incomplete sentences.
  • Not understanding the receiver.
  • Not seeking clarifications while communicating.
  • An individual's subjective viewpoint towards issues/people, which leads to assumptions.
  • An emotional block, which can lead to an attitude of indifference, suspicion or hostility towards the subject.
  • An emotional block or bias that is based on a third party's view point, or on what you have read/heard.
  • Words can have different meanings to different people, thus blocking communication.
  • Use of negative words.
Fuh~~ giler semangat nak seat paper Education Technology petang nanti. My lovely Madam told us some tips but then we unable to find any note regarding barrier of speaking lesson. I  don't want to fully 'hentam' on that paper but guess I will do so. Since ET basically involve what we have learn !


Today's mood is opick. Enjoy new song in this blog ! Nothing representing me so far. hehehe * ye ye je kan. Wish me luck !


October 9, 2011

Al-Hijab by Pierre Andre.

Semalam tengok movie dengan Mimi , Atie (cousins) , Kak Lina and Nasir (future cousin insyaAllah). We watched Al-Hijab by Pierre Andre.

Before entering the hall
Atie : cite ni arahan 'Piyerey Andrey' (can u imagine how she pronounce it?)

Ape lagi tergelak-gelak la kitaorang... Masalah spelling betul budak Bachelor in Food Tech ni sorang. Puss in Shoes tu dia sebut 'PUSH AND shoe'. Alasan, rabun !

Sebenarnya, im not into horror movie. langsung tak ! Pernah tengok Drag me to hell and Final Destination 4 dekat GSC dgn kawan-kawan and as expected I scream out loud in that hall. Bukan penakut tapi tak suka music filem seram ni and suspen tahap gaban dia. Semalam pergi pun terpaksa ingat nak tengok abduction tp xpela.. I postpone dlu.

****


Al-Hijab ... permulaan dia agak suspen dengan ada hantu yang menari tengah-tengah jalan. Nak gelak pun ada time tu sebab macam kelakar tgk hantu menari. *Kalau real life mau pengsan guwe. Awal cite tu agak slow sebenarnya. Lepas scene yang pilih watak utama tu until la Pierre atau dalam cerita tu Rafael dpt watak tu.


LAWAK GILA !!!!

Ada scene lawak giler tahap gaban lam cita ni bila part Rafael tahan lori Bell Ngasri and the gang. Ni antara dialog yang kitaorang hafal sampai balik rumah.. ^_^

 'Awek' dia usha aku... ! 
 Ko dengan hidung ko jangan cakap besar eh !


Dialog diorang dalam lori tu sangat lawak sampai satu hall duk gelak and dah tak rasa sangat ke-seram-an cite tu, HINGGALAH......hinggalah scene di mana 'awek' Rafael kejutkan pakwe dia yang tengah tidur atas lantai .. (...dialog antara ingat tak ingat..)

Rafael : Eh , you buat apa kat sini?
Qiss : Kenapa you tidur dekat sini?
Rafael : Bila masa you masuk ni?
Qiss : Bila masa pulak I keluar,bi? 
Rafael : You buat apa kat sini?
Qiss : Kalau I cakap you mesti tak percaya.....

and DAMN !!!!!! awek dia rupanya hantuuuu !!!! Bergegor seat aku time tu. Kiri kanan grab aku, Atie tarik tudung, Mimi cubit lengan.. stunt aku kejap. Bukan ke aku yang penakut sangat td? haha..
Filem Al-Hijab
Ada bran????????

Ending cerita tu macam ada al-hijab 2 .. sebab Mak Itam yang supposingly tutup hijab Rafael tu meninggal pulak. Innalillah :D

As a conclusion, aku rasa cerita ni layak dapat 3.3 bintang la.. and one thing kitaorang menyampah ngan cerita ni bila part Qiss and Rafael yang melebih-lebih tu. Tak perlulah kot, dah la 'sayang' 'bie' all the time. Macam meleretkan cerita. Ada part yang patut cut je  (bak kata Atie). Nak kata aku jeles Qiss tu cantik.. hahahaha memang tak ah ! :-) Orang kata dia first time berlakon tapi ok la, not bad (bila plak ak pandai komen org ni)

Korang yang belum tengok should watch this .. and untuk korang yang belum tengok Johnny English Reborn tu sila la berbuat demikian jika ada masa and wang yang terluang. *Ingat ! jangan buang duit kalau xde =p

link : http://www.budiey.com/filem-al-hijab-lakonan-pierre-andre-nur-fathia/

p/s : whats next?