May 19, 2011

Kerana malu wanita dipandang mulia.

"Asal awak tak pernah tegur saya dekat kampus,"
"Erm, ta perasan,"
"Haha..segan ke,"
"Ta adalah, bese2x je."
        ....
"Ta pe, malu itu iman,"

Ikhtilat ? Erm, ain tak berani nak go deeper on that word. Ain terbaca artikel INI. Sangat menarik dan ain nak kongsi dengan sahabat-sahabat. Salah satu kejadian manusia yang menakjubkan. (^^,)

Allah jadikan wanita bersifat lembut dengan nisbah 9/10 malu dan 1/10 akal, manakala lelaki 9/10 akal dan 1/10 malu.

Kerana inilah Allah menjadikan lelaki sebagai penjaga kaum wanita. Kalau tengok fenomena yang jadi sekarang..... sigh !_!

Walaupun kurang berakal, namun wanita ada sifat malu. Kerana ada malulah, wanita dipandang mulia. Kalaulah wanita tiada malu, habislah dunia ini. 

Ain ada sifat malu ke ? Ya Allah, peliharalah diriku. Ain tak nak jadi termasuk dalam golongan yang hilang sifat malu. Dalam artikel ni.... "wanita sudah tidak ada sifat malu lagi ; bebas bergaul tanpa batas, bebas keluar hingga larut malam." 

InshaAllah ain bukan jenis yang keluar sampai larut malam. Seboleh-bolehnya dielakkan keluar sampai lewat malam. 'Bukan buat apa pun, keluar jalan-jalan dengan kawan-kawan je." Yes my dear princess. Tapi kita ni wanita, seharusnya tahu jaga kehormatan diri. Sebolehnya mengelak dari segala tohmahan dan pandangan buruk orang. Tahu jaga nilai diri kita yang sangat tak ternilai tu.

Ain pernah dengar seorang akhi ni cakap
"Elok sangat la tu keluar malam-malam.....dengan sapa entah"
"Perempuan ni, kalau dah keluar pagi balik esok pagi ko fikir apa dia buat? Kalau dengan kawan-kawan tak apa lah kalau dengan pakwe?,"

Ain pun tersentap bila dengan dia cakap macam tu. Tapi bila fikir balik, itulah sebabnya wanita harus pandai menjaga diri. Jangan sampai hilang rasa malu. =(
Bebas bergaul tanpa batas. Ain pun tak tahu ain tahap mana. InshaAllah ain usaha jaga batas pergaulan.

Bebas bergaul seperti saling memandang, menyentuh, berdua tanpa mahram, membuka aurat, melihat hal-hal yang diharamkan, dan hal-hal lain yang mendekatkan diri kepada perbuatan yang diharamkan islam.

InshaAllah.....

Dan tak adil kalau ain tak cakap sikit pasal insan yang bernama lelaki walau sedikit. Cukuplah sedikit, pesanan buat muslimin jagalah akal anugerah yang paling berharga. Jangan disia-siakan. Sentiasalah bersyukur. Janganlah terlalu terikut-ikutkan nafsu dalam melakukan sesuatu pekerjaan. =_='

nota hatiWanita yang sepatutnya malu dah tiada malu lagi; lelaki yang sepatutnya berakal dah hilangkan akal mereka. Perempuan dengan gejala dedah; lelaki dengan gejala dadah.

8 comments :

Anonymous said...

perempuan yang berjalan dengan memakai pakaian yang ketat (jeans, t-shirt, tudung yang tidak menutup dada) samalah seperti lelaki yang berjalan dalam keadaan 'tegang', menonjolkan 'bendanya'. jelas kelihatan walaupun dia memakai seluar. renungkn. anda mahu berubah, buatnya sepenuh hati, bukanlah di dalam blog shj.

Epy Ain said...

InshaAllah.
Think I have discuss this on previous entry..
Still trying to become better..
Walaupun kdg2 lost jugak...
Neway, thanks for day..
Syukran sgt... sedar sikit ^___^

Anonymous said...

bile nafsu tukar jd malu?

Epy Ain said...

is that a ques?? detail sket buleyh

Anonymous said...

bukan 9 nafsu 1 akal ke.. nafsu=malu?

Epy Ain said...

sorry anony.. payah sket nak explain tu
tapi ain baca artikel dar laman web ni http://www.iluvislam.com/design/e-kad/2333-jangan-pegang-pegang.html

and ain ada buat research sikit, maybe u can read from here then u'll understand more
http://gratis45.com/seks/nafsu-nl.html

(^^,)
sorry la kalau ada salah silap, still learning jugak..
kalau awak ada banyak ilmu share2 la same ye.. syukran

Arcrum said...

http://faiz-luv-islam.blogspot.com/2010/02/9-akal-1-nafsu-1-akal-9-nafsu.html
-asal usul-
-ade cmnt yg bernas-

http://miminapis.wordpress.com/2009/09/26/cerita-kehidupan/
-asl usl-

http://al-fikrah.net/Forums/viewtopic/t=265.html
-myb ihya ulumiddin ade tulis-
*kalo btl org ni reliable

Epy Ain said...

tenkiu adib..
useful giler..
nak amek je certain2 ayat tu letak kat cini.. but then its ok..

those could be references for all..
maceh !