May 25, 2011

Susahnya berfikiran positif.

Perjalanan hidup kita ni penuh suka dan duka. Kejap kita gelak tak ingat dunia kejap kita menangis sampai tak cukup baldi nak tadah air mata. Tapi yang ain perasan dalam hidup ni, susahnya nak berfikiran positif tentang sesuatu perkara ataupun seseorang. Tapi tu yang ain sedang buat sekarang. Lagipun, apa yang kita dapat kalau berfikiran negetif kan. Lagi serabutkan kepala adalah. Lebih baik ain serabutkan all parts of my brain ni dengan input-input yang ain belajar dalam kelas. (Ayat tak boleh blah kan). 
Ada setengah orang dalam dunia ni suka mendengar tohmahan orang lain tentang seseorang tanpa usul periksa. Ada jugak setengah orang yang gemar membuat kesimpulan sendiri tentang seseorang. Ya Allah, ain pun pernah macam tu. InshaAllah, muhasabah. Nasihat ain, jangan cepat kita menuding jari pada seseorang atau sesuatu hal.jangan cepat kita membuat konklusi pada sesuatu permasalahan.

Hanya dengan sebaris ayat sudah mampu "membunuh" sebuah persahabatan.

Today, I'm gonna share with you 10 CHARACTERISTICS of POSITIVE THINKER.

1. Melihat masalah sebagai cabaran.
There are lots of differences between people who take the problems as the biggest test in their life and people who take the problem as the challenge. Take it as a challenge then you will try your hardest to overcome it.

2. Menikmati hidupnya.
Positive thinkers will accept and be grateful with everything in their life. I used to say this " Enjoy your life to the fullest but never ever forget Allah. He's the only one,"

3. Fikiran terbuka dalam menerima saranan dan idea orang lain.
Accept the complement as an instrument to motivate yourself. See it through the positive side. Some people do so because they care and love us. Yes !! positive thinkers !!

4. HAPUSKAN segera fikiran negatif setelah fikiran itu terlintas di kepala.
Erase it ASAP as too much of negative thinking might be very harmful to one person. It may brings lots of problems to eveyone.

5. Mensyukuri apa yang dimiliki.
be grateful of eveything that you have. You have your family, best friends, close friends, suam-suam kuku friends and every single thing in your life. Do not complain on what you don't have !

6. Tidak mendengar gosip yang tidak menentu.
Gossips are negative thinking's best friends. Therefore, it's a must for us to avoid all the unnecessary conversation. I pun suka sangat involved dengan gossip murahan, InshaAllah...berubah ye !  

7. Tidak mencari alasan tetapi terus melakukan tindakan.
Ever heard of NATO (No Action, Talk Only). Obviously, positive thinker would not be part of NATO.

8. Menggunakan bahasa positif.
Optimisms. Believe that everything is possible.

9. Menggunakan bahasa tubuh yang positif.
Smiling, walking confidently, expressive hand movement. Positive thinker talked with a nice words and all the things they said are very meaningful. 

10. Peduli apa citra diri.
Positive thinker will not only change the their physical appearances but also in the inside. In their HEART.

sila baca INI .
nota hati : kata my classmate "typical orang Malaysia................ (sambung sendirik)." Bagi ain memang susah untuk kita menjadi positive thinker tapi kita harus mencuba. Semalam Ukhti Fasihah ada cakap, kita akan diuji dengan apa yang kita bicarakan. =) Berfikiran positif itu perlu tapi jangan mudah mempercayai.

No comments :