September 4, 2014

My Practicum Life in SMK TTDI Jaya #Throwback

Assalamualaikum

*mood : berbahasa melayu*

Hari ni nak update. Kenangan lampau setelah melangkah keluar dari MSU untuk semester terakhir. Last batch yang dapat tahu tempat intership adalah kami-kami. Chekgu Yenny, Chekgu Adria dan Chekgu Iols. Ingat dapat pegi Seoul ke NY ke, rupanya ke SMK TTDI. Sekali drif ke sekolah 5 minit dah sampai. Masa sebelum kahwin memang kaki drift saya ni. Suka tekan minyak lebih-lebih tanda 'boicoooot'.

Alhamdulillah memandangkan saya cuma duduk dekat Apartment brunsfield tu, jadi tersangatlah dekat. Cuma masa balik je jem sikit tapi kurang dari 15 minit selalu dah sampai rumah. *teringat-ingat kepenatan tiap kali sampai rumah*

Hari Pertama:
Tiga orang cikgu praktikal ni dah macam apa terkontang kanting dekat pejabat. Dah lah hari terakhir untuk minggu tu. Segannya Allah je tahu. Tengok semua orang keluar masuk untuk 'punch' kad kehadiran tu. Aisey, senonoknya jadi cikgu. Pukul 7.30 dah sampai ke sekolah. Agak lama jugak tunggu, ye la diorang pun sibuk. Masa tu kami perati je budak-budak tengah ada bacaan al-Quran/zikir. Dalam hati doa-doa minta budak-budak ni baik-baik.

Hari-hari setereusnya:
Praise to Allah, that I got to teach Form 4 students which means only me will be teaching for morning session and both Adria and Yenny being placed for afternoon session. My guru pembimbing, Teacher Fairuz, seriously, she's a good mentor and I am grateful to meet her and have her as my guru pembimbing. The management asked me to take over 2 classes from Teacher Fairuz; 4 Zeta and 4 Neutron. So, bermula pada ketika itu lah hari-hari buat lesson plan untuk 2 kelas kegemaran ni. 4 Zeta ni kelas Science , 4 Neutron pula kelas lukisan. Masa awal-awal masuk kelas diorang, bebudak 4 Neutron tu selalu rasa rendah diri banding dengan kelas 4 Zeta. *I still remember* Tapi aku tak pernah nak bezakan. They are different. Yes I admit. But they are different in the way of adapting the knowledge. So, teacher yang tak berapa pandai ni terpaksa la discover segala macam cara untuk deliver ilmu yang ada sikit-sikit kat ni. *sorry lah kalau teacher ni boring*

Tapi diorang ni best, especially pelajar perempuan. Boleh buat kawan tapi as my lecturer dari awal lagi pesan *there must be a gap* Memandangkan I kawen masa praktikal, budak-budak ni la yang paling sibuk tanya teacher dah pregnant ke belum. Kalau jumpa la budak2 tu nak cakap je, terima kasih la sebab mulut masin sangat. Memang teacher pregnant masa praktikal pun. *tak mampu nak belanja anak-anak* :P

Nak belanja sikit gambar bebudak ni.



2 comments :

PuteraOhtraBulan said...

Assalamualaikum.salam ukhwah.Semoga menjadi pendidik demi agama,bangsa dan negara.Mendidik anak zaman millenuim 1 amanah yg sangat beratkan. :)

Farwizah said...

Welcome to dunia pendidikan

Semoga kita menjadi pendidik yang berjaya mendidik anak bangsa menjadi anak yang mempunyai ketinggian ilmu dan adat.