March 26, 2015

Pengalaman Bersalin Anak Sulung Part I

Assalamualaikum dunia.
Senyum pada semua. 

Alhamdulillah 2/3/2015 saya telah selamat melahirkan seorang puteri inshaAllah bakal menjadi anak solehah. Amin.

Macam mana saya bersiap untuk bersalin? Tiba-tiba terus sakit atau bagaimana? Sebelum ni, puas menjelajah setiap blog untuk mencari tips tentang bersalin. Sejujurnya saya betul-betul zero knowledge tentang proses kehamilan. 
Nurse selalu pesan, waspada tanda-tanda bersalin seperti tumpah darah, ketuban dan sakit contraction. Masalahnya bagi saya, semua saya tak tahu macam mana (nama pun anak sulung). Selama mengandung 9 bulan tak pernah rasa contraction yang betul2. Kalau main2 tu adalah. Rasa macam senggugut kecil jew.

Let's focus on the real story.

Tarikh 1/3/15.. baby agak tidak aktif. Bukan tak gerak tapi tak aktif, being in my tummy for more than 9 months.. I knew my baby well. Pagi2 bangun dari katil, dia mesti akan gerak sekali. Pastu, kalau sujud lama-lama baby pun akan tendang2. Sempit kut dalam perut tu. Tapi hari tu, baby macam main tampar-tampar je. Tak bergegar langsung perut macam hari-hari selalu. Pkul 9 malam, hati rasa tak tenang. Terus ajak mama drive pergi Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ).

Doktor ctg jantung baby, ultrasound and lastly check bukaan. Oh Allah !! sebelum ni selalu baca dekat blog orang sakitnya nak check bukaan so sebelum doktor check saya konon-konon dah bersedia tapi seriously it was painful... (not really painful but for the first time... its PAINFUL)

Doktor kata tak ada masalah tapi sebab mommy dah cakap baby kurang actif, so doktor cadangkan untuk induce. What is that? Pendek cerita, induce ni adalah method di mana doktor akan paksa beranak dengan memasukkan something (idk) into you =). I paused a while, thinking about the consequences. The day after tomorrow is my due date and yes I am worried about my baby. I don't feel good about anything. Neither the induce thinggy nor the baby. I know nothing. Whom should I refer to?? I feel hopeless for a moment. Macam-macam tanya doktor pasal induce, doktor kata dia akan induce pagi esok, pastu petang sampai la baby terasa nak keluar. Kalau baby tak nak keluar jugak, akan di ikhtiarkan lagi.

And yes, the know-nothing-me said yes with heavy heart. Before going to the ward, I run to my mom. I told her that she can't come with me since no visitor is allowed except during waktu melawat. Pity her. She needed to go back home and I knew she scared to go back home alone and it was pass midnight. Funny thing was that she had to drive my manual-viva and she was clueless to reverse the car for the very first time.


2nd March 2015

I made friends with all 4 future mommies in that room. I am fully bless to know them. Thou it was one day, it meant a lot to me. Realy miss Kak Nuyu, Kak Wani, Ika, Kak Ainun !!!!! Rakan bercerita non-stop.

Pagi tu pukul 6 am doktor induce dan check bukaan. Masih 2cm. Lepas induce tak boleh gerak selama sejam. Lepas tu pukul 11 am dah rasa contraction. Ingatkan contraction main-main macam selalu. Harus tak, tiba-tiba je contraction tiga minit sekali. Sakit mak oii.. Allah je yang tahu, masa tu baru rasa apa yang Kak Nuyu and Kak Wani rasa.

Tiba-tiba (mode seram..) zush !!! air ketuban pecah !! atas katil pulak tu.. semua pandang. Bila pandang Kak Nuyu siap cakap "ain rasa air ketuban ain pecah la". Diaorang kata diorg pun dengar bunyi tu. Dan saya pun gigih berjalan cari nurse dan cakap ketuban pecah. Nurse relax je dan suruh saya balik ke katil. Tengok nurse relax saya pun relax je la~! Pkul 2 doktor panggil untuk check bukaan, masa tu mama dan sayang saya baru je keluar sebab waktu melawat dah habis. Doktor cek dan tiba-tiba doktor cakap ... 'mekonium' !! zap!! I knew what is it. Sumpah hati rasa cuak sangat. Terus doktor kata hantar dia masuk labour room.. immediately. I called MWA "patah balik. Saya dah kena masuk labour room. Baby dah berak dalam perut"

***** continue Part II *****

No comments :