June 13, 2010

Tutorial : Foto dengan bingkai kabur [PS]

Dengan mood yang ceria nak dengan senyuman menggude ain nak kongsi dengan korang macam mana nak edit foto-foto dengan bingkai kabur menggunakan photoshop. Lihat gambar di bawah ini untuk pahamkan apa yang ain bebel ni.


sebelum & selepas



Dah faham kan. Ok, kalau nak cuba sila ikuti langkah-langkah di bawah

1. Setelah pilih satu foto, buat satu lingkungan kawasan menggunakan Rectangular Marquee Tool 

2. Setelah itu pilih Select --> Modify --> Feather [singkatan shift + F6]

3. 
   
4. Pilih background yang korang nak dengan click di sini  --> 

5. Setelah itu klik Ctrl + Shift + I diikuti dengan button delete.

6. Lihat hasilnya   

SIAP !!!

4 comments :

Khairi said...

photoshop eh? whuuhu terer2. sgt sakit ati kalau tak reti guna potosop.

ainhamzah said...

@Khairi

ain ni xterer langsum..
blaja shikit2 je
(**.)
ilmu itu utk dikongsi

✿nkara✿ said...

ps dah lama upload.
tapi smpi skang tak try lagi.
tak pandai... ):

ainhamzah said...

cuba la ..
sng je
(**,)