April 22, 2010

Tutorial : Animated Banner/Image GIF

Assalamualaikum.

Alhamdulillah hari ni ain nak update tutorial untuk image GIF. Korang tau tak animated ni macam mana? Yang gambar gerak-gerak tu. InshaAllah korang dah tau, korang kan pandai. Kalau tak tahu nanti tgk gambar di bawah. Ada yang pandai akan edit guna Photoshop, tapi asif la ain ni tak pandai. Tapi kalau guna PhotoScape tu InshaAllah bolehlah walau tak semeriah student computer science -.-'

**********************



kat sini ain guna 2 imej


InshaAllah, korang boleh ikut step di bawah yang sangat mudah ni. Tapi ikut step by step tau.

1. Korang download photoscape (search google je k) <-- untuk yang belum ada

2. Korang g kat Animated Gif and edit je...



contoh

3. Lepas tu korang dah bleh masukkan brp keping gambar yang kamo suka

4. Edit 'change time'  dan 'change effect' yang terdapat di bahagian kanan!

5. Save inshaAllah dengan format GIF.

*************


.
.
.
.
mesti ad yang cuba tapi tak tau nak test cam ne kan?
atau
nampak cam tak jadi ! GOSH!

pape hal korang upload dlu image tadi ke photubucket (senang)

Then korang copy link tu ke blog korang!!!


.
.
.
.
.
.
.
.
InshaAllah jadi. Nanti belanja ain tau!

10 comments :

Eqah Zaque Billetdoux said...

simple and best. Photoscape memang terbaek! :)

sebelas said...

wahh dapat ilmu nie nak buat :D

http://nomborsebelas.blogspot.com/

ainhamzah said...

yup.. Photoscape xcomplicated cam PS
^^ 11... ahaks

Zool Blogger said...

Bagus ilmu ni..
Thanks for sharing..
First time ke sini..
Kalau rajin singgah la blog saya ye

http://ohpemandu.com

ainhamzah said...

beyeh

e.l.i.s.s.m.i.e said...

sesuai untuk belog kanak2 ribena ajer.mak dah tua :P

** a i l y ** said...

muahaha. ain! photoscape mmg terbaek.
hehehe. simple, dan tak pening². hehe

ainhamzah said...

kak elis..
mak budak ye..
haha ape slhnya

aily...
btl3x..

SHAZA said...

yeah...saya dah blh buat ler!!!tengkiu kat awak....

ainhamzah said...

@SHAZA

same2x.
(**,)