April 28, 2010

CBOX and SHOUTMIX

Korang yang dah ada blog lebih dari smeinggu sila DIAM!!!


Post ni buat beberapa orang rakan D.A yang baru seminggu dua minggu nak cuba dan nak kenali apa itu blog. Tak perlu ajar cara untuk register kot sebab diaorang dah ada blog kan. Kiranya langkah pertama berjaya. Ni D.A nak ajar bagitahu Che Nur Aimi, Fatin Nadirah, Azim Tam-tam dan rakan-rakan yang lain. Korang leh letak shoutmix atau cbox lam blog korang. Shoutmix and Cbox ni macam chatbox je. Senang orang nak tinggal message kat korang. Korang leh survey kat blog D.A bahagian kiri ni OK!


Nak kena bagitahu cara-cara eyh? Blogger lain jangan gelak kalo D.A silap! Just nak tlg kawan!

CBOX

1. Click   Get your own free Cbox now!

2. Then korang sign up kat situ (try and error bebeh)

3. Next click "CREATE MY CBOX"

4. Do whateva you wanna do.

5. Copy code korang
untuk copy tekan Ctrl + C
untuk paste tekan Ctrl + V




SHOUTMIX


1. Create SHOUTMIX

2. Isi informasi sal diri korang tu ye

3. Then korang bleh edit korang punye SHOUTMIX.

4. G kat display tuh edit la style & colors and labels.

5. Before copy code korang click CUSTOMIZE SIZE then adjust size untuk blog korang. Try & error bebey

6. Copy code html tuh

untuk copy tekan Ctrl + C
untuk paste tekan Ctrl + V


*********************************

CARA-CARA NAK LETAK CODE HTML kat BELOG korang!

1. Click CUSTOMIZE

2. Click ADD A GADGET

3. Click kat HTML/JavaScript

4. Then korang paste code html korang yang korang paste tadi tuh

5. Save & siap!

*******************
Sorry lah D.A tak leh nak ajar sorang-sorang. Kije pagi petang. Malam nak tengok TV! :(. hehe.. Take care all!!


CLICK HERE 

--->CBOX

No comments :