May 20, 2010

[Tutorial] Meletak image di bawah setiap akhir entry


Ni la yang aku maksudkan dengan meletak image di bawah setiap akhir entry
Dengan lebih romantik dipanggil post footer image

Miss ailyl yang meminta aku untuk mengajar beliau. Korang kenal beliau kan? Yang iklan gah tersergam di GB! Berminat untuk promote blog korang sila menziarahi blog beliau. Jangan segan segan kucing.

Lets proceed..

1. Klik Layout
2. Klik Edit HTML
3. Cari code .post { 
   *carian menggunakan ctrl + F

                   Contoh bagi step ke-3

4. Paste code di bawah code pada step ke-3

background:#000000 url(url picture korang);
background-repeat:no-repeat;
background-position:bottom right;
background-attachment:scroll;


                   contoh bagi step 4

5. Bagi background korang boleh ubah warnanya dengan merujuk ke link ini ---> (*_*)

Lepas tu korang boleh lompat katak sebab dah siap!!

 (^_^)

Ada pesanan dar ain..

1. Pastikan saiz gambar korang tu bukan jenis gedabak besarnya, aku punya saiz gambar tu  128x160
2. Adalah cantik untuk meletak border di entry terlebih dahulu, baru kemas kan. Rujuk sini ----> (M_M)
3. Singgah la selalu belog aku dan tinggal jejak ye! hehe <--- poyo
4. Alamak lupa!! Jangan click Expand Widget Templates. Jangan gatal tangan k, hehe

12 comments :

iqbalsyarie said...

wah...menarik!!!tapi rasanya saya tak perlu kot letak gambar saya,sbb mmg takde gambar pun nak letak.haha

~ Ann ~ said...

leh ke klu image tu lain lain setiap entri??

TUKANG KATA said...

haha..TK malu nak letak gambar..letak gambar berserban tu nnti org ingat syeikh mane plak..HEHE

ainhamzah said...

@iqbalsyarie

hehe...
boleh letak gambar apa je pun kan..
gambar kuku kaki awk ke

ainhamzah said...

@~ Ann ~

ann,
image lain setiap gmbr ain xsurvey ag..
hehe.. ni sama je..

ainhamzah said...

@TUKANG KATA

sh muszaphar..
hahaha
jangan...
jeles ain..
^_^

cikzety said...

huhu. kenapa saya buat xjadi?? ):

** a i l y ** said...

ain! HAHAHA thankkk youu buat tutorial ini. Nanti malam nak try buat! yayyy :) :) :)

ainhamzah said...

@** a i l y **

haha...
beyeh2x..

ainhamzah said...

@cikzety

xtau la plak knp ye cik zety sebabnya page awk pun disable right click :D

aiShiteru miRae said...

aq bt x jd pn, DA..

fara feroza said...

best ni..kena cube....tq yee

tak suke gf anda…?