May 13, 2010

Masih ada ibu yang terbiar

Malam ni ain tengok crite Melayu lakonan Fauziah Nawawy Nawy , Emelda Rosnaida.. Sedey tol !
Tambah plak dengan lagu nye..


--__--



Senyum mu tak seghairah
Gerak gaya tidak selincah
Mata ku tak seayu
Kicau burung pun tak semerdu


Namun ku punya hati
Juga gaya ku perasaan
Hidup ku yang begini
Kadar waktu diizin Tuhan

Tidak ku minta lahir ke dunia
Tidak ku duga cacat begini
Bukan ku minta kasih dan manja
Bukan ku rayu bantu simpati

Maafkan wahai teman
Ku menumpang di sudut dunia
Mencari ketenangan
Sampai masa ku pergi jua


Tapi kisah ni bukan pasal ibu yang terbiar, cuma ain teringat kat sorang mak cik tu, kawan arwah nenek ain. Dia selalu datang rumah. Tak tahulah dia masih hidup atau tak sekarang. Kalau masih hidup mesti dah 70 tahun lebih. Hidup mak cik ni susah sangat sangat sangat. Anak dia ada TUJUH orang! Tapi tak sorang pun bley jaga dia. Korang mesti sentap kalau tahu profession anak-anak mak cik ni. 
Yang ain tahu ada antara mereka DOKTOR, PENSYARAH, CIKGU dan yang lain pun tak kurang hebat la. Maksud ain diaorang tak la daif dan for sure diaorang mampu nak handle mak diaorang yang satu tu. Jangan lupa weyh syurga di bawah tapak kaki ibu bukan kat bawah ketiak bini korang. Huh! Ada sebab kenapa ain cakap mcm ni, sebabnya salah sorang anak dia ni sanggup jaga ibu tua tu tapi MENANTU pula tak suka. Apa Cer Sis? Macam la ko tak tua jugak satu hari nanti. 


Family kitaorang dah cuba cari anak-anak dia tapi bukan senang! We got NOOOO clue... Mungkin mak cik tu ada melakukan kesalahan waktu dia muda-muda dulu, tapi tu blakang cite ar. Buruk2x diaorang pun pertalian mak bapak ngan anak tak dapat nak buang macam yang sanggup buang anak sendiri. ^^


p/s : Terlebey panjang plak entry I pd malam ni. Ain tbe2x teringat kat mak cik tu.... ^^ mcm nenek sendiri dah.. 

*syg mommy!*

2 comments :

TUKANG KATA said...

sedihnya..

saya tak boleh tgk org biarkan seorg ibu dibuat mcm tuh..

moga kita semua menjadi anak yang taat dan boleh menjaga ibu bapa kita suatu masa nnti..

ainhamzah said...

insyaAllah... ^^