May 12, 2010

Sebab Terlebih EMO

Kenapa korang nak emo sangat dengan keadaan yang berlaku. Dengki ke atau amarah? Ain ni pun kuat marah jugak tapi jangan ar terlebey. EMO ni bukan semestinya terlebey KEMARAHAN je kan? Terlebey air mata pun EMO. Wak pe lu nak nanges sebab cowok lu jadik PENGKID?

Siap ain letak gambo EMO ni.. I Lurve EMO!!!

Sebenarnya ain nak share sebab sebenar kita menjadi MARAH atau PANAS BARAN.

TIPS kenali punca KEMARAHAN :

  • Emosi  --->Mungkin korang baru kehilangan ornag tersyg atau emosi korang terjejas dengan sesuatu yang menimpa diri korang kan? Korang pun tahu apa yang bleh menyebabkan korang moody kan.
  • Ego ---> Tidak mustahil utk mengatakan setiap kita ada keegoan sendiri dalam menguruskan sesuatu hal dan mungkin kita ego utk meminta pertolongan org lain. Buang ego tu OK! Not nice at all..
  • Faktor Didikan ----> Melentur buluh adalah dari rebungnya. 
  • Faktor Persekitaran
  • Gejala Sosial
  • Masalah Kewangan
  • Masalah Keluarga
  • Tekanan Perasaan ---> ??? Lu pikir la sendiri..
  • Bebanan kerja ---> Seharian bekerja dengan cuti yang kurang tak mustahil korang stress. Korang kenalah pandai2x ambil masa utk diri sendiri, barulah mengelakkan stress. Pergi bercuti ke Bali... :D



P/s : Kita dah tahu punca kita marah kan... so apa next step kita? ^^ Pikir sendiri. Tapi kadang-kadang ain pun mudah marah terutama dengan jadual kerja ain yang terlampau padat ni. Sampaikan mata pun dah sll bengkak, pipi pun makin tembam <---- xde kaitan ngan stress tp ada kaitan ngan pemakanan.. HAHA.... 


Chow Sin Chi..

3 comments :

nORmAL said...

wah canti blog dik ain yea.. nanti leh ajar akak buat blog mcm nie...

menteil said...

salam...

apa yang penting, jadikan air sembahyang dan solat untuk meredakan kemarahan

=P

ainhamzah said...

kak Normal
Bleh je tak ada hal la..

menteil
betol2x
kalau kita mrh ktk berdiri sila duduk
kalau duduk sila berbaring kalau berbaring sila tido terus.. hehe